האוניברסיטאות לאנתרופולוגים: אל תיתנו יד לחרם
לאחר שהאגודה האנתרופולוגית האמריקנית אימצה הצעה פלסטינית ועשויה להיות הגוף הגדול ביותר שמכריז על חרם אקדמי נגד ישראל, כתבו לה ראשי האוניברסיטאות בישראל: "בעלי אינטרסים מוליכים אתכם שולל"
בעקבות החלטת האגודה האנתרופולוגית האמריקנית (AAA) לתמוך בהצעה של ארגונים פלסטיניים להחרים את האוניברסיטאות בישראל שלח היום (ב') ועד ראשי האוניברסיטאות מכתב לנשיאת האגודה בבקשה שלא לתת יד לחרם, ולפעול לגינוי קריאות מסוג זה.
"ההצעה מציגה תמונה מעוותת של המציאות במדינת ישראל", נכתב. "האוניברסיטאות בישראל פתוחות לכל הסטודנטים, יהודים וערבים כאחד, וקיים בהן שוויון מלא בקרב כל הסטודנטים והחוקרים באשר הם. המחקר והשיח האקדמי בישראל פועלים בהתאם לעקרונות האתוס והחופש האקדמי באופן בלתי מוטה וחף מנטיות אידיאולוגיות או פוליטיות".
"באוניברסיטאות ישנם בעלי תפקידים וחוקרים בכירים, ערבים ויהודים, המהווים חלק אינטגרלי מהאוניברסיטאות, ועובדים וחוקרים זה לצד זה, כאשר ניצבת לנגד עיניהם מטרה אחת, והיא קידום המחקר והידע. באופן אירוני ואבסורדי, דווקא אלה התומכים בחרמות - הם המערבים את הפוליטיקה, השנאה והגזענות ומנסים להכניסן לאקדמיה הישראלית".
בחודש שעבר קיימה האגודה האנתרופולוגית האמריקנית כנס בדנבר שבקולורדו ואישרה הצעה לאמץ את הקריאה של ארגונים פלסטיניים להחרים את האוניברסיטאות בישראל. באסיפה עצמה חברים כ-1,300 אתרופולוגים, 30 מהם ישראלים שניסו ללא הצלחה למנוע את אישור ההצעה. בחודשים הקרובים תעלה ההצעה להצבעה בקרב 12 אלף חברי האגודה, ואם היא תעבור ברוב קולות, יהיה זה הארגון הגדול ביותר שממליץ לאמץ חרם אקדמי על ישראל. עובדה זו גרמה לחשש כבד בקרב ראשי האוניברסיטאות, שהבהירו כי התוצאה עלולה להיות קשה למחקר הישראלי.
במכתב שנשלח היום לנשיאת האגודה ועליו חתומים נשיאי ונשיאות שבע אוניברסיטאות מחקר שמרכיבות את הוועד צוין כי ההצעה נתמכת על ידי תנועת ה-BDS. "מדובר בגורמים אינטרסנטיים שמובילים שנים ארוכות קמפיין אגרסיבי, דמוני ושקרי נגד מדינת ישראל. גורמים אלה, פוליטיים, כוחניים ואינטרסנטיים, מטעים אתכם ומוליכים אתכם שולל".
נשיאי האוניברסיטאות הבהירו כי להצעות מסוג זה אין מקום באקדמיה. "המחקר האקדמי בעולם והצלחתו מושתתים על שיתוף פעולה בין-מוסדי ובין-לאומי ללא גבולות וללא הגבלות, חף מפניות אידיאולוגיות או פוליטיות. חרם אקדמי נוגד באופן שאינו משתמע לשתי פנים את האתוס האקדמי ואת ערכיו, והוא פוגע בשיתופי פעולה אקדמיים ומחקריים בינלאומיים".
ראשי האוניברסיטאות הדגישו עוד כי הטלת חרם על חוקר בודד או על מוסד אקדמי כלשהו "היא תופעה בעלת השלכות חמורות על החופש האקדמי ועל שיתופי הפעולה בין אוניברסיטאות, החיוניים לקידום ההוראה והמחקר והיא אנטי-תזה לערכים הבסיסיים ביותר שעליהם מושתת עולם המדע".