יוון-איטליה-בלגיה-צרפת: נחשף המסע שלפני טבח פריז
שני המחבלים שנמלטו אחרי מתקפת הטרור בפריז עדיין חופשיים. תחקיר מגלה כיצד הוביל סלאח עבד א-סלאם את התכנון: נסע אלפי קילומטרים באירופה כדי לקנות ציוד, לשכור מכוניות ולתצפת אחר יעדים. ההכנות לטבח שבו נרצחו 130 איש תוך 36 דקות
בשיא עונת התיירות באירופה, גבר צעיר שנשא דרכון צרפתי ודרכון בלגי עלה על מעבורת מדרום איטליה ליוון. הוא ואדם נוסף שבו לאיטליה ארבעה ימים לאחר מכן, ואז עלו על הכביש ונסעו לצרפת. בתחילת אוגוסט נעשו הצעדים הראשונים במסע האירופי שהכין את הקרקע למתקפת הטרור בפריז, מסע שבו נוצלו הגבולות הפתוחים של היבשת לטבח שזעזע את צרפת - ואת העולם כולו.
אותו גבר צעיר - סלאח עבד א-סלאם - עדיין לא אותר, כמעט חודש אחרי פיגועי פריז. בשלושת החודשים שלאחר אוגוסט, מעריכים ברשויות, הוא נסע אלפי קילומטרים ברחבי אירופה כדי לקנות ציוד, לשכור מכוניות, להזמין חדרים, לתצפת אחר יעדים ולהסיע אנשים. כל זאת לקראת פיגועי 13 בנובמבר, שבהם נרצחו 130 איש. לעתים סייע לו אחיו הבכור. לפחות פעמיים ליווה אותו חבר מהפרבר של בריסל מולנבק, "חממת הטרור של בלגיה", שם גדלו רבים מהמחבלים.
עבד א-סלאם עדיין חופשי, והמצוד אחריו נמשך. אתמול (יום ו') דיווחו כלי תקשורת בשווייץ כי המשטרה בז'נבה עצרה שני סורים שברכבם נמצאו עקבות של חומרי נפץ. מוקדם יותר דיווחה הנשיאה סימונטה סומרוגה כי הכוננות בז'נבה הועלתה בעקבות התרעה שהתקבלה ממקורות זרים.
המעקב אחר תנועותיו של עבד א-סלאם מראה את התפקיד המרכזי שהיה לו בפיגועי הטרור באיצטדיון סטאד דה-פראנס, בבתי הקפה ובמסעדות בפריז ובאולם המופעים בטקלאן. בתחקיר של סוכנות הידיעות AP ניתן גם לראות את התכנון הקפדני של המתקפה, שאיחדה שלושה צוותים של מחבלים מתאבדים שהתקשרו יחדיו באמצעות שפה משותפת, קשרי דם, קשרי חברות מילדות וקשר לעולם הפשע. מתוך עשרת המחבלים שנהרגו במתקפה, שלושה טרם זוהו. שניים אחרים, ובהם עבד א-סלאם, טרם נעצרו.
אסף "פליטים" בהונגריה
בתחילת ספטמבר, חודש אחרי שנסע כמעט 1,700 קילומטרים מאיטליה לביתו בבלגיה, עבד א-סלאם שוב יצא לדרך. הוא נסע ברכב שכור לבודפשט, 1,400 ק"מ לכיוון מזרח, ובתחנת הרכבת של בירת הונגריה אסף שני אנשים. הרשויות בהונגריה אמרו כי אותם שניים היו בין אלפי הפליטים שהגיעו ממדינות הבלקן בניסיון להתחיל חיים חדשים באירופה.
ב-9 בספטמבר הוא עצר בנקודת מעבר בגבול האוסטרי עם מרצדס שכורה, ואז ליוו אותו שני אנשים עם דרכון בלגי, שאחר כך התברר כי הוא מזויף. חודש לאחר מכן, בדרום יוון, הצטרפו שניים עם דרכון סורי להמוני המהגרים שהגיעו לשערי אירופה. גם הדרכונים הללו היו כנראה מזויפים. שבועות לאחר מכן, אותם שניים פוצצו עצמם בפריז.
בזמן שהשניים נסעו צפונה, עבד א-סלאם הגיע מבסיס הבית שלו בבלגיה לפרברי פריז, ועל פי גורמים במודיעין הצרפתי קנה שם חומרי נפץ מחנות שמתמחה בזיקוקים. הוא נרשם בשמו האמיתי ושכר בפרבר בפריז חדרים, שיהיו נקודות היציאה לצוותי הטרור. שניים נסעו מבוביני שבצפון צרפת ואחד אחר מאלפוביל שבדרומה, וכולם התכנסו לקראת הפעולה.
סיוע מהאח הגדול
לעתים קיבל עבד א-סלאם סיוע מאחיו הגדול איברהים, שאותו חבריו הכירו כמעשן חשיש וכשחקן קלפים. מהמר אחר סיפר כי ב-10 בנובמבר, שלושה ימים לפני מתקפת הטרור, הוא עוד שיחק עם איברהים. יומיים לאחר מכן המחבלים והמכוניות החלו בנסיעה מפריז לבריסל, כאשר כל רכב יוצא לדרך 10 דקות אחרי זה שלפניו. "לא היה שום דבר יוצא דופן בו, אם הייתי יודע מה הוא מתכוון לעשות הייתי מתקשר למשטרה", אמר אותו חבר ומהמר, זאיד.
ב-11 בנובמבר עבד א-סלאם ועבריין בשם מוחמד אבריני נכנסו לתחנת דלק בצפון פריז ברנו קליאו שכורה, אולי כמשימת תצפית אחרונה. בתביעה בפריז אמרו כי בסביבות השעה 3 בבוקר ב-12 בנובמבר השניים נראו שוב במכונית יחדיו. זו הפעם האחרונה שבה אבריני, שאחיו נהרג בסוריה אשתקד, נראה בציבור. המצוד אחריו ואחר עבד א-סלאם עדיין לא הוביל לתוצאות, גם כמעט חודש אחרי הטבח.
כל המחבלים והסייענים שזוהו עד כה גדלו באירופה והם דוברי צרפתית עם שורשים בקהילת המהגרים של צרפת ובלגיה. לאחרים ששיחקו תפקיד קטן יחסית במתקפת טרור, כמו הגבר שהשכיר חדר למוח שמאחורי הטבח - עבד אל-חמיד עבאוד - יש קשר לעולם התחתון והם נחשדו בסמים, הונאות וגניבות. האחים עבד א-סלאם היו מקורבים מאוד לעבאוד, תושב אחר של מולנבק שהפך לג'יהאדיסט אחרי כמה הרשעות בעבירות פעוטות יחסית.
"הלכה עם המזוקנים"
אחייניתו הצעירה של עבאוד, חאסנה איט בולאשן, הייתה אף היא בעולם התחתון. היא הייתה יעד לחקירת סחר בסמים בצרפת, שניסתה לזהות את קשריה לעבאוד. אף שעבאוד הוגדר כאחד האנשים המסוכנים באירופה עוד לפני מתקפת הטרור בפריז, החקירה הזו כשלה. בסופו של דבר עבאוד הסתתר אצל איט בולאשן בת ה-26 לאחר הטבח, ושם גם חוסל בקרב עם השוטרים.
איט בולאשן החלה להתכסות ברעלה השנה, אחרי ילדות קשה שכללה אלימות ושימוש באלכוהול. "היא הלכה עם המזוקנים, הם יודעים איך לזהות את החלשים והחלשות", סיפר בעל חנות מכולת בבניין שבו גרה, שהכיר את משפחתה.
"צוות בטקלאן" כלל שלושה צרפתים שעזבו לסוריה ב-2013 - איסמעיל עומאר מוסטפיי, פואד מוחמד עקאד וסמי אמימור, שאביו הגיע לסוריה וניסה לשכנע אותו לשוב איתו הביתה. המחבלים המתאבדים בסטאד דה פראנס היו בילאל חאדפי, בן 20, ושניים שנכנסו לאירופה מיוון כשהם משתמשים בדרכונים מזויפים.
שלושת המחבלים שביצעו את הפיגועים בבתי קפה ובמסעדות כוללים את עבאוד, את איברהים עבד א-סלאם ואדם שלא זוהה. סלאח עבד א-סלאם, שעל פי ההערכות היה אף הוא עם חגורת נפץ, שינה כנראה ברגע האחרון את החלטתו ולא התפוצץ.
בסך הכול, 130 איש נרצחו בטבח. רובם הגדול נרצח בין 21:17 - אז פוצץ המחבל המתאבד הראשון חגורת נפץ ליד הסטאד דה-פראנס - לבין 21:53, רגע הפיצוץ האחרון. התוכנית שעליה עבדו חודשים בוצעה תוך דקות. מהחקירה עלה כי עבאוד הותיר את מכוניתו בפרבר מזרחי של פריז, וחזר ברכבת תחתית למרכז העיר, שכבר הייתה באותה עת עמוסה בשוטרים ואמבולנסים.
קנה כרטיס סים והתקשר לבריסל
עבאוד לא היה המחבל היחיד שנטש את מכוניתו. בצפון פריז, סלאח עבד א-סאלם החנה את אחת המכוניות ששכר ברובע ה-18 של פריז, קנה כרטיס סים ומיד התקשר לשניים מחבריו בבריסל. הוא ביקש מהם לנהוג בלילה ולאסוף אותו. הרשויות אמרו כי חגורת נפץ שבה ככל הנראה השתמש נמצאה בפח אשפה. דאעש, שלקח אחריות לפיגוע חצי יממה לאחר מכן, ציין בהודעתו כי בוצעו פיגועים לא רק באצטדיון, בבטקלאן ובמסעדות, אלא גם באותו רובע 18 - פיגוע שלא התרחש.
איט בולאשן, בינתיים, קיבלה שיחת טלפון מהדוד שלה. הוא היה זקוק למקום לשהות בו, ומהר. היא, על פי גורמים במשטרת צרפת, פנתה לסוחר הסמים שלה. כאן השתלבו שוב הקיצוניות האיסלאמית והעולם התחתון. סוחר הסמים של איט בולאשן הפנה אותה לג'וואד בנדאוד, עבריין שהורשע ברצח חברו הטוב בגלל עימות על טלפון סלולרי גנוב.
ב-17 בנובמבר אדם שהשתמש באותה זהות מזויפת שבה השתמש שותפו של עבד א-סלאם בספטבר העביר 750 יורו לאיט בולאשן מבריסל. קרובי המשפחה נפגשו בינתיים בכביש נטוש, ואז עשו את דרכם באותה לילה לדירה בסן דני, קרוב מאוד לאצטדיון. שניהם נהרגו בקרב היריות עם השוטרים. בנדאוד נעצר, וטען כי רק "עשה טובה". אמה של בולהאקן אמרה על כך ל-AP: "חאסנה מתה. זה כל מה שיש לי לומר". סלאח, בינתיים, עדיין חופשי.