בוחרות ונבחרות. המיני-מהפכה של הסעודיות
אסור להן לנהוג, לפרסם את תמונותיהן ולהיפגש עם מצביעים גברים: ביום שבת תערוך הממלכה השמרנית בחירות מקומיות ראשונות בהשתתפות נשים, הן כמצביעות והן כמועמדות, אבל דרכה לדמוקרטיה אמיתית עוד רחוקה
ביום שבת זה יקרה: סעודיה תערוך ב-12 בדצמבר בחירות מקומיות ראשונות בהשתתפות נשים - הן כמצביעות והן כמועמדות אחרי שב-2005 נאסר עליהן ליטול חלק ב"חגיגה הדמוקרטית".
עוד חדשות מעניינות בעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
מי שאחראי למהפכה הוא המלך עבדאללה בן עבד אל-עזיז, שהלך השנה לעולמו בגיל 90. בשנת 2011 פרסם עבדאללה צו מלכותי בנושא הבחירות המקומיות והפגין פרגמטיות שאינה אופיינית בארצו, בייחוד בכל הקשור לזכויות נשים. שנתיים לאחר מכן הוא קבע ש-20 אחוזים מחברי מועצת השורא, שמייעצת לבית המלוכה בריאד, יהיו נשים.
העיקר ההשתתפות
"לא משנה מה יהיו התוצאות הסופיות, זה לא יעכיר את השמחה שלנו, הנשים, שהאישה משתתפת כבוחרת וכמועמדת בפעם הראשונה בתולדות הממלכה", סיפרה עבד אל-עבדאללה, מורה במקצועה שהתרגשה לנוכח מספר המועמדות הגדול שמשתתפות בבחירות המקומיות. אמל א-ע'אנם, מהנדסת סעודית, מקווה מאוד שהנשים יכבשו את המועצות העירוניות. אך גם אם הדבר לא יקרה, היא מקווה שיכניסו נשים למועצות העירוניות באמצעות קביעת מכסות.
"אני לא יודע אם זה יגרום לשיפור מעמד האישה. אבל מעמד האישה זקוק להרבה יותר מזה. האישה כאן עומדת בפני קשיים רבים. קודם כול יש את העובדה שהיא לא יכולה לנהוג ברכב", סיפר ל-ynet אזרח סעודי שצפוי להצביע בבחירות המקומיות בשבת. "זה שלאישה יש זכות לבחור ולהציג מועמדות זו אולי הנקודה החיובית היחידה בבחירות האלה שכן חלק מחברי המועצות העירוניות נבחרים בכלל על ידי הממשלה, ומי שיותר טוב וראוי מהם לא באמת נבחר. כך נוצר מצב שחלק מהאנשים שזוכים במושב במועצות אפילו לא מחזיקים בתעודת לימוד כלשהי", אמר הסעודי.
מועמדות שנפסלו זועמות: "לא הסבירו לנו מדוע"
אפליית הנשים בבחירות עוררה את זעמן של כמה מועמדות שנפסלו. שתי נשים בעיר ג'דה סיפרו לעיתון "אל-עוכאז" שהן חיכו רבות לבחירות, עשו את כל ההכנות האפשריות ו"הלכו לפי הספר" - ובכל זאת נפסלו מבלי שהוסברה להן הסיבה לכך. "זה חיסל את השאיפות שלנו להשתתפות אקטיבית במתן שירות לעיר ג'דה", הן התלוננו. גם לוג'יין אל-הדלול נפסלה ולא תוכל להתמודד בבחירות ביום שבת. אל-הדלול נודעה בסעודיה כפעילה בולטת למען זכויות נשים ובקריאתה לשלטונות לאפשר לנשים לנהוג בכלי רכב. בעבר היא נעצרה על ידי הרשויות אחרי שניצלה את אזרחותה מאיחוד האמירויות, נהגה ברכב מאיחוד האמירויות לגבול סעודיה, תיעדה את מסעה במצלמה ופרסמה אותו ברשת.
המשרד לעניינים מוניציפליים פרסם הודעה שבה נמסר שגם למועמדים וגם למועמדות אסור להשתמש בתמונותיהם האישיות במהלך קמפיין הבחירות. דובר המשרד ג'דיע אל-קחטאני מסר שהשימוש ברשתות החברתיות מותר למועמדים, אך הם אינם יכולים לפרסם את תמונותיהם האישיות. עוד נמסר שהשימוש של מועמדים באפליקציית ווטסאפ ובהודעות טקסט נתון למגבלות ולפיקוח.
בחודשים אוקטובר ונובמבר פרשו עשרות נשים מהמרוץ למועצות העירוניות מסיבות שונות, חלקן קשורות לאפלייתן לטובת גברים. נשים שעומדות לבחירה, למשל, נידונות לקנס אם "יתערבבו" עם גברים כדי לשכנע אותם להצביע להן בבחירות. האפשרות היחידה להיפגש עם גברים היא רק בליווי צמוד של גבר, לרוב קרוב משפחה של המועמדת, והוא זה שיכול לדבר בפני הבוחרים הפוטנציאלים.
העיתונאית הסעודית חלימה מטפר סיפרה ליומון הסעודי המקוון "אילאף" שהיא החליטה לא להשתתף בבחירות משום שלטענתה אזרחי המדינה לא יכולים להצביע למועמדת שלא יכולה לדבר בעצמה ונזקקת לגבר שקיבל ממנה ייפוי כוח לדבר בשמה. "אישה שלא יכולה לממש את תפקידה באופן מלא, לא ניתן לבטוח בכך שהיא תהיה חברה משפיעה במועצות העירוניות", אמרה העיתונאית הסעודית והוסיפה שנשים בממלכה החליטו לא להשתתף בבחירות משום שמדובר במראית עין של דמוקרטיה ושל מתן זכויות שוות לנשים, אך בפועל הנשים סובלות מאפליה ומנחיתות לעומת הגברים.