שילוב תלמידים בדואים במסע של התנועה הקיבוצית
ביום חמישי האחרון הסתיים בהצלחה מסע האופניים הגדול והוותיק של התנועה הקיבוצית בו משתתפים כבר מעל לעשור כ-1,000 שמיניסטים מקיבוצים וממועצות אזוריות מכל רחבי הארץ
ביום חמישי האחרון הסתיים בהצלחה מסע האופניים הגדול והוותיק של התנועה הקיבוצית בו משתתפים כבר מעל לעשור כ-1,000 שמיניסטים מקיבוצים וממועצות אזוריות מכל רחבי הארץ. המסע, המתחולל בליבו של נוף בראשית עוצר נשימה מירוחם, דרך עין ירקעם ומעלה עקרבים ועד לערבה התיכונה, מיועד לעודד את צעירי ההתיישבות לבחור במעורבות חברתית ובמסלולי המשך מגוונים של שליחות ועשייה.
אולם השנה, במקום להסתפק בדיבור על מעורבות בחברה, חוו החניכים את ערכי המעורבות באופן ישיר ובלתי אמצעי דרך שותפות עם בני נוער אשר רק לעיתים רחוקות יוצא לקיבוצניקים לפגוש פנים אל פנים.
במסגרת מיזם משותף של רשת עמל ושל התנועה הקיבוצית ובסיוע של משרד הביטחון, יצאו למסע המדובר כ 90 תלמידי רשת עמל מהישובים זרזיר, כעבייה, תל שבע, חורה וכסייפה והצטרפו לקבוצות משותפות יהודיות-בדואיות עם עוד כ 100 חניכים מחבל אילות, מנען, מעמק חפר ומנופית. לאורך המסע הנערים בישלו ביחד, דיוושו באופניים וניהלו שיחות על החברה הישראלית, על האתגרים ועל העתיד המשותף אותו הם רוצים לבנות.
"זו הייתה הזדמנות יוצאת דופן בשבילי ובשביל החברים שלי להכיר חבר'ה אחרים בגיל שלנו" אמר מוחמד אלעמור מכסייפה, תלמיד כיתה י"ב שהשתתף במסע. "בערב השני, בהתכנסות הגדולה להדלקת נר של חנוכה, אחד מהחברים שלי בירך את היהודים ברמקול ואחר כך לימדנו אותם ריקוד בדואי שלנו. הייתה התלהבות גדולה וכמעט כל היהודים, אולי 800 איש, השתתפו בריקוד והקיפו אותנו בשמחה. זה היה רגע מאד מיוחד שבו הרגשתי שאנחנו ממש ביחד וחלק מאותה חברה".
"לקח לנו קצת זמן להפשיר ולהרגיש בנוח אבל אני ממש שמחה על ההזדמנות הזו לפגוש בני נוער שלא הכרתי קודם. חשבתי שאולי הם יהיו שונים מאיתנו אבל גיליתי שאנחנו מאד דומים בהמון מובנים" אמרה גיל פתחה, תלמידת י"ב מקיבוץ נען. "יש המון דברים שבכלל לא ידעתי עליהם לפני כן ועכשיו אני מרגישה שלמדתי הרבה יותר על קבוצה שלמה שחיה כאן אתנו במדינה, קבוצה שרוצה להיות חלק ולחיות כמונו בשוויוניות".
"בהתחלה זה הרגיש קצת מאולץ ולא היה ברור איך זה יצליח. אבל בערב האחרון הצוות של רשת 'עמל' עשה להם הפתעה והכין להם ארוחה מושקעת לכל המשתתפים הבדואים. מן "גאוות יחידה" כזו" סיפר עופר חיים, רכז המפעלים של המועצה האזורית עמק חפר. "לחניכים שלנו פתאום היה מוזר לא לבשל ולהכין ארוחת ערב עם החברים שלהם מתל שבע" .
גיל מושקוביץ, רכז משימות לאומיות ומעורבות בחברה בתנועה הקיבוצית, המוביל את המיזם מטעם הקיבוצים, משוכנע שמפגש ועשייה משותפת הם התשובה למצב הקשה אליו החברה הישראלית מדרדרת. "אנחנו עדים כבר זמן רב ובחודשיים האחרונים ביתר שאת, להסתה פרועה ולהתרת רסנים כללית. המפגש בין בני נוער מזמן את הסיכוי להזכיר שכולנו בני אדם ושהרוב הגדול רוצה לחיות בשכנות טובה בשותפות ובכבוד הדדי." אנחנו, בתנועה הקיבוצית, שמחים מאד על הזכות להשפיע ולאחות, ולו במעט את הקרעים הכואבים של החברה והמדינה שלנו, שאנחנו כל כך אוהבים. אנו מלאי הערכה לשותפים האמיצים שמצאנו ברשת 'עמל', מורים ומנהלים נהדרים שמנהיגים את הקהילות שלהם ונאבקים על זכותם לחיות בשוויון בישראל".