שתף קטע נבחר

 

"אמא, תקני לי" - המשפטים שעולים לנו ביוקר

הם יודעים לשחק לנו על המצפון ולגרום לנו להוציא את הארנק מהכיס, גם כשאנחנו יודעים שמדובר בהוצאה מיותרת. כיצד עלינו להגיב כדי לחסוך כסף בהווה וללמד את הילדים התנהלות פיננסית נכונה לעתיד?

הילדים של היום הם ילדים חכמים. הם יכולים לגדול להיות צרכנים נבונים או להישאב לתוך עולם הצריכה מבלי לקבל חינוך פיננסי. אתם יודעים זאת, ובכל זאת מוצאים את עצמכם קונים שוב ושוב דברים שאתם בטוחים שהם לא ממש צריכים - ובסוף מתעצבנים שהוצאתם סתם כסף.

 

זכרו - כל בקשה של הילד היא בקשה לגיטימית, הקשיבו לילד, לרצונות שלו ולצרכים שלו. אתגרו אותו בשאלות כמו "מדוע אתה צריך?", תנו לו למצוא חלופות יצירתיות, ולמדו אותו להתנהל במסגרת תקציב מוגדרת.

 

קראו עוד על ילדים וכסף:

דור השפע: באיזה גיל מומלץ לתת דמי כיס?

מדד ארוחת הערב: איך מדברים עם ילדים על כסף

מדינה במינוס: כך תלמדו את הילדים להסתדר עם התקציב

 

כדי שתוכלו לתת להם את הכלים להיות צרכנים נבונים, עליכם לדעת איך לעקוף את המשפטים המוכרים, אלו שבסופו של דבר עולים לכם הרבה כסף. איך עושים זאת?

 

"אמא, תקני לי"

זהו המשפט הידוע הנישא בפי כל הילדים בכל פעם שאנו מגיעים איתם למרכז קניות. לכן, טרם היציאה מהבית, הגדירו מראש תקציב לילדים אותו הם יכולים להוציא במהלך הקניות והבהירו כי לא תרכשו עבורם פריטים נוספים כשהכסף שהוקצב להם יגמר. הסכום שהם יביאו לקניות יכול להיות גם חלק מדמי הכיס. לפני כל רכישה, יש להסב את תשומת ליבם לסכום שברשותם וכמה ישאר להם לאחר הרכישה כדי שהם יבינו את מסגרת התקציב שברשותם. חשוב לא להיכנע לבקשות נוספות כשנגמר הכסף.

 

 

אל תתפתו לתת להם עוד כסף, אחרי שהסכום שהוקצב נגמר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אל תתפתו לתת להם עוד כסף, אחרי שהסכום שהוקצב נגמר(צילום: shutterstock)

 

 

"אבל לכולם יש"

הרצון להשתייך בגילאים אלה הוא חזק מאוד. אחת הדרכים לעשות זאת, הוא לרכוש פריטים פופולריים שיש לילדים האחרים בכיתה. לכן, אל תפסלו מראש את האמירה '"לכולם יש". זוהי הזדמנות מצוינת להקנות ערכים של עמידה בלחצים וחינוך פיננסי. בקשו מהילד להסביר מדוע הוא זקוק לאותו הפריט, מה הייחוד שלו ומהם יתרונותיו. לאחר שהצורך הובהר עד הסוף, חפשו יחד חלופות במחירים זולים יותר.

 

"אמא של עילאי כן קנתה לו"

כאן הלחץ המופעל על הילד הוא הרבה יותר חזק. הילד אליו משווים יכול להיות חבר טוב של הילד או מישהו בעל השפעה מאד גדולה בכיתה. כאן עלינו ללמד את הילדים את ההבדל בין צורך ורצון, ולהסביר להם כי לא כל מה שרוצים אכן צריכים. הכינו רשימה יחד עם הילדים של כל הפריטים אותם הם לטענתם באמת צריכים. על כל פריט ברשימה שאלו את הילדים האם הם יכולים להסתדר בלי הפריט הספציפי הזה והאם הם יכולים להשתמש במה שיש להם במקום לקנות חדש? התשובות היצירתיות וההבנה יפתיעו אתכם.

 

"זה לא פייר!"

אל תתנו לרגשות האשם שלכם להתעורר לשמע הקריאה "זה לא פייר". הפעילו את שיקול הדעת שלכם בהתאם לסיטואציה. שאלו את הילד מה פייר מבחינתו באותה הסיטואציה, והסבירו לו מה היה שיקול הדעת שהוביל להחלטתכם. לדוגמה, אם הילד אומר -"זה לא פייר שקנית לאח שלי את הנעליים האלה ולי לא", שאלו: "למה זה לא פייר?" ושמעו מה יש לו לומר. תשובתכם צריכה להיות עניינית לאותה הסיבה שהילד נותן. "נכון, כי הרגליים של אחיך גדלות מאוד מהר והנעליים כבר קטנות עליו, הוא צריך נעליים חדשות ואתה לא".

 

אל תיבהלו מהדמעות ואל תיכנעו לצעקות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אל תיבהלו מהדמעות ואל תיכנעו לצעקות(צילום: shutterstock)

 

"בא לי!"

הילדים רוצים הכול כאן ועכשיו! קשה להם לדחות סיפוקים, לכן יש ללמד אותם מיומנות חשובה זו. הגדירו לילד זמן עתידי קצוב בו יקבל את מה שביקש, אם יש בכוונתכם לרכוש עבורו את הפריט. אם הילד שכח בטווח שקבעתם, כנראה שהמוצר לא היה לו כל כך חשוב מלכתחילה. אפשרות נוספת היא לומר לילד לחסוך את הסכום הדרוש על מנת לרכוש את מבוקשו. כך תלמדו את הילדים דחיית סיפוקים, חיסכון והבנת ערכו של הכסף.

 

"הייתי טוב, אז מגיע לי"

ילד שמתחנך על ברכי ה"מגיע לי" עלול לגדול מפונק, מבלי להעריך את שקונים עבורו ולפתח הרגלי צריכה בעייתים. לכן, אם הילד מתנהג בדרך חיובית, פרגנו במילה טובה, בנוכחות שלכם. אבל לא בפרסים חומריים. הילד מאבד את ערך החומר ורק ידרוש יותר ויותר.

 

צפו בתגובה המפתיעה של הילד שקיבל במתנה בדיוק את מה שרצה:

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הכותבת היא מייסדת ומנכ"לית נעמה, המרכז לכלכלה אישית. מרכז הדרכה לחינוך פיננסי אישי




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לילדים קשה לדחות סיפוקים - זה התפקיד של ההורים ללמד אותם לעשות זאת
צילום: shutterstock
מומלצים