הדיור הציבורי: שר השיכון נגד יו"ר עמידר
במכתב ששלח השר גלנט ליו"ר ועדת ביקורת המדינה לקראת דיון על הדיור הציבורי בכנסת, הוא טוען כי יו"ר עמידר מקדם תוכנית הפרטה לנכסי הדיור הציבורי. "ניסיון למקסם רווחים על חשבון האוכלוסייה החלשה". עמידר: "רואים מול עינינו אך ורק את טובת דיירי הדיור הציבורי והממתינים לדיור"
הסערה סביב מערך הדיור הציבורי בישראל עולה מדרגה: שר השיכון והבינוי, יואב גלנט, שלח הבוקר (ג') מכתב ליו"ר ועדת ביקורת המדינה, ח"כ קארין אלהרר, ובו הוא תוקף את יו"ר חברת השיכון עמידר, עו"ד ד"ר יצחק לקס, בטענה כי האחרון מתכוון לקדם תוכנית הפרטה לנכסי הדיור הציבורי.
כתבות נוספות על דיור ציבורי בערוץ הנדל"ן :
- גלנט: נקפיא את פינוי דיירי הדיור הציבורי
- מיליונים יועברו לרכישת דירות לדיור ציבורי
- זכויות הדיור הציבורי - גם בהתחדשות עירונית
במכתב, שנשלח לקראת דיון על הדיור הציבורי שמתקיימת בשעה זו בוועדה לביקורת המדינה, טוען גלנט כי "יו"ר מועצת המנהלים של עמידר מנסה למקסם רווחים על חשבון האוכלוסייה החלשה בישראל". לדבריו, "שורש המחלוקת הוא תפיסתי-אידיאולוגי. הזכות לדיור היא זכות בסיסית של כל אזרח, והדאגה לנושא היא תפקיד מובהק של המדינה. אני רואה בדיור הציבורי כלי חברתי, שיש לנהוג בו ביראת קודש".
גלנט מתייחס במכתבו לדבריו של לקס משלשום (א') שפורסמו ב"כלכליסט", לפיהם בשבועות האחרונים מתבצעת בחינת היתכנות לגיוס 2.5 מיליארד שקל מגופים מוסדיים לצורך רכישת כ-2,400 דירות החסרות כיום למאגר הדיור הציבורי. עם זאת, על פי הפרסום הבהיר לקס כי כי לא מדובר בהפרטה של הדיור הציבורי אלא בגיוס חוב.
עוד פורסם כי לקס ציין כי המהלך כולל העברת כ-40 אלף הדירות שמנהלת עמידר לבעלותה, בעוד שכיום הן בבעלות משרד השיכון והבינוי, ועמידר משמשת רק חברת הניהול שלהן. לדבריו, ההכנסות משכר הדירה הן כ-200 מליון שקל בשנה, להן יתווספו 200 מליון שקל נוספים מקופת משרד האוצר - סכום כולל שישמש להחזר החוב. הוא ציין, לפי הפרסום, כי ההליך ייצא לדרך תוך כמה חודשים, ובעוד כשנה-שנתיים יושלם והתור לדירה יצטמצם לאפס.
על כך כתב גלנט כי "בימים האחרונים, יו"ר מועצת המנהלים של עמידר יצא בפרסומים פומביים על שאיפותיו לקדם מהלכים שבמסגרתם יועברו 40 אלף דירות הנמצאות בבעלות המדינה, לחברת עמידר. זוהי חריגה מסמכות הנוגדת את מדיניות המשרד ועלולה לפגוע בשכבות רחבות בישראל".
הוא הוסיף כי "כוונתו של היו"ר להעביר נכסי מדינה לבעלות חברת עמידר הוצגה בפני על ידו בעבר. פסלתי אותה והנחיתי אותו שלא לקדם עוד את הנושא. גורל האוכלוסייה החלשה בישראל מופקד בידי הממשלה הנבחרת, ולא בידי גורמים בעלי אינטרס. משמעותה של תוכניתו היא הפרטת הדיור הציבורי והפקרת הדיירים הזקוקים לו, פשוטו כמשמעו. כל אמירה אחרת היא מכבסת מילים".
