התשובה למונופול התרופות: בית מרקחת לעניים
המעמד הנמוך בצ'ילה קורס מול המחירים הגבוהים של שוק התרופות הדורסני. פרויקט מהפכני בשכונת עוני בסנטיאגו מאפשר להם להשיג תרופות מצילות חיים בהנחות ענק: "הישג חשוב בשוק שמשגשג ממחלות ומוות"
תושבי שכונת עוני בסנטיאגו יכולים להשיג את התרופות שהם זקוקים להם במחיר זול ונגיש, הודות לבית מרקחת עירוני חדש שמיועד לסייע למעמד הפועלים.
עוד חדשות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
הפרויקט בשכונת רקולטה, אחת השכונות העניות ביותר בבירת צ'ילה, הוכתר כהצלחה אחרי חודש של פיילוט. עשרות אזרחים עניים הצליחו סופסוף לרכוש תרופות מצילות חיים ב"בית המרקחת לעם", מיזם בשיתוף מכון הבריאות הציבורי.
"אנחנו יכולים לומר בגאווה שהפרויקט השיג את המטרה שלו", אמר ראש שכונת רקולטה, דניאל חדואה. "במפגן של אהבה קולקטיבית, סולידריות ואחריות, השקנו את בית המרקחת העירוני הראשון בצ'ילה, שיאפשר לתושבי רקולטה גישה לתרופות ששירותי הרפואה הבסיסיים לא מכסים. התרופות נמכרות במחירים שזולים ב-70 אחוזים ממחירי השוק הזה, שמשגשג ממחלות וממוות".
הרעיון מאחורי בית המרקחת המהפכני הוא להתנתק מבתי המרקחת הארציים, שגובים סכומי עתק על תרופות בחסות הכוח הרב שלהם בשוק. תרופות רבות כמעט אינן נגישות כלל לשכבות העניות באוכלוסייה בשל מחירן הגבוה, ורבים נאלצים להוציא את כל שכרם, אם בכלל ישנו, על תרופות מצילות חיים.
בית המרקחת נקרא על שמו של ריקרדו סילבה סוטו, סטודנט לרוקחות שנרצח בזמן הדיקטטורה של הגנרל אוגוסטו פינושה ב-1987. בית המרקחת משרת כ-240 תושבים מקומיים באמצעות תוכנית "בריאות סולידרית", ובחודשיים הקרובים צפויה להתרחב כמות התושבים שישתמשו בשירותי בית המרקחת.
"הזכות לבריאות לא קיימת בצ'ילה"
מערכת של סובסידיות וביטול מוחלט של מתווכים בתהליך רכישת התרופות הם שמאפשרים לבית המרקחת האלטרנטיבי להציע תרופות במחירים נמוכים משמעותית, בהשוואה למחיר המוצע עבור אותם מוצרים ברשתות המרקחת הגדולות במדינה.
"הזכות לבריאות, למרות שמדובר בזכות שהיא אוניברסלית, פשוט לא קיימה במדינה שלנו", אמר חדואה משכונת העוני. "מול זה עומדים איומים של בעלי
אינטרסים פרטיים שלא מתחשבים בחיי האנשים ורק משתמשים בתשלומי בריאות כדי לעשות כסף על גבם של החולים".
מטרת בית המרקחת העממי ברקולטה היא לתעדף את העניים והאנשים הפגיעים ביותר שנדחקים ממערכת הבריאות הארצית שמונחית בידי השוק בלבד, הסביר חדואה. ההצלחה והיתרונות של פרויקט בית המרקחת עוררו את עניינם של לפחות 125 עיריות ושכונות אחרות במדינה, שמחפשות עכשיו דרכים לאמץ את השיטה.
"זה הכרחי שכחברה נדע להגן על ההישג החשוב הזה", הוסיף חדואה. "עלינו לשמר את זה ולקדם את ההעתקה של זה בכל הארץ כדי פשוט לחסל את המונח 'רווח כספי' כשזה נוגע לבריאותם של אנשים".