מחקר: הפחיתו סוכר מתזונת הילדים - והבריאות תשתפר
מספיק להוציא את הסוכר מהתזונה היומיומית לכמה ימים, וכבר ניתן לראות שינוי משמעותי במצב הבריאותי של ילדים עם עודף משקל ונטייה לסוכרת - כך עולה ממחקר חדש. מה השינויים הנדרשים?
בשנים האחרונות אנו רואים יותר ויותר ילדים הלוקים בכבד שומני או בסוכרת סוג 2, המאפיינים לרוב אנשים מבוגרים. צריכה גבוהה של קלוריות איננה מהווה הסבר מלא לבעיה. המזון המעובד ורווי הסוכר, הוא ככל הנראה הסיבה העיקרית לריבוי מחלות אלה, המכונות כהפרעות מטבוליות.
קראו עוד על השמנת ילדים:
מחקר: 86% מהילדים השמנים בסיכון לסוכרת מבוגרים
מי באמת אשם בכך שהילדים שמנים?
מפחיד: איפה מסתתר הסוכר במזונות של הילדים שלכם
מחקר חדש שפורסם בחודש שעבר בירחון המוביל Obesity מצא כי הוצאת סוכר מעובד (פרוקטוז, סוכרוז וסירופ תירס עשיר בפרוקטוז) מהתפריט למשך תשעה ימים בקרב ילדים, הובילה לירידה בלחץ הדם, בכולסטרול ובסוכר בדם.
ממצאים אלה תומכים בסברה כי סוכר לכשעצמו הוא גורם עיקרי למחלות לב ולסוכרת סוג 2. יחד עם זאת, עולה מהמחקר כי לא נדרש זמן רב על מנת לתקן את ההשפעות השליליות הנוצרות בעקבות צריכת כמויות גדולות של סוכר.
ללא סוכר: תחושת השובע עלתה
המחקר בוצע על ידי חוקרים מאוניברסיטת טורו בקליפורניה בקרב 43 ילדים ממוצא לטיני ואפרו-אמריקאי בגיל 9 עד 18, הסובלים מעודף משקל, יתר לחץ דם, עודף כולסטרול בדם וסימנים של כבד שומני. כל אלה הם סימפטומים של הפרעה מטבולית, הידועה כמגבירה את הסיכון לפתח מחלות לב, שבץ וסוכרת סוג 2.
כבר עשיתם לייק לערוץ ההורים בפייסבוק?
במהלך המחקר הילדים שמרו על תבנית אכילתם הרגילה שכללה גם ג'אנק פוד ובשר מעובד, אך הוצא מתפריטם הסוכר המעובד, המצוי לרוב במשקאות מתוקים ובממתקים שונים.
הפחתת הסוכר בתפריט הוותה בין 10% ל-28% מסך הקלוריות, והסוכר שהופחת הוחלף בעמילן. תוצאות המחקר הראו כי לאחר תשעה ימים בלבד, היה ניתן להבחין בירידה משמעותית בלחץ הדם לרמות ממוצעות, הכולסטרול ירד ב- 33% כך גם רמות הסוכר והאינסולין בדם.
בנוסף, הילדים ציינו כי הם הרגישו פחות רעבים ומרביתם אף חשו שהם יכולים לאכול כאוות נפשם ועדיין לרדת במשקל. הם טענו כי הם הרגישו שאכלו כמות רבה יותר של מזון, וזאת על אף שאכלו את אותה כמות קלוריות כפי שהיו רגילים. בנוסף, התברר כי במהלך המחקר, רובם הפחיתו קרוב לקילו ממשקלם.
מחקר זה מצטרף לעבודות קודמות המוכיחות כי סוכר מעובד כשלעצמו עלול לגרום לנזקים רבים. מתברר כי בניגוד לדעה הרווחת, סוכר מזיק למטבוליזם לא רק בגלל ערכו הקלורי או השפעתו על משקל הגוף, אלא מעצם השפעותיו הביוכימיות בגוף האדם.
כיצד ניתן להקטין את הסיכון לסוכרת בקרב ילדים?
ראשית, חשוב להבחין בין סוכרת נעורים (סוג 1), לבין סוכרת סוג 2. הגורמים להתפרצותה של סוכרת נעורים אינם ידועים עדיין בוודאות, ולכן ההמלצות הללו אינן יכולות למנוע את המחלה. עם זאת, שינוי הרגלים מסויימים עשויים להקטין משמעותית הסיכון לחלות בסוכרת מסוג 2, בעיקר כאשר מדובר בילדים.
1. מנעו מכל בני המשפחה שתייה מתוקה - אפשר לשתות שתייה מתוקה רק באירועים מיוחדים ולא על בסיס יומי. שתייה עם סוכר היא הגורם העיקרי המקושר להתפתחות סוכרת ומחלות אחרות. בכל כוס שתייה מתוקה יש בין ארבע לשש כפיות סוכר. שתיית מספר כוסות כאלה ליום משמעותה צריכת עשרות כפיות סוכר ליום.
2. דאגו לתזונה בריאה ומגוונת בביתכם - תזונה המבוססת בעיקר על מזון טבעי ובהכנה ביתית ועם כמה שפחות מזון מעובד כדוגמת שניצלים מוכנים, המבורגר, קבבים, נקניקיות וכו'.
3.ירקות, ירקות, ירקות - העשירו את תזונת המשפחה בשפע של ירקות מכל הצבעים ודאגו כי בכל ארוחה יהיו ירקות מסוגים שונים.
4. פחות חטיפים וממתקים - הגבילו משמעותית את צריכת הסוכר המעובד שילדיכם צורכים, כולל החטיפים המלוחים. הכוונה לכל סוגי הממתקים - גומי, סוכריות, חטיפי אנרגיה, חטיפי שוקולד, ארטיקים, גלידות, מעדנים מתוקים כמו מעדני שוקולד למיניהם, חטיפי צ'יפס ועוד.
5. תזונה מלאה - שלבו בתפריט המשפחה פחמימות מלאות וקטניות על חשבון פחמימות ריקות. העדיפו לחם מחיטה או שיפון מלא, קינואה, כוסמת, קוסקוס מלא, אפונה, עדשים, שעועית וגרגרי חומוס על פני לחם לבן, פיתות, אורז לבן וכדומה.
6. פעילות גופנית - עודדו את ילדיכם להיות פעילים גופנית בכל דרך: משחקי כדור בחוץ, חוגי ספורט, ריצה, הליכה, משחקי ילדות כמו גומי ותופסת.
7. הגבילו את שעות המסך שלהם – את שעות הטלוויזיה, טלפון, טאבלט.
8. שמשו דוגמה אישית לילדיכם - בנוגע לאורח חיים בריא אכילה נכונה ופעילות גופנית.
9. אל תתביישו לפנות לעזרה - במידה ואתם רואים כי אתם זקוקים לעזרה בהקניית הרגלי אכילה נכונים לכל המשפחה פנו לדיאטנית שתסייע לכם בכך.
איפה מסתתר הסוכר במזונות של הילדים שלנו? צפו:
הכותבת היא דיאטנית קלינית מומחית לסוכרת במרכז DMC לטיפול בסוכרת