שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

חושבים ירוק: הישראלים שמנסים להציל את העולם

בוועידת האקלים בפריז מציגות שמונה חברות ישראליות את הפיתוחים שלהן והן מעוררות עניין רב. "בתחום הטכנולוגי אנחנו יכולים לשנות את העולם", מצהיר מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה

שמונה חברות ישראליות, המתמחות בתחומים שונים של אנרגיה וסביבה, מציגות בימים אלה את הטכנולוגיות שלהן בוועידת האקלים בפריז - שבה מנסים להפחית את פליטת גזי החממה. הוועידה, שהחלה בשבוע שעבר. המטרה - להפחית את פליטת גזי החממה ולמעשה להציל את העולם מהתחממות נוספת.

 

השיטות הישימות ביותר להפחתת פליטות גזי חממה הן מעבר לייצור חשמל ממקורות אנרגיה מתחדשת, כגון אנרגיה סולארית, רוח ופסולת וגם אנרגיה הידרואלקטרית (ניצול זרמי נהרות), התייעלות אנרגטית ותחבורה ירוקה. סביב ענפי הפחתת פליטות גזי חממה אלו יש עולם של טכנולוגיות שמתפתח - בין היתר אצלנו בארץ.

 

נכון, לא פשוט להפחית פליטות גזי חממה והסדרים קודמים גלובליים לא הצליחו להשיג את המטרות המיוחלות. הפחתת פליטות היא במובנים רבים הליכה נגד הזרם, שינוי עולמות קיימים של התנהגות אנושית, שיטות ייצור בתעשייה, ייצור חשמל ותחבורה לוקח שנים רבות להשיג הישגים, אם בכלל. מי שמנסים לעשות שינוי מהיר במציאות הלא פשוטה הן חברות החדשנות שמנסות כל אחת בדרכה לשנות את העולם ולאפשר למדינות להפחית את השימוש בדלקים פחממניים. פריצת דרך בתחומים כמו ייצור אנרגיה, אגירת חשמל ועוד יכולים לשנות ביום בהיר את הדרך בה אנו מתנהלים ולקדם שינוי אמיתי בכלכלות הגלובליות.

 

דגל ישראל בוועידת האקלים בפריז (צילום: איילת רוזן, המשרד להגנת הסביבה) (צילום: איילת רוזן, המשרד להגנת הסביבה)
דגל ישראל בוועידת האקלים בפריז(צילום: איילת רוזן, המשרד להגנת הסביבה)

 

ישראל היא חלוצת טכנולוגיות הסביבה - הקלינטק. בימי קום המדינה בחר ראש הממשלה הראשון דוד בן גוריון להקים את המועצה המדעית תחת משרדו ולעמוד בראשה. ביקורת רבה נשמעה באותם ימים כנגד התקציב של המועצה, בזמן הימים הראשונים של המדינה הצעירה שהייתה טרודה בנושאים קיומיים, ואולם ההצלחה לא איחרה לבוא. דוד השמש המודרני פותח על-ידי מדען המועצה המדעית, ד"ר צבי תבור. פיתוח זה, שמפחית פליטות גזי חממה וחסך למשק עשרות מיליארדים, היה הבסיס לטכנולוגיה התרמו-סולארית ואיפשר לחברה הירושלמית לוז להפוך לחלוצה בתחום הסולארי ולהקים בשנות ה-90 בארצות-הברית את תחנות הכח הסולאריות הראשונות בעולם. מייסדי לוז הקימו את חברת ברייטסורס וזו חיברה בשנה שעברה את התחנה התרמו-סולארית הגדולה בעולם באיוונפה שבקליפורניה. יהודה ברונצקי, יוצא המועצה המדעית, ייסד את אימפריית ארמת שנסחרת בנאסד"ק ומקימה תחנות גיאותרמיות, שמנצלות את חום כדור הארץ לייצור חשמל, בעשרות מדינות. תחום נוסף שבו עסקו בן גוריון והמועצה המדעית היה תחום ההתפלה וכידוע ישראל היא מובילה עולמית בהתפלת מים.

 

איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה ומזכיר האיגוד העולמי לאנרגיה סולארית, שעומד בראש משלחת החדשנות לוועידת האקלים בפריז מספר על חשיבות הפיתוחים כחול-לבן. "ישראל הקטנה יכולה לתרום קצת מאד למאבק במשבר האקלים, ככל שזה נוגע להפחתה המקומית בפליטות גזי חממה", אמר פרנס. "אבל בתחום הטכנולוגי אנחנו יכולים לשנות את העולם וזה מה שהחברות הישראליות במשלחת מתכוונות לעשות. אנו מתכוונים לשים את ישראל על המפה בזכות הטכנולוגיה והחדשנות ובאנו לפריז להראות לעולם כיצד אנו יכולים ונרתמים למאבק במשבר האקלים".

 

יציאת המשלחת התאפשרה הודות לפעילות שגרירות ישראל בפריז,  דינה שורק, ציר לענייני כלכלה ומדע בשגרירות ישראל בפריז והשגריר המיוחד לענייני אנרגיה רון אדם, שגם משמש כנציג הקבוע של ישראל בסוכנות האנרגיה המתחדשת הבינלאומית.

 

אז מי הן החברות הישראליות המציגות בפריז את הטכנולוגיה שלהן:

 

SolarEdge

שנת הקמה: 2006

מספר עובדים: 470

המייסדים: גיא סלע, ליאור הנדלסמן, עמיר פישלוב, מאיר אדסט, יואב גלין

 

על החברה:

חברת סולאראדג' טכנולוגיות הינה חברה ישראלית, המובילה בעולם בטכנולוגית מיצוי ההספק הפוטו־וולטאי (אופטימיזציה), ובמערכות ניטור ובקרת ביצועים. מערכת סולאראדג' מאפשרת הפקה של מקסימום אנרגיה ממערכות פוטו-וולטאיות ברמת הקולט תוך כדי הפחתת עלות יצור האנרגיה. הפתרון החכם של סולאראדג' מתאים למגוון רחב של התקנות ביתיות ומסחריות כגון: גגות מבנים חקלאיים ותעשייתיים ובשדות סולאריים.

 

סולאראדג' סיפקה עד היום למעלה מ 2.1 ג'יגה וואט מערכות ומוצריה הותקנו בכ-90 מדינות ברחבי העולם. סולאראדג' הינה חברה ציבורית הנסחרת בבורסת הנאסד"ק בארה"ב.

 

 
 (צילום: המערכת הותקנה ע"י חברת נופר אנרגיה) (צילום: המערכת הותקנה ע
(צילום: המערכת הותקנה ע"י חברת נופר אנרגיה)

 (צילום: המערכת הותקנה ע"י חברת נופר אנרגיה) (צילום: המערכת הותקנה ע
(צילום: המערכת הותקנה ע"י חברת נופר אנרגיה)

 

אנסטורג'  

שנת הקמה: 2008

מספר עובדים: 20

שמות המייסדים: דר' ארנון בלום, פרופ' עמנואל פלד, ערן ירקוני (כבר לא בחברה), נחמן שלף (כבר לא בחברה). מנכ"ל החברה: דר' ארנון בלום

 

על החברה:

אנסטורג' פיתחה מערכת אגירת אנרגיה לרשתות חשמל המבוססת על טכנולוגיה שמקורה באוניברסיטת תל-אביב, מקבוצתו של פרופ' עמנואל פלד. המערכת מבוססת על עקרון סוללת זרימה שבה קיימים שני מכלים האוגרים את האנרגיה החשמלית באלקטרוליט והתקן אשר ממיר את האנרגיה לחשמל בזמן פריקה, ובזמן טעינה ממיר את האנרגיה החשמלית לאנרגיה כימית.

 

 (צילום: אנסטורג) (צילום: אנסטורג)
(צילום: אנסטורג)

 

השימוש העיקרי בטכנולוגיה זו נועד בעיקרו לצימוד למערכות יצור חשמל המבוססות רוח ושמש. בזמן עודף מתבצעת אגירה ובזמן תת יצור מאפשרת את השלמת הצורך ממערכת האגירה. באופן זה נמנע הצורך בשימוש במערכות גיבוי מבוססות דלקים פוסילים שיוצרים זיהום אוויר. טכנולוגיה זו מאפשרת פתרון אגירת אנרגיה במחירים אשר יאפשרו את שילובה בשדות רוח ושמש כחלק מיצירת עצמאות מדלקים מזהמים.