גלנט ממשיך ותוקף: "למרות ההנחיה הברורה, היו"ר ממשיך לפעול מול חברי כנסת, כלי תקשורת וגורמים נוספים, בניגוד מפורש להנחיותיי. התנהלות מסוג זה של פקידות כלפי דרג נבחר היא בבחינת ליקוי מאורות. כשם שאסרתי, לפני כחודשיים, על המהלך שיזם יו"ר הדירקטוריון של עמידר לשינוי מעמד החברה, במטרה להעלות את שכר הבכירים בה, אאסור גם הפעם על כוונות ההפרטה של היו"ר".
לדבריו, "אין בכוונתי לתת יד להרס המוסד החשוב וההכרחי של הדיור הציבורי. משרד הבינוי והשיכון מגביר את העשייה בתחום, לאחר שנים של הזנחה. מעל מיליארד שקל יוקדשו לצורך כך בשנה הבאה, ובימים אלה המשרד מקיים עבודת מטה נרחבת לפתרונות כוללים בתחום הדיור הציבורי, שיובאו בקרוב לידיעת הממשלה והציבור. לא נאפשר מחטפים בעיצומם של תהליכים משמעותיים המובלים על ידי המשרד. למדינה אחריות לדאוג לאזרחיה, בכל תחום, ובוודאי בנושא החיוני של מתן קורת גג. נמשיך לפעול מתוך מחויבות לזכות יסוד זו".
עמידר: "אין מדובר בהליך של הפרטה"
מחברת עמידר נמסר בתגובה כי "דירקטוריון עמידר רואה למול עיניו אך ורק את טובת דיירי הדיור הציבורי והממתינים לדיור, ועובד בשיתוף פעולה מלא מול הנהלת משרד הבינוי והשיכון, משרד האוצר, קבינט הדיור, רשות החברות הממשלתיות וכנסת ישראל.
"במסגרת שיתוף פעולה זה, ובידיעת צמרת משרד הבינוי והשיכון, הכינו רשות החברות הממשלתיות וחברת עמידר תוכנית שיועדה להגיע בזמן הקרוב אל משרד הבינוי והשיכון - ועיקרה רכישת אלפי דירות חדשות אשר תשים סוף לרשימה המבישה של הזכאים לדיור ציבורי הממתינים שנים לדירה.
"תוכנית זו תוביל לגיוס הון מהיר של 2.5 מיליארד שקל באמצעות שוק הון, וכך תתאפשר רכישת הדירות בפרק זמן שלא יעלה על שנתיים. עמידר מדגישה כי אין מדובר בהליך של הפרטה, אלא להיפך. הדירות נשארות 100% בבעלות המדינה. זאת בנוסף לתוכנית שיפוץ אלפי דירות עמידר במאות מיליוני שקלים אשר מיושמת כבר בשטח.
"בנוסף, מבקשת עמידר להדגיש כי הליך שינויי סיווג החברה הוא הליך הנמצא בסמכותה הבלעדית של רשות החברות הממשלתיות, ואין לעמידר שום שיקול דעת ויכולת ליזום או להשפיע על הליך זה".
במכתב ששלחה רשות החברות הממשלתיות לח"כ אלהרר בנושא היא חזרה על דבריו של לקס משלשום וכתבה כי בשנה האחרונה פעלה חברת עמידר ליצירת תוכנית אסטרטגית להגדלת מלאי דירות הדיור הציבורי, בשיתוף עם רשות החברות הממשלתיות. לדברי הרשות, עמידר והרשות רואות בתוכנית "חלק מהותי מפתרון משבר הדיור בכלל ומשבר הדיור הציבורי בפרט".
עוד הסבירו ברשות כי המתווה המוצע "יאפשר גיוס של 2.5 מיליארד שקל לטובת רכישת דיור לדיירי הדיור הציבורי ומתן פתרון דיור ציבורי לכל הזכאים הנמצאים ברשימת הממתינים לדיור ציבורי", ולפיכך הדגיש כי "אין מדובר בהפרטה".
