הטיפולים החדשים שנותנים סיכוי ל-80% מהילדים חולי לוקמיה
הטיפולים החדשים - טיפולים אימונותרפיים, מיועדים לילדים שלא הצליחו להבריא בעזרת כימותרפיה בלבד או בעזרת השתלת מח עצם. צפו בד"ר רונית אלחסיד מסבירה על הסיכוי שבטיפול החדש
לוקמיה לימפוציטית חדה, ALL, היא מחלה נדירה הגורמת לגוף לייצר תאי דם לבנים לא בשלים באופן מוגבר. התאים, המכונים בלסטים, מצטופפים במח העצם, ומונעים ממנו לייצר תאי דם תקינים – דבר המקשה על הגוף להילחם בזיהומים. הפרעות במערכת הקרישה, אנמיה ודימומים הם רק חלק מהתופעות הנגרמות לחולה, בשל ריבוי התאים הלא בשלים במח העצם, שבעקבותיהם מח העצם אינו מייצר מספיק תאים אדומים וטסיות דם.
קיראו עוד במדור מחלות יתומות
ALL היא מחלה נדירה, ושכיחותה בעולם עומדת על אחד ל-100 אלף איש. עם זאת, המחלה נחשבת לשכיחה יותר בקרב ילדים, והינה, למעשה, הלוקמיה השכיחה ביותר בקרב ילדים. מידי שנה מאובחנים בישראל כ-80 ילדים עם המחלה.
צפו בד"ר אלחסיד, מנהלת המחלקה להמטו-אונקולוגיה ילדים בבית חולים דנה שבאיכילוב, מתארחת באולפן ynet ומסבירה:
טיפולים שיכולים להבריא מעל ל-80% מהילדים החולים
חולי ALL טופלו עד כה בכימותרפיה אגרסיבית של מספר תרופות כימותרפיות, ובמקרים רבים אף קיבלו השתלת מח עצם מתורם לאחר הכימותרפיה. טיפול זה הוכח כיעיל בקרב ילדים הסובלים מהמחלה, אך חלק מהחולים (ילדים ומבוגרים) אינם מגיבים לטיפולים אלה, או חווים את חזרת המחלה לאחר תקופה.
ד"ר רונית אלחסיד, ראש המחלקה להמטו-אונקולגיה בבית חולים דנה לילדים באיכילוב, מציגה את הטיפולים החדשים ל-ALL לאחר חזרת המחלה שמאריכים את חיי החולים, "הטיפולים שיש כרגע בלוקמיה בילדות הם מצוינים, הם יכולים להבריא מעל ל- 80% מהילדים. הטיפולים החדשים מיועדים לאותם ילדים שלא הצליחו להבריא בעזרת כימותרפיה בלבד או בעזרת השתלת מח עצם. בדר"כ כשהמחלה חוזרת התאים יותר עמידים לטיפול ואז אנחנו זקוקים לטיפולים חדשים שעובדים במנגנונים אחרים כדי להתגבר על מחלת הסרטן".
"הטיפול האימונתרפי משתמש במערכת החיסון שלנו כדי לפגוע בתאי הגידול. כאשר נוצרת מחלה ממאירה אצל ילד או מבוגר, זה אומר שמערכת החיסון של אותו ילד או מבוגר לא זיהתה שיש השתנות ממאירה, ולכן היא לא טיפלה בזה. באדם בריא מערכת החיסון יודעת לטפל בהשתנות ממאירה כאשר היא מתחילה. בטיפולים החדשים אנחנו משתמשים בתכונה הזו של מערכת החיסון ולזהות את התא הממאיר ולטפל בו", מסבירה ד"ר אלחסיד.
הטיפול הביולוגי האימונותרפי מורכב מנוגדן שבחלקו האחד נקשר באופן מותאם לתא סרטני מסוים, ובחלקו האחר לתאים לבנים. בכך הוא מפעיל אותם להרס מכוון מטרה של התא הסרטני. מחקרים שפורסמו בעולם מצביעים על יעילות הטיפול. בצורה זו, חלק מהמטופלים השיגו הפוגה מלאה מהמחלה למשך חודשים, ולחלקם ההפוגה מהמחלה אפשרה אף לעבור השתלת מח עצם מתורם – המהווה את הטיפול שמעניק לחולים סיכוי להבריא מהמחלה. עד כה לא היה מענה ראוי לחולים אלו בסל הבריאות, ולראשונה, בשנה זו מוגשת לסל טכנולוגיה של אימונותרפיה.
סיכוי נוסף לחיות
ד"ר אלחסיד מציינת כי, "הטיפול הזה הוא מאוד אפקטיבי, הוא עוזר לילדים שסוגים שונים של כימותרפיה לא עזרו להם. ההצלחה של הטיפול בקרב ילדים העמידים לטיפול גם לאחר השתלת מח עצם היא מאוד משמעותית. מדובר בילדים ובמבוגרים שללא הטיפול הזה לא היה להם סיכוי בכלל לחיות. הטיפול נותן תקווה לאותם ילדים חולים, ולצוות המטפל שפעם לא היה להם מה לתת לילדים אלו ועכשיו יש פתרון. זוהי בשורה מאוד משמחת".