 

אנסטורג חתמה על הסכם שיתוף פעולה עם חברת Areva ועומדת לסיים את בניית מערכת בטא בהספק 150 קילווואט עם יכולת אגירה של 6 שעות. פרוייקטי אגירה נוספים אמורים להיחתם במהלך 2016

 

הום ביוגז  

שם החברה : הום ביוגז בע"מ HomeBiogas Ltd

שנת הקמה : 2012

מספר עובדים : 9

 

מייסדים : אושיק אפרתי, יאיר טלר, ארז לנצר

 

על החברה:

החברה הוקמה במטרה ליצור מערכות המטפלות בפסולת אורגנית ומייצרות אנרגיה מתחדשת. הומביוגז היא מערכת ביוגז ביתית חדשנית וקלה לתפעול שהופכת את כל פסולת המטבח לביוגז (גז לבישול) ולדשן טבעי איכותי.

 

 (צילום: כפיר זיו) (צילום: כפיר זיו)
(צילום: כפיר זיו)

 (צילום: כפיר זיו) (צילום: כפיר זיו)
(צילום: כפיר זיו)

 

היתרונות בשימוש במערכת:

• מטפל בכל הפסות האורגנית המיוצרת במשק הבית.

• ייצור גז נקי לבישול 3 ארוחות ביום - כשעתיים-שלוש שעות ביום.

• ייצור 5-8 ליטר של דשן נוזלי טבעי איכותי.

• חסכון באנרגיה

• שימוש במערכת מונע פליטה של למעלה מ 6 טון פחמן בשנה

 

המערכת מאפשרת לכל אדם לטפל בפסולת שהוא מייצר תוך הפקת תועלת אישית גבוה. המערכת מגיעה בארגז, פשוטה להרכבה עצמית קלה לתפעול ועמידה לאורך זמן כך שתשרת את המשפחה במשך שנים רבות.

 

החברה נמצאת כרגע בעיצומו של קמפיין מימון המונים בפלטפורמת אינדיגוגו.

 

אקופיה

שנת הקמה: 2013

מספר עובדים: 20

שמות המייסדים: משה מלר וערן מלר

 

על החברה:

המוצר של חברת אקופיה הישראלית, מאפשר להתגבר על הקושי שבתפעול מתקנים סולאריים גדולים באזורים מדבריים הסובלים מאיבוק וסופות חול תכופות, מצב היוצר ירידה ברמת ייצור החשמל, ומצריך הוצאות רבות הקשורות לשמירה על פאנלים נקיים.

 

המערכת החדשנית של אקופיה היא למעשה צי של רובטים המנוהל על-ידי מערכת שליטה ובקרה מרכזיים, כל רובוט אחראי על ניקוי של שורה סולארית מוגדרת ומבצע ניקוי מידי ערב ללא כל שימוש במים, בצורה אפקטיבית המסירה מעל 99% מהאבק שהצטבר על גבי הפאנל. על-ידי שמירה של הפאנלים הסולארים נקיים באופן קבוע רמת ייצור החשמל באתר עולה בצורה משמעותית, השימוש במשאב היקר של מים מתייתר בזכות טכניקת הניקוי היבש הייחודית, והפארק הסולארי הופך לפרוייקט כלכלי יותר.

 

 

המערכת הרובוטית של אקופיה היא המובילה בעולם בתחום ניקוי פאנלים סולאריים, ומבצעת מידי חודש ניקוי של חמישה מליון פאנלים סולאריים. עד למחצית הראשונה של 2016 צפויה המערכת לנקות כעשרה מליון פאנלים מידי חודש .

 

הטכנולוגיה הייחודית של החברה סומנה ע"י המגזין המוביל PV Magazine כאחת מ-50 הטכנולוגיות שישנו את פני העולם הסולארי, והחברה אף זכתה להיכלל ברשימת 100 החברות המבטיחות ביותר לשנת 2015 של Red Herring. בנוסף לשוק הישראלי ולהתקנות באתרים הסולאריים בערבה ובנגב, אקופיה מתמקדת בשוק ההודי, שם יש צמיחה משמעותית של התחום הסולארי ותנאי מזג אויר קשים באיזורים צחיחים ומאובקים, עם גישה מוגבלת למקורות מים לצורכי ניקוי.

