אומדן הפסדי החקלאים מהקור: 15 מיליון שקל
תפוחי האדמה שהחלו לצמוח בשדות הנגב נפגעו קשות בקרה שפקדה את האזור בתחילת השבוע. "הנזק הוא ארוך טווח", סיפר אחד החקלאים
הקור הקיצוני ששרר בשבוע האחרון גרם לנזקים של כ-15 מיליון שקלים לחקלאים, כך על פי אומדן ראשוני של הקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות. רוב הנזק נגרם בנגב, בעיקר לגידולי תפוחי האדמה, והפסדי החקלאים באזור מוערכים בכ-10 מיליון שקלים.
מעבר לנזקי הקרה המיידיים, יש לה גם השלכות ארוכות טווח נוכח הפגיעה בהיקף הגידולים ובהתפתחותם. לפיכך היקף הנזק הסופי של המערכת הקרה ייקבע רק בהמשך. אך לגבי החקלאים אלו הם נזקים קשים ביותר.
יצחק אבוטבול, בעלי חברת "אחו גידולי שדה בע"מ" וחבר הנהלת "מושבי הנגב", חברה חקלאית של 34 מושבים, מעדכן כי 20% מחלקות תפוחי האדמה באזור הושמדו לחלוטין, וב-30% מהחלקות הושמדה מחצית התוצרת. "במוצאי שבת הייתה קרה משמעותית וגם אתמול לפנות בוקר הייתה קרה שנתנה עוד מכה", אמר אבוטבול. "הקרה תפסה את תפוחי האדמה ב-60% מגודלם, ויש לזה משמעות רבה. אם זה היה קורה בעוד חודש הנזק היה קטן יותר, כי ככל שתפוח האדמה יותר גדול, הוא פחות מושפע מהקרה. הנזק עכשיו הוא ארוך טווח, כי גם מה שייצא בעוד חודש יהיה קטן מהרגיל".
גידי דוד, מנכ"ל גידולי שדה ש.כ.ל, שותפות של הקיבוצים כרמים ולהב שמעבדים 25 אלף דונם במזרח הנגב, סיפר: "בין שבת לראשון נמדדה אצלנו טמפרטורה מתחת לאפס בחלק מהמקומות. כתוצאה מכך, השדות התמלאו כפור. הוא מתלבש על הצמח שכבר נפגע מהקור וגורם להעצמת הנזק. אחרי זמן מה, הצמח הופך שחור". דוד אמר כי מדובר על אלפי דונמים באזור הנגב, וכי הנזק לחקלאים גדול מאוד. "זה מתווסף לקושי שקיים בלאו הכי בענף בשנה האחרונה, כתוצאה מהמשבר בכלכלה של רוסיה, שהייתה יעד עיקרי לייצוא".
נדב פלג, מנהל גידולי השדה בקיבוץ שובל, העריך כי הנזק תלוי במחיר השוק של תפוחי האדמה ברגע נתון. "הרווח לדונם תפוחי אדמה כיום הוא בערך 1,500 שקל. אצלנו יש כ-340 דונם, משמע כחצי מיליון שקלים הפסד. זה ברוך גדול". עם זאת, הוא ניסה להרגיע: "אנחנו לא בנויים ככה שנזק כזה ימוטט אותנו. זה לא נעים, זה כואב, אבל זה לא נזק הטבע הראשון שחווינו. אחרי הרבה מאוד שנים בחקלאות, אנחנו מלקקים את הפצעים וממשיכים קדימה. מי שלא יכול לסבול את ההפסדים הללו, לא יכול לעבוד בתחום", סיכם.