במצרים מזהירים: אלו דפי הפייסבוק הישראליים המסוכנים ביותר
העיתון "אל-ווטן" הזהיר מפני "חיזוריה של ישראל" אחר הנוער הערבי ברשת ודירג את חמשת העמודים ש"לא כדאי להתקרב אליהם": "ישראל מנסה להבטיח דור שלא יילחם בה". במשרד החוץ, שעמוד שלו מופיע במצעד, דווקא מרוצים: "זה מעיד על היותנו כלי בחשיפתה של ישראל בעולם הערבי"
"חמישה דפי פייסבוק ישראליים בשפה הערבית שלא כדאי להתקרב אליהם" - זו כותרתה של כתבה שהופיעה בימים האחרונים בעיתון המצרי "אל-ווטן", שניסה להזהיר את קוראיו, בעיקר הצעירים שבהם אשר מבלים שעות רבות בעולם הווירטואלי, מ"חיזוריה של ישראל".
בתחילת הכתבה הוסבר באריכות על תולדות ה"מזימה הציונית" עוד מהמאה ה-19 - להקים ישות מבוססת על שטח גיאוגרפי שנגמרה ב"השתלטות על השטחים הפלסטיניים בטענה דתית, אך בפועל לשם מטרה פוליטית". לאחר מכן נטען כי "עם ההתפתחות הטכנולוגית והתפנית האיכותית שחווה העולם בתקופה הזו, כופף הכיבוש הישראלי את כלי השרת שלו... ברשתות החברתיות מופצים דפים רבים הקוראים לנורמליזציה עם האויב הציוני באמצעות ניסיון שכנוע של העוקבים משלל ההיבטים כי ישראל היא 'מדינה'".
במקום הראשון במצעד "דפי הפייסבוק המסוכנים" ניצב העמוד הרשמי של ראש מדור ערבית בדובר צה"ל, רס"ן אביחי אדרעי , מהדמויות המדוברות ביותר בתקשורת הערבית שבה הוא מופיע מעת לעת. "מהפרסומים שלו בדף ניכרים הניסיונות לשפר את התדמית של צבא הכיבוש הישראלי", נכתב. "הוא משכנע את עוקביו כי מדובר רק בצבא שפועל כדי להגן על הישות הציונית ונמנע מלדבר על המלחמות של ישראל ברצועת עזה, אלפי החללים וההפרות שמבצעים חייליו נגד הפלסטינים כל יום".
בין השאר הוזכר כי לרוב נרשמת התנגדות בקרב הגולשים לפרסומיו של אדרעי, אולם יש כאלה שמשתכנעים בכך, בהם הצעיר המצרי האתאיסט שריף ג'אבר, שהפך לאויב הציבור במצרים בגלל סרטונו המפורסם "למה אתם שונאים את ישראל". ציטוטים שלו מהראיון הבלעדי עם ynet ממחבואו פורסמו בכתבה שבה הביע תרעומת על כך שאדרעי ספג קללות מכל עבר כאשר בירך את המוסלמים לרגל חג מוסלמי: "אתה מבין? האיש מברך אותם והם מקללים אותו. הרגשתי שהם חולים, שמשהו לא בסדר".
במקום השני ניצב דף הפייסבוק "ישראל מדברת בערבית" , השייך לדוברות משרד החוץ. "מדובר בדף שקורא לנורמליזציה. מספר העוקבים שלו עומד על 669,719 ולא ידוע מי מנהל אותו", צוין בכתבה. "הדף מתמקד באופן מרכזי ביחסים בין ישראל למדינות ערב בניסיון להוכיח שהישות הציונית היא חלק מהאזור ושלמדינות ערב אין בעיה לשתף פעולה עם מדינת הכיבוש הציוני".