 

 (צילום: באדיבות ECOPPIA) (צילום: באדיבות ECOPPIA)
(צילום: באדיבות ECOPPIA)

 (צילום: באדיבות ECOPPIA) (צילום: באדיבות ECOPPIA)
(צילום: באדיבות ECOPPIA)

 

כיום, אקופיה עובדת עם שחקנים מן השורה הראשונה בעולם הסולאר, מקומיים כמו גם גלובאלים. לאחרונה פורסם על הסכם במסגרתו תקים אקופיה את מערך הרובוטים שלה בפארק של חברת הענק (EDF (Electric du France וערבה פאוור באתר של 40 מגהוואוט על הגבול עם ירדן.

 

בריזומיטר 

שנת הקמה: 2014

מספר עובדים: 13

שמות מייסדים: רן קורבר (מנכ״ל), זיו לאוטמן (סמנכ״ל שיווק), אמיל פישר (סמנכ״ל טכנולוגיות).

 

על החברה:

המשימה של בריזומיטר היא לשפר את הבריאות ואיכות החיים של מיליארדי בני אדם, ע״י מתן מידע מדוייק ואיכותי אודות איכות האוויר ברזולוציית הרחוב ובזמן אמת. לערים וממשלות בריזומיטר מציע מערכת שליטה ובקרה המאפשרת לבצע מעקב והערכה טובים יותר על איכות האוויר בעיר, מציאת מקורות הזיהום, קבלת החלטות חכמה הקשורה באופטימיזציה של תחבורה ציבורית, רמזורים וכו׳, שיפור התכנון העירוני והגנה על בריאות התושבים.

• בריזומיטר נבחרה כאחד מ-20 הסטארט-אפים הבולטים בעולם בשנת 2014, על פי דירוג רשת הטלוויזיה האמריקאי CNBC.

• החברה השתתפה בפגישה היסטורית של יזמים בינלאומיים עם נשיא ארה"ב ברק אובמה במסגרת אירוע לקידום יזמות בבית הלבן, (אירוע ששודר בערוצי הטלוויזיה המרכזיים בארה"ב).

• בריזומיטר הוצגה במושב מיוחד של האו"מ בג'נבה שעסק בטכנולוגיות שיכולות לשפר את העולם.

• בריזומיטר נבחרה על ידי US State Department להיות אורח של כבוד בפסגת היזמות העולמית שהתקיים בניורבי, קניה.

• בריזומיטר בין 10 הסטרטאפים המבטיחים ביותר לשנת 2015 על ידי מגזין גלובס.

 

עובדי החברה (צילום:  אירה חליסטונוב ) (צילום:  אירה חליסטונוב )
עובדי החברה(צילום: אירה חליסטונוב )

מימין לשמאל: המנכ"ל רן קורבר, סמנכ"ל טכנולוגיות אמיל פישר וסמנכ"ל השיווק זיו לאוטמן (צילום:  אירה חליסטונוב ) (צילום:  אירה חליסטונוב )
מימין לשמאל: המנכ"ל רן קורבר, סמנכ"ל טכנולוגיות אמיל פישר וסמנכ"ל השיווק זיו לאוטמן(צילום: אירה חליסטונוב )

 

ברנמילר אנרג'י

שנת הקמה: 2012

מספר עובדים: 40

המייסד: אבי ברנמילר

 

על החברה:

ברנמילר אנרג'י מפתחת טכנולוגיות מתקדמות לאגירת אנרגיה המאפשרות ייצור חשמל נקי מסביב לשעון. המערכות החדשניות שפיתחה החברה מבוססות על המרת חום ממקורות מתחדשים כמו השמש והביומסה, ומתאפיינות בהתקנה זולה ומהירה באמצעים שאינם פוגעים בסביבה ובקרקע.

 

בשלב זה מקדמת החברה שני פרויקטי חלוץ בדימונה בהיקפים של 1.5 ו-10 מגה-ואט. זאת, לצד פרויקטים נוספים באירופה.

