מצעד הג'אנק: מה פחות נורא - חומוס, פיצה או שווארמה?
המבורגר, צ'יפס, שווארמה, פיצה: מה נחשב לאסון ומה למזון? קבלו את מצעד הג'אנק פוד הישראלי: מהמנה המומלצת ביותר ועד המנה שממש עדיף לוותר עליה. וגם: האם שווה להזמין מנת ילדים?
לקנות שווארמה לצהריים או לא? מי לא נאלץ לעמוד בדילמה המאתגרת הזאת. תשובה חיובית לשאלה טומנת בחובה לא מעט יתרונות: ראשית, זה זול יחסית ועולה לנו אפילו פחות מארוחה ביתית. שנית, אם נצא מנקודת הנחה שאתם לא גרים באמצע המדבר, מדובר על אוכל מאוד זמין והכי חשוב - טעים בטרוף.
אז למה לא, בעצם? מתברר שגם במזון מהיר ניתן למצוא ערך תזונתי - הכל, כרגיל, תלוי בסוג בו בוחרים. "במקום להזמין המבורגר שמן, אפשר להזמין כזה שעשוי מחלקים רזים של בקר, כמו למשל סינטה, שנחשב נתח באיכות טובה מאוד", קובעת ד"ר אולגה רז, תזונאית קלינית וממציאת דיאטת הלחם, "אם במקרה עצרתם עם הילדים באחת מרשתות המזון המהיר, המאכל הכי בריא שתוכלו למצוא שם זה חזה עוף בלחמנייה. אפשר, כמובן, להסתפק בחצי לחמנייה וכך לחסוך בקלוריות נוספות. וכמובן שאם תוותרו על הצ'יפס ותזמינו סלט עם רוטב בצד תגבירו עוד יותר את הערך התזונתי של המזון. השורה התחתונה היא שגם במסעדת מזון מהיר אפשר לבחור את המוצר שנחשב בריא יותר".
"באופן עקרוני, כשיוצאים לאכול מחוץ לבית, רצוי לבחור באוכל כמה שיותר מבושל וכמה שפחות מתועש", מוסיפה ענבל דרוקר, דיאטנית הבית של מרכז הספורט באוניברסיטת תל אביב ומרצה במכללה האקדמית בוינגייט.
בעזרתה של דרוקר ניסינו לעשות סדר בבלגן ולהבין איזה מזון מהיר יכול לשמש תחליף ראוי לארוחת צהריים מדי פעם - וממה כדאי לכם פשוט להימנע. דרוקר מדגישה שרשימת המאכלים היותר בריאים רלוונטית רק אם המקום בו אתם אוכלים אכן עושה שימוש בחומרי גלם טריים ואיכותיים.
המומלצים
מקום 1: חומוס בחומוסיה
לדברי דרוקר, מדובר בארוחת צהריים בריאה ולגיטימית, המורכבת ממוצרים טבעיים ובריאים, החל מגרגירי חומוס, העשירים בסיבים תזונתיים; טחינה, שנחשבת מקור לסידן ומכילה שומן בריא; ולעיתים גם ביצה או פול, שמוסיפים לערך התזונתי הכולל.
חומוס: פצצה קלורית או מנה בריאה ומשביעה?
מקום 2: פלאפל
מנת פלאפל מכילה גרגרי חומוס ומטוגנת בשמן עמוק, פעולה שגורמת למזון לספוח פחות שמן. ניתן להוסיף לה סלטים טריים, במקום לבחור בסלטים עתירי שמן, ובנוסף, רצוי להעדיף פיתה מחיטה מלאה, העשירה בוויטמינים ובסיבים תזונתיים.
מקום 3: פיתה דרוזית עם לבנה
אופטימלית למי שממהר ומעוניין בסנדוויץ' משודרג, המכיל סידן ופחמימה, שנחשבת למקור מצוין לאנרגיה.
מקום 4: שווארמה
בהנחה שמדובר בנתח בשר הודו טרי וטוב, שנחשב לדל שומן, מדובר במנה משביעה ומלאה בברזל ובוויטמין B12.
ככה-ככה
מקום 1: סמבוסק או פיצה
אם קונים במקום "רציני" שמשתמש בגבינה איכותית (ולא במשהו שרק מזכיר גבינה) ובבצק הנאפה במקום, לא מדובר במנה רעה בכלל: הגבינה מספקת סידן וחלבון, רוטב עגבניות שנעשה מעגבניות טריות מספק ליקופן, שנחשב לנוגד חמצון יעיל נגד סוגים שונים של מחלות, ותוספות כמו ברוקולי או פטריות עשויות לשדרג עוד יותר את המנה ולהוסיף ויטמינים ומינרליים.
החיסרון הבולט במנה, לדברי דרוקר, הוא הערך הקלורי שבה. בשורה התחתונה, כנראה שתוכלו למצוא דברים יותר בריאים בסביבה - אבל לכולנו מותר להתפנק מדי פעם.
