שתף קטע נבחר

 

מלחמת הנפט: סעודיה נגד רוסיה ואיראן

השפל במחיר הנפט, שצלל בסוף השבוע לרמתו מלפני שבע שנים, היה עוד שלב במלחמת מחירים עולמית. סעודיה רצתה להילחם בתעשיית פצלי השמן האמריקנית ונסחפה למלחמה גם ביריבותיה איראן ורוסיה. בינתיים, גם מצבה של סעודיה מחריף. מי תמצמץ ראשונה בקרב על הזהב השחור?

 

קידוח נפט בבחריין. מדינות המפרץ מייצרות יותר ומרוויחות פחות (צילום: AP) (צילום: AP)
קידוח נפט בבחריין. מדינות המפרץ מייצרות יותר ומרוויחות פחות(צילום: AP)

 

מחיר הנפט שצלל שלשום (יום ו') לשפל של שבע שנים ונקבע ברמה של 35.62 דולר לחבית בבורסת הסחורות של ניו יורק היה רק פרק נוסף במלחמה העיקשת שמנהלת סעודיה על דומיננטיות בשוק האנרגיה הבינלאומי, והמלחמה הזו מכוונת בעיקר נגד יריבותיה הגאו-פוליטיות - איראן ורוסיה. בינתיים סחפה מלחמת המחירים הזו את בורסות העולם לירידות חדות. מדד ה-S&P 500 האמריקני צלל ב-1.9 אחוזים ואילו הדאקס הגרמני השיל 2.4 אחוזים.

 

סוכנות האנרגיה הבינלאומית IEA הזהירה שלשום כי גם בשנה הקרובה צפוי להימשך ההיצע העודף בשוקי הנפט ודרדרה את מחירי הנפט לשפל. בשבוע ירד מחיר הנפט ב-11 אחוזים - שיעור הירידה השבועי הגבוה ביותר בשנה החולפת - והתייצב על שפל שלא נראה כדוגמתו מאז דצמבר 2008. לפי סוכנות האנרגיה, בשנה הקרובה צפוי הביקוש העולמי לגדול רק ב-1.2 מיליון חביות ליום לעומת גידול של כ-1.8 מיליון חביות ליום בשנה החולפת.

 

האנליסט דיוויד קוטוק אמר לרשת CNN שהסיבה המרכזית לצלילת המחירים היא סעודיה. "מחירי הנפט הזולים הם הכלי החזק ביותר במלחמה כלכלית. השאיפה של השלטון הסעודי היא קודם כול לשמור על השלטון. כל ההחלטות מכוונות לשם". סעודיה נפגעת בעצמה מהמחיר הנמוך, אבל המדיניות הזו פוגעת בעיקר במדינות חלשות כלכלית כמו ונצואלה, ניגריה ואלג'יריה - והיא מיועדת לדחוק מהשוק את המצטרפת החדשה/ישנה - איראן, שעשויה להתחיל לייצא נפט כבר בקרוב עם הסרת הסנקציות.

 

"הסעודים אינם רוצים לתת לאיראנים שום מחוות כרגע", אמר ג'ייסון בורדוף, לשעבר יועץ לענייני ביטחון ואנרגיה לנשיא ברק אובמה וכיום מנהל מרכז קולומביה למדיניות אנרגיה גלובלית. "הם חוששים מפוטנציאל חלוקה מחדש של העוצמה במזרח התיכון אם האיראנים יתאוששו ממשטר הסנקציות". באופן מיידי, איראן תוסיף חצי מיליון חביות לתפוקת הנפט היומית. עד סוף 2016, הם מקווים להוסיף עוד מיליון להפקה היומית. בסך הכול מקווה איראן להפיק 4.3 מיליון חביות ליום. בכך היא עשויה להיות יצרנית הנפט השנייה בגודלה אחרי סעודיה בקרב מדינות ארגון יצרניות הנפט אופ"ק.

מלך סעודיה ואמיר כווית נועדו ודנו בין השאר במחירי הנפט הצוללים  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מלך סעודיה ואמיר כווית נועדו ודנו בין השאר במחירי הנפט הצוללים (צילום: AFP)
 

סוחרים מודאגים בבורסות וול סטריט ביום שישי (צילום: AP) (צילום: AP)
סוחרים מודאגים בבורסות וול סטריט ביום שישי(צילום: AP)

מחירי הנפט - כאב הראש של סוחרי וול סטריט (צילום: AP) (צילום: AP)
מחירי הנפט - כאב הראש של סוחרי וול סטריט(צילום: AP)
 

רוסיה נפגעת קשות אף היא מהצניחה במחירי הנפט. סגן שר האוצר מקסים אורשקין אמר בסוף השבוע שיש להיערך לכך שמחיר הנפט יישאר ברמה של 60-40 דולר בשבוע השנים הבאות, תרחיש שעלול להיות חלום הבלהות של יצרניות הנפט. "בנק אוף אמריקה" הזהיר מפני מלחמת מחירים בתוך אופ"ק.

