שתף קטע נבחר
 

ראש המוסד החדש - שר החוץ האמיתי של נתניהו

הבחירה ביוסי כהן משקפת העדפה של ראש הממשלה ליחסים החשאיים שמקיימת ישראל באמצעות המוסד: הניסיון והרזומה שלו מכשירים אותו לשמור על הקשרים עם מדינות וארגונים שלא מקיימים יחסים רשמיים עם ישראל

 

כהן אחרי המינוי: "נרגש מגודל התפקיד"    (צילום: אבי מועלם)

כהן אחרי המינוי: "נרגש מגודל התפקיד"    (צילום: אבי מועלם)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בחירת ראש הממשלה ביוסי כהן כראש המוסד ה-12 היא נכונה, עניינית ומשקפת העדפה ברורה בתחום הביטחון הלאומי של ישראל. רבים מאנשי המוסד הגיעו אמש (ב') לביתו של כהן, היועץ לביטחון לאומי ולשעבר סגן ראש הארגון. ראש המוסד לשעבר מאיר דגן אמר אמש על המינוי שהוא "טוב מאוד". אמו של כהן אמרה ל-ynet: "אנחנו כל כך נרגשים ושמחים ומקווים לטוב. אנו מקווים שיצליח לטובת כל עם ישראל, הבן היקר שלנו".

 

מחוץ לביתו במודיעין אמר כהן: "אני רוצה להודות לראש הממשלה על האמון שנתן בי. אני נרגש מגודל התפקיד וחשיבותו. אני מתחייב לעשות כל שביכולתי כדי להעמיד לעם ישראל ומדינת ישראל מבצעים טובים ומודיעין איכותי. אני מאחל לכל עם ישראל ולעובדי המוסד חג חנוכה שמח".

 

המוסד, כידוע, עוסק בשלושה תחומים: החשוב בהם הוא איסוף מודיעין חיוני לביטחון ברחבי העולם. השני: מבצעים חשאיים שחלקם נועדו להשגת מודיעין ורובם נועדו לסיכול ושיבוש איומים על ביטחון מדינת ישראל ואזרחיה, הן בתחום הלוחמה בטרור והן בתחומים אחרים כמו שיבוש ועיכוב תוכנית הגרעין האיראנית.

 

המוסד גם עוסק במבצעים שנועדו להבטיח את שלמותו וביטחונו של העם היהודי בתפוצות.

 

התחום השלישי הוא יחסי החוץ החשאיים של מדינת ישראל, בעיקר עם מדינות שאין לנו איתן יחסים דיפלומטיים, וגם קיום קשרים עם קהיליות מודיעין במדינות ידידותיות יותר וידידותיות פחות שמתקיימים גם כשהיחסים הרשמיים אינם טובים במיוחד. כמו למשל היחסים עם קהיליית המודיעין האמריקנית וה-CIA שמתקיימים כסדרם גם בשעה שהיחסים בין ממשל אובמה לבין נתניהו וממשלתו אינם מלבלבים, אם לנקוט לשון המעטה.

 (צילום: יובל חן, "ידיעות אחרונות") (צילום: יובל חן,
(צילום: יובל חן, "ידיעות אחרונות")

 

נתניהו הכריז על ראש המוסד הבא    (צילום: בראל אפרים)

נתניהו הכריז על ראש המוסד הבא    (צילום: בראל אפרים)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הבחירה ביוסי כהן משקפת את העדיפות הברורה שנתניהו נותן בתקופה זו ליחסי החוץ החשאיים שמתקיימים באמצעות המוסד. ראשית לכל, זה נחוץ כדי לגבש שיתוף פעולה בינלאומי במלחמה בטרור וכדי לאפשר למדינת ישראל לקחת חלק ולהשפיע על הפעילות הבינלאומית המתמקדת בסיכול הטרור של האסלאם הקיצוני המיליטנטי. ללא שיתוף פעולה בינלאומי אי אפשר לסכל ולהילחם בצורה אפקטיבית גם בטרור מבית היוצר של הציר הרדיקלי השיעי בהנהגת איראן, ובעיקר לא בטרור הג'יהאדיסטי הסוני שדאעש הוא חוד החנית שלו אבל הוא לא הגורם היחיד הפועל במסגרתו.

 

רק שיתוף פעולה בינלאומי שבו ישראל תורמת מידע ויכולות וטכנולוגיות, ומקבלת מידע ויכולות מבצעיות מאחרים, מאפשר להילחם באופן אפקטיבי באיומים עלינו, שברובם הם גם איומים על שלום העולם.

 

מזער נזקים בארה"ב

הסיבה השנייה לצורך להגביר את פעילות הדיפלומטיה החשאית במסגרת המוסד היא הבידוד המדיני הגובר של מדינת ישראל בתקופה האחרונה. מדינות רבות, כמו שבדיה למשל, שמדיניותן מנוכרת ומתנכרת לישראל, מוכנות לשתף איתנו פעולה בחפץ לב כשמדובר בשיח בין קהיליות המודיעין. 

