שתף קטע נבחר

 

פסל לזכר אנטישמי מרתיח את יהודי הונגריה

בעיירה סקשפהרוואר מתכננים לחשוף החודש פסל בדמותו של בלינט הומן, פוליטיקאי שקרא לגרש את יהודי המדינה ב-1944. הארגונים היהודיים יצאו למאבק

מאות בני אדם, בהם נציגים ישראלים, קנדים ואמריקנים, הפגינו אתמול (א') בהונגריה נגד הקמת פסל המנציח פוליטיקאי אנטישמי מתקופת מלחמת העולם השנייה. הפסל הוקם, בין השאר, באמצעות מימון ציבורי. אף שראש העיר שבה הוקם הפסל קרא "לשקול מחדש" את המעשה, לא נקט השלטון צעדים כלשהם כדי למנוע אותו.

הפגנה והדלקת נרות בסקשפהרוואר  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה והדלקת נרות בסקשפהרוואר (צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
300 איש השתתפו בהפגנה והדלקת נרות חנוכה שארגנו ארגונים יהודיים בעיירה סקשפהרוואר בהונגריה, נגד הצבתו של פסל ארד בדמותו של בלינט הומן, פוליטיקאי אנטישמי שרבים רואים בו אחראי לחקיקה האנטי-יהודית במדינה בשנות ה-30 של המאה הקודמת. הומן כיהן בממשלה הפאשיסטית שהוקמה בתמיכת הנאצים וקרא לגירושם של יהודי הונגריה ב-1944. כ-600 אלף יהודים אזרחי הונגריה נרצחו בשואה, רובם במחנה ההשמדה אושוויץ.

 

עוד סיפורים מרתקים מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

"פוליטיקאי פשיסט, שלא התבייש באנטישמיות שלו, לא צריך להיות מונצח בשום מקום במדינה", אמר אנדרס הייסלר, ראש הפדרציה של הקהילות היהודיות בהונגריה, בנאום שנשא באירוע המחאה. בהפגנה נכחו גם דיפלומטים קנדים וישראלים, כמו גם השליח המיוחד של וושינגטון לענייני אנטישמיות, איירה פורמן. "אין תירוץ לפסל הזה, זה משהו שאנחנו לא נוותר עליו", הכריז פורמן.

 

מפצירים "לשקול מחדש", אך לא נוקטים צעדים

מי שעומדת מאחורי המיזם היא הקרן הפרטית בלינט הומן, שלחלק מחבריה קשרים למפלגת הימין הקיצוני, יוביק. אך במימון הפסל השתתפו גם מוסדות המדינה בבודפשט והעירייה. טקס הסרת הלוט צפוי ב-29 בדצמבר, יום הולדתו ה-130 של הומן.

 

אחרי מלחמת העולם השנייה הסובייטים גזרו על הומן מאסר עולם, בגלל שתמך בהצטרפות הונגריה לתקיפת הגרמנים את ברית המועצות. הוא מת בכלא ב-1951. אך במרס השנה בית משפט הונגרי זיכה אותו לאחר מותו בשל חוסר ראיות. בעקבות הזיכוי הזה אישרה עיריית סקשפהרוואר את הקמת היד לזכרו.

 

הקונגרס היהודי העולמי וכוח המשימה האמריקני נגד האנטישמיות שלחו מכתבי מחאה רשמיים לראש הממשלה, ויקטור אורבן, נגד הקמת הפסל. ראש העיר, חבר מפלגתו של ראש הממשלה אורבן, הפציר בקרן "לחשוב מחדש" על התוכנית, ואמר שאם יחליטו להשלים את הקמת הפסל בכל זאת, מן הראוי שיחזירו את המימון הציבורי שקיבלו. אף ששלושה שרים בממשלתו של אורבן הביעו ביקורת על המיזם להנציח את הומן, הם לא קראו לבטל אותו.

 

23% מההונגרים - אנטישמים

לפני כשבועיים, ראש עיר אחרת בהונגריה הוקלט כשהוא מטיל את האחריות על הפיגועים בפריז על ישראל. "שמעו זאת ממני - מה שקרה בפריז זו הוכחה ברורה שחוגי עסקים מסוימים - ואני אומר זאת כאן בבירור - אפילו מדינת היהודים, בסבירות גדולה, עומדת מאחורי זה משום שהיא רוצה להסית את אירופה הנוצרית נגד המוסלמים", אמר גאבור הוזדאר, ראש העיר של סאנטגוטהארד שסמוכה לגבול עם אוסטריה במערב המדינה. 

השליח המיוחד של ארה"ב לענייני אנטישמיות, איירה פורמן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
השליח המיוחד של ארה"ב לענייני אנטישמיות, איירה פורמן(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

"מדינת היהודים עומדת מאחורי הפיגועים בפריז". ראש העיר גאבור הוזדאר ()
"מדינת היהודים עומדת מאחורי הפיגועים בפריז". ראש העיר גאבור הוזדאר

בעקבות פרסום ההקלטה התנצל ראש העיר, גם הוא חבר אותה מפלגה - פידס - על "התבטאותו המצערת". דובר המפלגה מסר שראש העיר הביע את דעתו האישית, וכי המפלגה מגנה את כל סוגי הטרור וסבורה שדאעש הוא שעומד מאחורי מתקפת הטרור בפריז.

 

מנגד, שר החוץ ההונגרי, פיטר סייארטו, אמר לפני כחודש בביקורו בישראל כי בודפשט מתנגדת להחלטת האיחוד האירופי בדבר סימון מוצרי התנחלויות: "מדובר בצעד לא רציונלי שלא תהיה לא שום תרומה לפתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני, ובנוסף רק יגרום לנזק גדול במונחים כלכליים, לא רק לישראל ולכלכלות האירופיות, אלא גם לפועלים הפלסטינים".

 

על פי מחקרים, האנטישמיות בהונגריה עלתה בשנים האחרונות. בסקר שנערך לפני שנה, נמצא כי 23% מההונגרים מתנגדים ליהודים מסיבות "רגשיות", עלייה של 14% מסקר דומה שנערך ב-2003. לפי הנתונים, כרבע ממצביעי מפלגת השלטון פידס הם אנטישמיים מובהקים, לעומת כמחצית ממצביעי מפלגת הימין הקיצוני יוביק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מאות הפגינו בהונגריה נגד הצבת פסל אנטישמי
צילום: רויטרס
מומלצים