 

ב"טלגרף" הבריטי מציינים כי איתות האזהרה הרוסי בדבר מחיר של 40 דולר לשבע שנים הוא נקודת ההסלמה האחרונה בין רוסיה לסעודיה שמצויות בעימות חריף על עתידה של סוריה. מוסקבה מבקשת לאותת לריאד שהיא מסוגלת להתמודד עם מחיר נפט נמוך מאוד לאורך זמן. בקרמלין גם חושדים שהמהלך הסעודי נועד להביא את הרוסים לשולחן המשא ומתן ולאלץ אותם להצטרף לארגון יצרניות הנפט אופ"ק.  

שערי החליפין ברוסיה - עתיד הכלכלה לוט בערפל כתוצאה מצניחת מחירי האנרגיה (צילום: AP) (צילום: AP)
שערי החליפין ברוסיה - עתיד הכלכלה לוט בערפל כתוצאה מצניחת מחירי האנרגיה(צילום: AP)

זול יותר לחמם בנפט. מוכרים תנורים בבגדד (צילום: EPA) (צילום: EPA)
זול יותר לחמם בנפט. מוכרים תנורים בבגדד(צילום: EPA)

תחנת דלק במסצ'וסטס שבארה"ב. המחיר לגלון בצניחה חופשית  (צילום: AP) (צילום: AP)
תחנת דלק במסצ'וסטס שבארה"ב. המחיר לגלון בצניחה חופשית (צילום: AP)

   

סגן שר האוצר הרוסי העריך שהתייצבות מחירי הנפט סביב 40 דולר תגרע מהתוצר המקומי הגולמי של רוסיה שני אחוזים בשנה. ב"סטנדרד אנד פורס" מעריכים שהמשמעות עבור רוסיה קשה בהרבה. הגירעון בתקציב הרוסי כבר עומד על 4.4 אחוזים מהתוצר. צניחה חדה במחירי הנפט עלולה להביא את מערכת הבנקאות הרוסית לסכנת קריסה: "פשוט אין להם את הכסף. הגירעון מתקדם לעבר חמישה אחוזים מהתוצר", אומר לובומיר מיטוב מ"יוניקרדיט". לדבריו, הסכנה הגדולה ביותר היא דלדול רזרבות התקציב הרוסיות עד סוף 2016. הסעודים מודעים היטב למשמעות עבור מוסקבה, ובטוחים שבטווח הארוך יביסו את הרוסים במלחמת הנפט. בינתיים, הפרשנים אומרים כי לא ברור מי משתי ענקיות הנפט תכרע על ברכיה קודם.

 

ד"ר עמית מור, מנכ"ל חברת אקו אנרג'י ומרצה בבינתחומי, מזכיר שכל מלחמת המחירים החלה בספטמבר אשתקד, כאשר הסעודים החליטו להילחם בתעשיית פצלי השמן האמריקנית, שגרמה לכך שהאמריקנים מייצרים נפט בכמות המתקרבת לזו שאותה מייצרות רוסיה וסעודיה. מנגד התכווצה הצריכה - בין היתר בגלל המיתון בסין. החלטת אופ"ק אשתקד לשנות את מדיניותם זה 55 שנה ולא לצמצם את הפקת הנפט גרמה לכך שפחות חברות אמריקניות משקיעות בשדות פצלי השמן משום שהדבר אינו כלכלי עבורן.

 

"צמצום מחירי הנפט גורם למשבר כלכלי אדיר ברוסיה שעדיין לא הגיע לשיאו ולא ברור איך הכלכלה הרוסית תתגבר על כך. המצב חמור ביותר גם אצל איראן. אחת ממטרותיה של סעודיה היא לגרום למשבר או למכה כלכלית גם לאיראן וגם לרוסיה, זה מאבק על נתח שוק", אומר ד"ר מור. גם סעודיה עצמה ספגה מכה קשה בדמות אובדן הכנסות של 150 מיליארד דולר בשנה.

 

הוא מעריך שבחודשים הקרובים סעודיה, רוסיה ושאר המפיקות הגדולות לא יוכלו לעמוד לאורך זמן ברמת מחירי נפט נמוכה כל כך, דבר שעשוי לערער את היציבות השלטונית בסעודיה ובמשטרים נוספים. "אני צופה שבשלב מסוים פוטין ייפגש עם מלך סעודיה, או שיוחלט לצמצם את תפוקת הנפט על מנת להביא לעליית מחירים"', אמר מור ל-ynet.


פורסם לראשונה 12/12/2015 22:45

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
יום שישי השחור בוול סטריט
צילום: AP
מומלצים