שדולת הדיור: "לא נאפשר את הפקרת הדיירים"
בדיון שנערך בכנסת טענו יושבי ראש שדולת הדיור - חברי הכנסת אורלי לוי-אבקסיס (ישראל ביתנו), אילן גילאון (מרצ), דב חנין (חד"ש), סתיו שפיר (המחנה הציוני) ועמר בר לב (המחנה הציוני) - כי "יו"ר עמידר פועל בניגוד לסמכות שר הבינוי והשיכון. אנו קוראים לשר לא לעבור על כך לסדר היום ולדרוש את התפטרותו - או להדיח אותו אם לא יעשה זאת עצמו".
ח"כ לוי-אבקסיס אמרה כי "יו"ר עמידר פועל ללא סמכות השר ומסכן את הדיור הציבורי בישראל כולו בהתנהלות שלו, והוא צריך ללכת הביתה לפני שיהיה מאוחר מדי. לא נאפשר את הפקרת הדיירים. העברת הדירות הציבוריות מבעלות המדינה לעמידר תגשים את החלום של אנשי האוצר - לנתק את הקשר בין זכאי הדיור הציבורי למדינה. מהלך כזה שקול לעקירת השורש האחרון מפרויקט חברתי אולי החשוב במדינה ויהווה בכיה לדורות".
ח"כ חנין ציין כי "במקום לחזק את מעורבות המדינה, משליטים מנגנוני שוק על הדיור הציבורי. זה בדיוק הפוך ממה שצריך באמת לעשות. הפיכת עמידר מחברה משכנת האמונה על רווחת דיירי הדיור הציבורי לחברה יזמית האמורה למקסם רווחים, תייצר ניגוד אינטרסים מובהק שיביא בהכרח לפגיעה בדיירים. שיקולי הרווח יובילו לאי-היענות לכל בעיית חוב או תלונה על גובה שכר דירה מצד אחד, וייצרו אינטרס ברור להעלאת שכר הדירה, ללא יכולת פיקוח אמתית של המדינה".
ח"כ גילאון הוסיף כי "חברת עמידר היא חברה ממשלתית שתפקידה לשכן את זכאי הדיור הציבורי. עד כה היא כושלת בתפקיד זה, מזניחה את נכסיה, לא רוכשת דיור חדש למלא את המלאי המתדלדל של הדיור הציבורי. החברה מתעמרת בדייריה, מחביאה מעיניהם מידע על חובותיהם בזכויותיהם של הדיירים. על כן, מוטב לה לעסוק קודם כל בלעשות את עבודתה נאמנה לפני שהיא פוזלת לחפש לעצמה תחומי התרחבות שאינם נוגעים כלל למטרתה המקורית".
ח"כ שפיר טענה כי "לא יתכן שהעומד בראשה של חברה שצריכה לקדם זכויות חברתיות יסודיות כמו דיור, פועל בניגוד להנחיות שר השיכון ומשתמש בגוף ציבורי מהותי כמו הדיור ציבורי כאמצעי לגרוף רווח באופן ציני ונצלני. אדם כזה מועל בתפקידו ולא ראוי לתואר שנושא".
ח"כ בר לב הבהיר כי "אלו הזקוקים לדיור ציבורי במדינת ישראל הם אלו הזקוקים לגב של מהמדינה, אך בתמורה המדינה מהווה עבורם פעם אחר פעם משענת קנה רצוץ. כאשר המדינה מתכוונת להפריט את עמידר, זו עוד דרך לברוח מאחריותה לאזרחיה החלשים ולגלגל את האחריות לבעלות פרטית שכל כוונתה היא גריפת רווח גדול יותר".
ח"כ אלהרר אמרה בתום הדיון כי "לא יתכן שמהלך כזה של העברת בעלות יקרה. מדובר בכסף של הציבור ובזכות בסיסית של משפחות רבות. איפה ישמע הדבר ההזוי הזה שמאפשר לפקיד ציבור להתנהל על דעת עצמו ובניגוד מוחלט להחלטת השר. בכוונתי לקיים דיון בהקדם בנוכחות שר השיכון ולוודא שהסיפור הזה נפתר בהקדם, לא על חשבון גבם של אלו שממתינים שנים לדיור הציבורי".