 

 

פינרג'י  

שנת הקמה:2008

מספר עובדים:40

שמות המייסדים: אביב צידון

 

על החברה:

סוללות אלומיניום אוויר של חברת פינרג'י מספקות יתרון משמעותי מול טכנולוגיות מתחרות במספר תחומים, ביניהם: צפיפות האנרגיה (כמות אנרגיה אגורה, ליחידת משקל), ניקיון האנרגיה והיעדר פליטה של חומרים רעילים ומזיקים לאוויר, חומרים הניתנים למחזור בקלות ובזול, רמת בטיחות גבוהה, ועלות נמוכה. פינרג'י הדגימה את יכולות הטכנולוגיה במכונית חשמלית בעלת טווח מוגדל, סירת מנוע חשמלית אשר מסוגלת להפליג לטווחים גדולים בהרבה מהמקובל בשוק, ומחולל זרם (גנרטור) חרום שאינו פולט רעלים לאוויר ואינו מרעיש, ויכול להיות מאוחסן בתוך מבנים ובאזורי מגורים.

 

בחברה אמרו כי רכב ההדגמה החשמלי של חברת פינרג'י נוסע לטווח של 1000 ק"מ בעזרת החשמל המופק מ 25 ק"ג' אלומיניום בלבד.

 

לפינרג'י הסכם שיתוף פעולה עם חברת אלקואה האמריקנית, למסחור ופתוח טכנולוגית הפקת חשמל מאלומיניום. המתכת הנפוצה ביותר בקרום כדור הארץ.

בעזרת הטכנולוגיה שפיתוחה התחיל באוניברסיטת בר אילן, והמשיך בחברת פינרג'י, יוכלו רכבים חשמליים בעתיד הנראה לעיין, וצרכני חשמל שונים, להנות ממקור אנרגיה שאינו פולט כל רעלים לסביבה, בעל ביצועים גבוהים ובעלויות נמוכות.

 

 

ETREE (סולוגיק)

שנת הקמה: 2008

מספר עובדים: 4

שמות המייסדים: מיכאל לסרי

 

eTree הוא פסל קיימי בצורת עץ, המייצר אנרגיה סולארית ירוקה, מספק מקום מרגוע מוצל ומגוון שירותים רחב לאנשים סביבו: תחנות עגינה להטענת טלפונים, Wi-Fi חופשי, מסך מגע אינטראקטיבי, ברזיית מי שתייה קרים, תאורה לילית ועוד.

 

eTree בפריז (צילום: באדיבות eTree) (צילום: באדיבות eTree)
eTree בפריז(צילום: באדיבות eTree)

 (צילום: באדיבות eTree) (צילום: באדיבות eTree)
(צילום: באדיבות eTree)

 

מכיוון שהעץ מפיק חשמל רב שאותו הוא גם אוגר, ויש לו תקשורת אינטרנט, אזי הוא למעשה משמש פלטפורמה לאפליקציות רבות נוספות, בעיקר בתחומי ה- Safe City וה- IOT. אפשר להוסיף ולהתאים שימושים מגוונים לקהלים רבים.

 

שני עצים ראשונים הוצבו בישראל לפני כשנה וזכו להתעניינות תקשורתית בינלאומית, כולל איזכורים בעשרות כלי תקשורת בעולם. עצים נוספים הותקנו לאחרונה בפריז.

 

 

לאחרונה חתמה יצרנית העץ, חברת סול-לוג'יק הישראלית, על חוזה אספקת עצים עם חברת

 האנרגיה הגדולה בעולם, וכן חוזה ייצוג עם חברת הריהוט האורבני הגדולה בעולם. חברת סול-לוג'יק הודיעה כי היא בשלבי משא ומתן מתקדמים עם חברות אנרגיה נוספות במספר יבשות.

 

פיתוח העץ החל לפני כשלוש שנים, והושקעו בו סכומים גבוהים מאוד אשר גוייסו ממשקיעים פרטיים. עיקר המימון שימש לצורכי עיצוב, הנדסה, בטיחות, רישום משפטי ואלקטרוניקה. ישנם מספר סוגי עצים כרגע בפיתוח, בגדלים שונים ועם אפליקציות מגוונות.

 

הנתונים נמסרו על-ידי איגוד חברות אנרגיה ירוקה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: המערכת הותקנה ע"י חברת נופר אנרגיה
פיתוח של חברת SolarEdge
צילום: המערכת הותקנה ע"י חברת נופר אנרגיה
איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה
מומלצים