 

הסיבה השלישית להעדפה הברורה של מדיניות החוץ החשאית במסגרת המוסד היא ניצול הזדמנויות. אין זה סוד שלמדינות ערביות ומוסלמיות יש אינטרסים משותפים חזקים ביותר מתחום אחד עם מדינת ישראל. מדינות אלה, עם זאת, אינן מוכנות לקיים קשרים גלויים ולנרמל את היחסים עם ישראל לפחות עד שיימצא הסדר לסכסוך הישראלי-פלסטיני. המוסד הוא הערוץ שדרכו מתנהלים הקשרים הגלויים יותר והגלויים פחות.

שיתוף פעולה הדוק. כהן ונתניהו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שיתוף פעולה הדוק. כהן ונתניהו(צילום: AFP)

יוסי כהן הוא האיש הנכון לעמוד בראש המוסד בתקופה הזו מפני שהניסיון הבינלאומי שצבר גם כשהיה ראש שלוחות באירופה של המוסד וגם כשהיה היועץ לביטחון לאומי הוא לא יסולא בפז. הוא גם הוכיח את כישוריו בתחום זה כאשר ניהל למעשה בתקופה האחרונה את הדיאלוג עם האמריקנים יחד עם המשנה למנכ"ל משרד החוץ, הדיפלומט ג'רמי יששכרוף, בתקופה שבה ניהלו המעצמות את המשא ומתן על הסכם הגרעין עם איראן.

 

כראש המועצה לביטחון לאומי (מל"ל) היה כהן מעורב במשא ומתן יותר משהיה גלוי לעין, וגם השפיע על התוצאה הסופית אף שהיא אינה לרוחה של מדינת ישראל. הוא מזער נזקים. כהן ויששכרוף טיפלו גם בנושאים רגישים אחרים מול הממשל האמריקני בשיא העוינות בין אובמה לבין נתניהו.

 

ההבטחה לדוד מידן

זה לא הכול. ליוסי כהן יש ניסיון עשיר גם בתחום המבצעי ה"יומינטי" (מודיעין המבוסס על מקורות אנושיים), והוא אף היה ראש אגף "צומת" שהפעיל את קציני האיסוף והסוכנים בשיא הלחימה החשאית בפרויקט הגרעין הצבאי האיראני. צוות בראשותו של כהן מאגף צומת אף זכה על כך בפרס ביטחון ישראל.

 

לכהן חסרים ניסיון והתמחות בתחום הטכנולוגי והסייבר שבו דווקא מתמחים ראש המוסד היוצא תמיר פרדו ו-נ', המשנה שלו, שהיה מועמד אבל בסופו של דבר לא נבחר.

 

כהן ניחן בעוד מעלה מנקודת ראותו של ראש הממשלה: הוא בן למשפחה ירושלמית שורשית, ותיקה בארץ ישראל, ואביו היה מבכירי אצ"ל בירושלים. כך שגם מבחינה פוליטית וגם מבחינת הרקע יוסי כהן היה בחירה טבעית מנקודת ראותו של נתניהו ומשפחתו.

דוד מידן. קיבל הבטחה, אז מה (צילום:אבי אוחיון, לע"מ) (צילום:אבי אוחיון, לע
דוד מידן. קיבל הבטחה, אז מה(צילום:אבי אוחיון, לע"מ)

גם המועמדים האחרים, רם בן ברק ו-נ', הם אנשים טובים וראויים. היה עוד מועמד אחד, דוד מידן, שתיווך בפרשת שחרורו של גלעד שליט. מידן היה ראוי לא פחות משלושת האחרים, ונתניהו, אחרי סיומה המוצלח של פרשת שליט, אף הפקיד בידיו מכתב שבו הוא פחות או יותר מבטיח לו להיות מועמד בעל סיכויים טובים ביותר לרשת את פרדו. אבל נייר הוא נייר והוא סובל הכול, וכך נמוגה לה מועמדותו אף שבעיני רבים הוא נחשב לראוי ומתאים דווקא בגלל יכולותיו בתחום הדיפלומטיה החשאית.

 

יוסי כהן, שיעבור למוסד ממשרדי המועצה לביטחון לאומי, לא יזדקק לחפיפה ארוכה לא רק מפני שהוא מכיר את עבודת המוסד, ולא רק מפני שגם הוא היה משנה לראש המוסד, אלא מפני שעבודתו במל"ל השיקה לעבודת הארגון בתחומים רבים. כך שלא צפויים זעזועים, לא התפטרויות ולא היעלבויות. יוסי כהן היה מועמד טבעי, וטבעי שקיבל את התפקיד.


פורסם לראשונה 07/12/2015 23:38

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
ראש המוסד החדש יוסי כהן
צילום: מוטי קמחי
מומלצים