שתף קטע נבחר

 

ניסוי מוצלח ל"חץ 3": השמיד את המטרה בחלל

ניסוי יירוט מוצלח ראשון למערכת המתקדמת מתוצרת התעשייה האווירית: מיירט "חץ 3" נורה לעבר טיל "אנקור" שנורה ממטוס חיל האוויר לאחר שהמכ"ם זיהה את טיל המטרה. כל שלבי מעוף הטיל עברו לפי התכנון במרכז ניהול הירי עד להשמדת המטרה בחלל: "פגיעה באמצע של האמצע, בול בפוני"

 

ניסוי "חץ 3": תיעוד השיגור    (צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון)

ניסוי "חץ 3": תיעוד השיגור    (צילום: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
(צילום: אבי רוקח)

משרד הביטחון הכתיר כהצלחה את שיגור המיירט "חץ 3" הבוקר (ה') מבסיס פלמחים. המיירט שוגר לכיוון הים לעבר טיל המטרה "אנקור" ששוגר ממטוס חיל האוויר. ראש מנהלת חומה במשרד הביטחון, יאיר רמתי: "זאת הייתה פגיעה 'ראש בראש, באמצע של האמצע, בול בפוני".

 

השיגור בוצע שנה אחרי הניסוי הקודם של המערכת - שנכשל. את הניסוי ביצעו מנהלת "חומה" במפא"ת (המינהל למחקר, פיתוח אמל"ח ותשתית טכנולוגית) שבמשרד הביטחון, יחד עם הסוכנות האמריקנית להגנה מפני טילים (MDA). הטיל חץ 3 מיועד ליירוט טילים בליסטיים מחוץ לאטמוספרה. את הניסוי הובילו התעשייה האווירית ובהשתתפות חיל האוויר.

 

הניסוי בוצע ב-8:15 מעל הים התיכון. מטוס של חיל האוויר שיגר שני טילי מטרה דלי רסיסים מתוצרת התעשייה הצבאית לכיוון ישראל בשעה 8:12, ומערכת המכ"ם וחיישני הגילוי זיהו את מטרות "האויב" (הסיבה לשיגור הכפול של המטרות נובעת מרצון להגדיל את סיכויי ההצלחה בפגיעה כלקח מהכישלון בשנה שעברה). לאחר מכן שוגר המיירט חץ 3 מפלמחים, שעקב אחר טיל המטרה שהוגדר ראשון ועיקרי. המגע ביניהם בוצע מחוץ לאטמוספרה ובגובה של עשרות קילומטרים מעל הארץ.

   

שיגור ה"חץ", הבוקר בפלמחים (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
שיגור ה"חץ", הבוקר בפלמחים(צילום: אבי רוקח)

 

"הפגיעה הייתה מדויקת וההצלחה היא מעל לכל הציפיות שלנו", אמר מנהל מפעל מערכות משולבות של התעשייה האווירית, יואב תורג'מן. רמתי הוסיף: "הצלחת הניסוי פותחת את השער לשלב הבא - ייצור המערכת וניסויים נוספים במקביל להשלמת הפיתוח מול חיל האוויר".

 

במערכת הביטחון נערכו לתרחישים של כישלון נוסף או של הצלחה חלקית, שיכלה להתבטא ב"רכישה" מרוחקת יחסית של הטיל המיירט מטיל המטרה. במערכת הביטחון מסרבים להתחייב ללוחות זמנים שיענו על השאלה מתי המערכת תימסר לחיל האוויר ותהפוך למבצעית, אך ייתכן שחץ 3 יוכרז מבצעי עד 2017.

 

בניסוי השתתפו נציגי ה-MDA האמריקני והתעשיות המעורבות בפיתוח מערכת הנשק. הקבלן הראשי לפיתוח מערכת הנשק ומיירטי החץ הוא מפעל מל"מ של התעשייה האווירית, אשר פועל בשיתוף חברת "אלתא" חטיבה וחברת בת של התעשייה האווירית, האחראית על מערך הגילוי המכ"מי. חברת "אלישרא" מבית אלביט מערכות פיתחה את מערכת ניהול הירי וחברת רפאל פיתחה את טיל המטרה. חברת בואינג שותפה לתעשייה האווירית ומל"מ בפיתוח וייצור חץ 3.

הניסוי בחץ 3, הבוקר (צילום: ליאב ליבוביץ) (צילום: ליאב ליבוביץ)
הניסוי בחץ 3, הבוקר(צילום: ליאב ליבוביץ)
 

לפני כשנה נערך ניסוי יירוט דומה במערכת חץ, שנכשל, והניסוי הבוקר מבוצע במסגרת הפקת לקחים בניסיון נוסף לגרום למיירט לפגוע במטרה. תוצאות הניסוי מנותחות על-ידי המהנדסים של התעשייה האווירית.

 

אחרי כישלון הניסוי בדצמבר שעבר אמרו גורמי הביטחון שהשיגור לא יצא לפועל משום שלא הצליח להינעל על טיל המטרה. הם ציינו שבוצעה ספירה לאחור ושום דבר לא קרה. "התקבלה ההחלטה שלא לבזבז את המיירט", אמר אחד הגורמים.

 

"חץ 3" תהווה חלק משכבת הגנה של ארבע שכבות שתכלול שכבת הגנה נמוכה וראשונה לרקטות קצרות טווח (כיפת ברזל), שכבה שנייה לטילים כבדים ומדוייקים בטווח בינוני עד ארוך (שרביט קסמים), שכבה שלישית לטילים ארוכי טווח שכבר קיימת (חץ 2),

והיא תמשיך לפעול כגיבוי גם אחרי קליטת החץ 3.

 

בשנים האחרונות מגנה על שמי ישראל בשכבה הגבוהה מערכת "חץ 2" שפעילה בחיל האוויר, לצד סוללות הפטריוט וכיפת ברזל שהוכיחו את מבצעיותן בשיגורים מרצועת עזה ומגזרת הצפון.

 

במערכת הביטחון ממשיכים כל העת בשדרוג מערכת כיפת ברזל כדי לאפשר לסוללות שלה (בחודשים הקרובים יעמוד מספרן על 10), להתמודד עם כמה מטחים במקביל, גם של רקטות גדולות ששוגרו מנקודות שונות לצד כיסוי שטח רחב יותר.

 

מערכת "חץ 3" היא מתוצרת התעשייה האווירית וחברת הבת "אלתא" לצד החברה האמריקנית בואינג.

 

מנכ"ל התעשייה האווירית יוסי וייס: "ההצלחה בניסוי היא אבן דרך משמעותית וצעד חשוב לקראת מבצעיות של אחד הפרוייקטים החשובים ביותר של מדינת ישראל ושל התעשייה האווירית. מדובר בפרויקט מורכב ביותר מבחינה טכנולוגית, המציג יכולות וביצועים יוצאי דופן, בשיתוף פעולה הדוק עם השותף האמריקאי בואינג. העבודה לקראת הניסוי נמשכה חודשים רבים ואנו שמחים שהוא הוכתר בהצלחה ומעתה מרוכזים מאמצים של המפתחים והמהנדסים בתעשייה האווירית בשלבי הפיתוח הבאים".


פורסם לראשונה 10/12/2015 08:30

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבי רוקח
מערכת חץ 3, הבוקר
צילום: אבי רוקח
מומלצים