רחוב צבעוני: "איך לא חשבו על זה קודם?"
מאות עצים ועמודים ברחוב עמק רפאים בירושלים הולבשו בבדי רקמה צבעוניים במיצג מיוחד של האמנית טליה תומר: "במקום להניח פסלים ברחוב, התייחסתי לרחוב כאל פסל"
"במנהל קהילתי גינות העיר חיפשו משהו שיאיר את הסביבה", מסבירה תומר. "זה היה אתגר לא פשוט בגלל שזו עונה נוראית לאמנות רחוב, ועמק רפאים עמוס בתנועת כלי רכב והולכי רגל. חיפשתי משהו שיעמוד בתנאי מזג האוויר, יהיה צבעוני ומושך את העין וגם לא ישבש את החיים, ולכן ניסיתי למצוא את היופי במה שקיים ולנסות להשתלב ברחוב".
את ההשראה קיבלה מצמד האמנים כריסטו וז'אן קלוד, שהלבישו בעבר את בניין הרייכסטאג בברלין, גשר הפון נף בפריז ואי במיאמי. "במקום להביא פסלים ולהניח אותם ברחוב, לקחתי את הרחוב כמו שהוא והתייחסתי אליו כאל פסל. לקחת את העצמים שכבר נמצאים ולעשות מהם משהו שאנחנו לא רואים", אומרת תומר.
רחוב עמק רפאים היה אחד הרחובות המצליחים בירושלים, אך אזורי מסחר חדשים כמו ממילא ומתחם התחנה החדשה משכו אליהם את הקונים. גם המצב הביטחוני בחודשים האחרונים פגע אנושות בעסקים ברחוב. המיצג החדש נועד לעורר את הרחוב, בדומה למיצג המטריות בשכונת נחלת שבעה, והוא נעשה בשיתוף עם ועד הסוחרים ברחוב, שהיה מעורב בפרויקט עד לרמה של בחירת צבע הבדים.
"עמק רפאים עובר תהליך של מיתוג מחדש. אנחנו רוצים לחזק אותו ולהפוך אותו למתחם תרבות ואמנות", אומרת תמר קליין מהמנהל הקהילתי גינות העיר. "בימי שני נערכות פעילויות תרבות באופן קבוע, וחיפשנו מיצג אמנותי שיישאר ברחוב ויעשה 'וואו'. פנו אלינו הרבה אמנים ובסוף בחרנו במיצג של טליה, שבבת-אחת צובע את הרחוב בצבעים שמחים ועליזים, ומקרין משהו חדש ומשדר אופטימיות".
חופשת החנוכה ומזג האוויר שהפשיר הוציאו מהבית תושבים רבים, שהתלהבו מהמראה החדש של הרחוב. "הדבר הראשון שעלה לנו בראש הוא שברגע שכל הדברים האפורים הופכים לצבעוניים, זה עושה טוב בלב. איך לא חשבו על זה קודם?", אמרו גיתית ועדיאל איש-שלום, שיצאו לבלות בבית קפה. "זה מזכיר ערים צבעוניות באירופה, שכל בית בצבע אחר. הסתכלנו על מנורות רחוב ועמודים – הרבה ברזלים אפורים – והם הופכים להיות רקע דהוי בזמן שהפרויקט מחיה את הרחוב. זה מזמין ונותן תחושה שילדים צריכים להיות פה".