המשנה ליועמ"ש מאשר: "ננקטו צעדים חריגים בחקירת חשודי דומא"
רז נזרי הגיע לדיון בוועדת החוקה של הכנסת והתייחס לראשונה לחקירת העצורים בהצתת בית משפחת דוואבשה ולמניעת המפגש עם עורכי דין: "לא העלמנו אנשים במחשכים, שוחחתי אישית עם מנהל מתקן השב"כ"
התייחסות ראשונה של גורם רשמי לחקירת שב"כ של החשודים היהודים ברצח משפחת דוואבשה
בכפר דומא בקיץ האחרון: המשנה ליועץ המשפטי לממשלה רז נזרי
אמר היום (ב') בדיון בוועדת החוקה של הכנסת כי באישור היועמ"ש יהודה וינשטיין ננקטו בחקירה "צעדים חריגים"
אך הם נמצאים תחת ביקורת שיפוטית.
עוד בחדשות:
- הלוחמה הפסיכולוגית של חמאס: התעללות במשפחות החטופים
- למדו ממנה. קמפיין ההפחדה שהביס את לה פן
- פוסט הנאצה של אב העצור: "ריבלין הפיהרר"
בדיון העוסק בהארכת הוראת השעה המאפשרת מניעת מפגש חשוד עם עורך דין הדגיש נזרי שהוא יתייחס במפורט לחקירה: "אין חקירות במחשכים ולא מעלימים אנשים. כל הפעולות מלוות בפרקליטות, חלקן באישור יועמ"ש. אכן נעשו צעדים חריגים ויש לכך גם בקרה שיפוטית. בין היתר הודענו אמש לבית המשפט העליון שמאפשרים להם להניח תפילין ולהדליק נרות. שוחחתי אישית עם מנהל מתקן שב"כ שבו הם עצורים".
נזרי הציג גם נתונים כדי להצדיק את הארכת הוראת השעה בשנתיים: "החוק מאפשר מניעת מפגש חשוד עם עו"ד. קיים מדרג הדורש אישור של דרג גבוה למניעת מפגש למשך 48 שעות במקום 24 שעות. הדבר מחייב אישור שופט. עד 72 שעות דרוש אישור ראש אגף חקירות בשב"כ על חשש מפגיעה בחקירה שיש בה סיכון חיי אדם. בהארכות גדולות יותר נדרש אישור בית משפט לבקשת ראש השב"כ ובעת שקיים חשש סיכון לחיי אדם. ההסדר קיים משנת 2010. הוא חוקק לראשונה ב-2006 ותוקן בשל פסק דין של בג"ץ".
ב-2014, מתוך 200 עצורים ששב"כ דרש מניעת מפגש שלהם עם עורכי דין, החוק הוחל בישראל על 23 עצורים (כ-12.5%). בשנה החולפת נרשמה ירידה משמעותית: מבין 341 נחקרים, רק שבעה (כ-2%) לא ראו עורכי דין (לא כולל החשודים האחרונים).
"הנתונים מראים שהשב"כ עושה בכך שימוש מושכל ומאופק", הוסיף נזרי. "ורק בצורך מיוחד עושים שימוש בכלי המיוחד הזה לשם מניעת פגיעה בחיי אדם. האיזון שבין פגיעה בחיי אדם לזכות חשוד לפגוש עו"ד, זהו איזון ראוי".
יו"ר הוועדה ניסן סלומינסקי העיר לו: "אם יתברר לי שהיו חריגות מהחוק במקרה הנוכחי, אקיים דיון מיוחד בנושא".
המשנה ליועץ רז נזרי
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים