לפני הפגישה עם אובמה: ריבלין מציג את "היסודות לשלום"
במאמר ב"וושינגטון פוסט" לקראת ביקורו בבית הלבן, נשיא המדינה טוען כי יש לנקוט צעדים בלי להמתין לפרטנר פלסטיני: "בדיון על העתיד נטשנו את ההווה. הפקרנו את הביטחון של היהודים במזרח ירושלים ואת רווחת הערבים"
נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין ייפגש הערב (יום ד') בבית הלבן עם נשיא ארצות הברית ברק אובמה ולאחר מכן יהיה אורח הכבוד בטקס הדלקת הנרות הרשמי של הבית הלבן לרגל חנוכה. טרם ביקורו פרסם ריבלין מאמר מדיני ב"וושינגטון פוסט" תחת הכותרת: "מה ישראל צריכה לעשות כדי להניח את היסודות לשלום", ובו גרס בין היתר כי בדיונים על העתיד המדיני ההווה הביטחוני הופקר, וכי ישראל נטשה את ביטחונם של תושביה היהודים של מזרח ירושלים, כמו גם את רווחתם של תושביה הערבים.
במאמר כתב ריבלין כי כעת אין פתרון מעשי לסכסוך הישראלי-פלסטיני ואין תהליך דיפלומטי שמתנהל או משא ומתן מתקרב. "ישראל חייבת לנקוט צעדים כדי לשפר את המצב, ללא תלות בוויכוח הגיאופוליטי-טריטוריאלי", כתב ריבלין, "אלה צעדים שכל אדם הגיוני מבין שמשרתים גם את האינטרסים המוסריים וגם האינטרסים המעשיים של ישראל. מבלי לפתור את השאלה אם לישראל היום יש או אין פרטנר פלסטיני לשלום".
הוא הוסיף וכתב: "אפילו בירושלים, שרבים רואים בה האתגר הדיפלומטי הגדול ביותר להסכם שלום, יש הרבה מה לעשות. ראוי להבין שהימין הישראלי מתעלם זה זמן רב ממזרח העיר מפאת חילוקי דעות פוליטיים-פנימיים, בעוד השמאל גם הוא הזניח את ההשקעה והצורך בתשתיות עבור 300 אלף הפלסטינים המתגוררים באזור, וזאת כחלק מאידיאולוגיה של היפרדות מדינית מהפלסטינים.
"כך, בדיון על העתיד, הזנחנו את ההתמודדות עם חלקיה המזרחיים של ירושלים בהווה – ולכן, פשוטו כמשמעו, הפקרנו את הביטחון של תושביה היהודים של האזור ואת רווחתם של הערבים. האם מישהו חושב שההתמודדות עם הביוב, הכבישים, בתי הספר והמרכזים הרפואיים במזרח ירושלים צריכה או יכולה להמתין עד לסיום הסכסוך? האם יש מישהו שחושב שההשלכות של הפערים הכלכליים בעיר ייעצרו בגבולות הפוליטיים, הן הממשיים והן הדמיוניים? בקירות בטון או בגדרות? שכתוצאה מכך יהיה הסכם על ריבונות?".
ריבלין הדגיש כי לא ניתן לבנות אמון באופן חד צדדי. "ברור שהפלסטינים חייבים להפסיק את ההסתה ואת האלימות נגד ישראל", כתב. "הם חייבים לסיים את ההתנגדות לקיום של ישראל". הנשיא פנה לצעירים הפלסטינים ואמר להם כי במשך יותר מדי שנים נשפך דם כמו מים והפציר בהורים ובמורים הפלסטינים לעודד את הצעירים לחיות ולא לשאוף למות.
הוא סיכם את דבריו כשכתב כי לא נראה שנוכל להוריש לדור הבא שלום, אך אפשר להשאיר להם פריצות דרך אחרות, כגון אמון בין העמים והמנהיגים כדי שהם לא יצטרכו להתחיל מאפס כפי שאנחנו נאלצים להתחיל היום.
לפני המראתו אמר ריבלין: "הידידות בין ישראל לארצות הברית היא ביטוי של קשר עמוק מאוד. זהו קשר בין עם לעם ובין אומה לאומה ואני מתכוון להביע בפני הנשיא, בשם העם כולו, את ההערכה הישראלית לתמיכה הבלתי מתפשרת של ארצות הברית בישראל, בכל תקופה ובכל מצב".
עוד אמר הנשיא: "אלו ימים של חוסר יציבות אזורי ושל מציאות ביטחונית לא פשוטה בישראל. בכוונתי לדון עם הנשיא על אתגרים אלה, לצד המשך הדיון בערכים המשותפים שאנו חולקים, ערכי חירות ודמוקרטיה. אין לי ספק שמגוון המפגשים הצפוי לי בביקור זה ימשיך ויעמיק את ביצור היחסים בין האומות ויוסיף אור בימי החג, גם אם אנחנו רחוקים מירושלים".
ריבלין לא מתכוון להיפגש עם המרגל הישראלי המשוחרר ג'ונתן פולארד, וככל הידוע גם לא יעלה את עניין הבקשה הישראלית להקל בתנאי השחרור שלו ולאפשר לו לעלות לארץ.