דוקטור שאלה: למה כשאנחנו חולים קצב הלב שלנו מואץ?
החום עולה, קר לכם, חם לכם, ובין לבין אתם מרגישים דפיקות לב. מה הקשר בין פעולת משאבת הגוף לבין המחלה שלכם? אתם שאלתם, והדוקטור ענה
אף אחד לא אוהב חום גבוה: אתם מרגישים תשושים, לעתים הגוף כואב, צמרמורת פוקדת אתכם גם אם חם בחוץ, והתחושה הכללית רעה. ובתוך כל אלה, אם תרגישו את הדופק שלכם, תוכלו להבחין שקצב הלב מואץ.
השערה המקובלת היא שחילוף החומרים של החיידקים והנגיפים משתבש בשל סביבת החום הגבוה, ומסיבה זו איזור מוחי הקרוי היפותלמוס, האחראי על ויסות הטמפרטורה בגוף, מעלה את החום.
במרבית המקרים חום מתחת ל-38.5 מעלות אינו דורש טיפול. מרבית המומחים אף ממליצים שלא לטפל בתרופות להורדת חום בטמפרטורה נמוכה, כדי לאפשר לגוף להתגבר על הפולשים הזרים.
הד"ר כבר ענה
למה אנחנו בדרך כלל משתעלים פעמיים?
דוקטור, שאלה: למה יש לנו שקע מתחת לאף?
כיוון מחדש של הטמפרטורה של הגוף
כשעולה החום מערכת החיסון המגיבה לזיהום מפרישה מולקולות המכונות "פירוגנים אנדוגניים", שנעים בזרם הדם ומגיעים להיפותלמוס. שם הם גורמים לכיוון מחדש של הטמפרטורה הבסיסית של הגוף.
כעת ההיפותלמוס שינה כבר את הטמפרטורה הבסיסית, אבל חום הגוף עדיין לא הספיק לעלות והוא נמוך מהטמפרטורה החדשה שנקבעה. מסיבה זו אנחנו חשים בקור, מתחבאים תחת השמיכות ורועדים.
מעט אחר כך, כשהחום עולה עד לטמפרטורה החדשה שנקבעה, שולח ההיפותלמוס אותות הקובעים כי טמפרטורת הגוף תקינה. כעת, לא נחוש עוד קור וזה הזמן להגיח מתוך השמיכות. עכשיו ההיפותלמוס משנה שוב את כיוון טמפרטורת הגוף ומוריד אותה לערך הרגיל.
למרות שההיפותלמוס הפחית את הטמפרטורה בתרמוסטט המוחי, הגוף עדיין חם ולכן אנחנו מתחילים לחוש בחום ולהזיע. המשחקים הללו, בין ההיפותלמוס לתחושה שלנו, נועדו לגרום לנו לשנות את ההתנהגות על מנת לסייע ולייצב את טמפרטורת הגוף על הרמה אותה קבע ההיפותלמוס.
למעשה, תחושת החום או הקור שאנחנו מרגישים אינה טמפרטורת הגוף עצמה, אלא ההבדל בין טמפרטורת ההיפותלמוס (או אם תרצו – התרמוסטט) לחום הגוף. ההזעה אגב, היא מנגנון נוסף של הגוף כדי להוריד את הטמפרטורה, באמצעות אידוי הזיעה.
אז מה הקשר בין החום הגבוה לקצב הלב? אתם שאלתם, ואנחנו כאן עם כל התשובות. צפו בפינה:
ואם גם לכם יש שאלות על תופעות מרתקות בגוף האדם, שלחו אלינו
והתשובה אולי תופיע כאן בפעם הבאה.