מקום 2: שניצל
אם השניצל עשוי מחזה, ולא מבשר מעובד שמרקמו עיסתי, ובהנחה שהמקום דואג לתחלופה קבועה וסדירה של השמן, אפשר ליהנות מנתח בשר שמספק ברזל, חלבון ו-B12. גם כאן הבעיה המרכזית נובעת מטיגון השניצל, שהופך אותו למוצר פחות בריא, אשר עולה לנו בלא מעט קלוריות. ובכל זאת, אם חשקה נפשכם בשניצל - לכו על זה מדי פעם.
להפוך צ'יפס לבריא: 10 מזונות ילדים משודרגים
מסוכנים לבריאות
מקום 1: המבורגר, נקניקיות ונקניקים
הם לרוב מכילים אחוז שומן גבוה, ומיוצרים משאריות בשר או מבשר מעובד, עמוסים בכולסטרול וחומרים משמרים ומסרטנים. וכשמדובר בנקניקיות, לעתים נעשה שימוש גם בשקית ניילון סינטטית שאינה מומלצת כלל.
אם אתם מכורים להמבורגר, ד"ר רז ממליצה שתעדיפו כזה העשוי מנתח סינטה (ואם יש לכם אפשרות, קנו בשר טרי והכינו לבד. תתפלאו עד כמה זה קל, טעים ובטוח גם בריא יותר).
משרד הבריאות קובע: נקניקים - רק פעם בחודש
מקום 2: בורקס
לרוב עתיר שומן ומכיל חמאה או מרגרינה, המכילים שומן טראנס, שנחשב כמזיק לבריאות. העדיפו לבחור באחד המכיל מלית גבינה דלת שומן או תרד.
שומן טראנס במזון: 10 המאכלים המזיקים ביותר
מקום 3: צ'יפס
רוב בתי העסק, ואפילו חלק ממסעדות היוקרה, משתמשים בצ'יפס קפוא המכיל סוכר וכמות גדולה של שומן. אם במקרה מצאתם מסעדה שבה הצ'יפס נחתך במקום והשמן מוחלף בכל יום מחדש, תוכלו לפרגן לעצמכם מנה כזאת מדי פעם.
סכנת הטוסט והצ'יפס: מהו החומר הרעיל במזון שמסרטן?
מקום 4: רוטב קטשופ או אלף האיים
מכילים המון סוכר ועלולים להעלות את רמת הכולסטרול בגוף ולהזיק לבריאות. העדיפו לתבל בשמן זית, מעט מלח ולימון.
מפחיד: איפה מסתתר הסוכר במזונות של הילדים שלכם
ומה לגבי קינוח?
אם נדמה לכם שתמזערו את הנזק התזונתי על ידי שימוש במוצרים המכילים תחליפי סוכר, כגון דבש, סילאן, סוכר חום, פרוקטוזה או גלוקוזה, יש לנו חדשות עבורכם: כל אלה לא עדיפים על סוכר - לא מבחינה קלורית ולא מבחינה תזונתית.
"הכל נחשב ג'אנק פוד באותה מידה", טוענת רז ומסבירה שאם, למשל, אתם רוכשים ריבה "ללא סוכר", כדאי לברר מדוע היא בכל זאת מתוקה ולבדוק את הרכיבים המצוינים על האריזה. סביר להניח שתגלו שכמות הקלוריות זהה לזו שבריבות רגילות, וזאת משום שריבות אלה מכילות ריכוז גבוה של פרוקטוזה - סוכר הפירות.
גם החטיפים הנמכרים כ"חטיפי בריאות" לרוב מכילים סוכר בצורותיו ושמותיו השונים, המשפיעים על הגוף בדיוק כמו סוכר. בדומה לחטיפי הבריאות, גם חלק מדגני הבוקר מכילים סוכר בצורות שונות. רז ממליצה לקרוא היטב את המרכיבים המצוינים על גבי האריזה, לפני שאתם מצרפים את המוצר לסל הקניות שלכם.
תפריט ילדים? לא תמיד כדאי
מסעדות רבות מציעות כיום מנות ילדים, שגודלן קטן יותר ומחירן נמוך. אך פעמים רבות המנות הללו אינן בריאות כלל - ועדיף לוותר עליהן. "נקניקים ונקניקיות, למשל, מכילים כמות גדולה של שומן, מלח וניטרטים (חומרים שעלולים לעודד תהליכים סרטניים), והם פופולריים מאוד במנות ילדים", קובעת רז, "גם שניצלונים המוצעים בתפריט מסוג זה מכילים כמות שמן גדולה, כי הם מצופים בנדיבות בפירורי לחם, הסופגים שומן רב.
"בנוסף, נדיר למצוא ארוחת ילדים שלא כוללת גם שתייה ממותקת וחטיף מתוק או מזרק שוקולד כ'בונוס'. כל אלו הופכים את הארוחה לחסרת ערך תזונתי, ואפילו לא בריאה ממש. במקרה כזה עדיף לוותר על ארוחת הילדים ולהזמין עבור הקטנים שלכם דווקא משהו מהתפריט הכללי".