הצעיר המצרי שמגן על ישראל:
ראש ענף דיפלומטיה דיגיטלית בשפה הערבית במשרד החוץ, יונתן גונן, הגיב על ה"מיקום המחמיא" ואמר ל-ynet: "אחד מהיעדים האסטרטגיים של משרד החוץ הוא הפנייה לעולם הערבי. אנחנו משתמשים במגוון של פלטפורמות כדי לנהל שיח עם הציבור הערבי. אחר הדף המדובר עוקבים קרוב ל-700 אלף גולשים מרחבי העולם הערבי והמוסלמי, רבים מהם ממצרים, עיראק, הגדה המערבית, רצועת עזה, סעודיה וגם מבחריין הקטנה. הפלטפורמות של משרד החוץ מעוררות עניין רב ושיח במרחב הציבורי הערבי, בין היתר בתקשורת הערבית התוססת, והעובדה שיש הרואים בעמוד זה כעמוד 'שיש להיזהר מהתקרבות אליו' רק מעידה על תפוצתו ועל היותו כלי בחשיפתה של ישראל בפני העולם הערבי".
בהקשר הזה חשוב לציין שיש לא מעט גולשים שמבקשים ממנהלי הדף מקלט בישראל, או שואלים כיצד ניתן לבקר בירושלים. אחרים אף משבחים את ישראל על פעילותה הענפה בתחום הטכנולוגי ועל הסיוע שלה למוקדי אסונות בעולם.
במקום השלישי ממוקם הדף "ישראל במצרים", המנוהל על ידי השגרירות הישראלית במצרים ועוסק בעיקר ביחסים שבין קהיר לירושלים. בדף זה פורסמו התמונות הראשונות מפתיחת השגרירות הישראלית במצרים בחודשים האחרונים, לראשונה מאז הפריצה לשגרירות הישראלית בקהיר בספטמבר 2011. בין היתר נטען כי בדף הזה יש פרסומים רבים על שיתוף הפעולה בין מצרים לישראל בנושא הגז הטבעי, זאת למרות הכחשות של משרד האנרגיה המצרי בנושא. בנוסף, בדף מנסים להתמקד בצדדים החברתיים בישראל, לפי הכתבה.
במקום הרביעי ניצב דף הפייסבוק של הדובר הרשמי של לשכת ראש הממשלה בשפה הערבית, אופיר גנדלמן , "שמטרותיו אינן שונות בהרבה מהדף של אדרעי... אדרעי מתמקד בהיבט הצבאי וגנדלמן בהיבט המדיני". במקום החמישי ניצב דף בשם "עמוד לצדנו בשפה הערבית" , עם 38 אלף לייקים, שמתיימר לנסות, על פי "אל-ווטן",
להראות את הברבריות של הפלסטינים כלפי חיילי צה"ל תוך התמקדות באבן הפלסטינית ולא באמצעי הלחימה הישראליים. בנוסף, הדף מתרכז לא מעט בגילויים ארכיאולוגיים בניסיון להוכיח את הזכות ההיסטורית של ישראל על השטחים הפלסטיניים.
"ישראל רוצה להבטיח דור שלא יילחם בה"
לאחר מצעד ה"דפים המסוכנים" ניתח את הנושא דוקטור מנסור עבד אל-ווהאב, פרופ' לשפה העברית באוניברסיטת עין שמס: "ישראל משתמשת באמצעים המודרניים כדי להוציא לפועל את מזימותיה על מנת להגיע ללבו של הנוער הערבי, בזמן בו הנוער הזה חווה משבר הקשור לזהותו ועתידו".
בשיחה עם העיתון טען אל-ווהאב: "הדפים האלה מתמקדים בחלקים מסוימים ובפסוקים מהקוראן המטיפים לסובלנות ומתעלמים מהפסוקים שמטיפים לג'יהאד. ישראל פונה לנוער דרך התקשורת באופן ישיר. המטרה הראשונה היא לגרום לכך שהצעירים לא ישימו לב לסוגיות המרכזיות ויתמקדו בסוגיות חסרות ערך כדי להבטיח דור שלא יילחם בישראלים. המטרה השנייה היא לגרום להם לקבל את ישראל כגורם טבעי באזור. המטרה השלישית היא לגרום להם לוותר על עקרונות רבים וביניהם שישראל היא האויב הראשון של הערבים".