שתף קטע נבחר

מותר לשתות תה נענע? תזונה בטוחה בהריון

למי לא מומלץ לאכול בוטנים בהריון, מאילו גבינות עדיף להימנע, מהם הדגים שכדאי לאכול ולמה רצוי לוותר על הנבטים בסלט הירקות במהלך ההריון? מדריך מלא

בתקופת ההריון התזונה שלך הופכת להיות חשובה מתמיד. זו כבר לא רק את בלבד, אלא גם העובר המתפתח בתוכך, וחשוב לדאוג לו ולספק לו צרכים נאותים לגדילה מיטבית.

 

במהלך ההריון חלה ירידה בתפקוד מערכת החיסון של האשה ההרה. לכן, ישנם מזונות אשר עלולים להזיק לאשה ההרה או לעובר, ויש להימנע מצריכתם בתקופה זו. הסכנה במזונות אלה נובעת משלוש סיבות עיקריות: סבירות גבוהה לנוכחות של חיידקים מזיקים, צורת בישול לא נכונה או ריכוז גבוה של כימיקלים שעלולים להזיק.

 

הכירו את החיידקים המזיקים

ליסטריה - חיידק הנמצא במזונות מסוימים בתנאי קירור ויכול לגרום למחלה מסוכנת בשם ליסטריוזיס. באישה הרה הזיהום עלול לגרום ללידת תינוק חולה, להפלה, ללידה מוקדמת או ללידת עובר מת.

 

טוקסופלסמה - טפיל שהידבקות בו עלולה להתרחש בעת אכילת בשר שלא בושל מספיק, אכילת פירות וירקות לא שטופים, או כתוצאה ממגע עם הפרשות חתולים. חשוב להימנע מחשיפה דווקא בעת הריון משום שהידבקות בטפיל עלולה להוביל לחירשות, לפיגור או לעיוורון בעובר.

 

סלמונלה - חיידק העלול לגרום לבחילות, להקאות, לכאבי בטן, לשלשול, לחום ולכאב ראש. נשים הרות אינן נמצאות בסיכון מוגבר לתחלואה בסלמונלה, אך  הסימפטומים של ההידבקות בסלמונלה עלולים לגרום להתייבשות, וכתוצאה מכך לצירים מוקדמים, זיהום אצל העובר או אפילו במקרים נדירים להפלת העובר.

 

וטרינר שופרסל בכנסת: "רוב העופות בישראל מכילים סלמונלה"  

 

בא לך סטייק נא או מוס שוקולד? עדיף שתתאפקי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בא לך סטייק נא או מוס שוקולד? עדיף שתתאפקי(צילום: shutterstock)

מוצרי חלב לא מפוסטרים

מוצרי חלב שלא עברו תהליך של פסטור עלולים להכיל את החיידק ליסטריה. הימנעי מגבינות כגון ברי, קממבר, פטה, גבינה כחולה, אלא אם מצויין כי הן עברו פיסטור. במידה ולא עברו פסטור ניתן לצרוך את הגבינות רק לאחר בישול יסודי.

 

מאכלים נאים

סטייק או המבוגר שאינם עשויים well done יכולים להכיל חיידקים כמו טוקסופלסמה, ליסטריה או E.coli. וודאי שהבשר שאת אוכלת בושל היטב, הימנעי מדגים מעושנים וקרפצ'יו, אלא אם עברו בישול או אפייה.

 

ביצים לא מבושלות יכולות להתחבא במיני רטבים וקינוחים כמו רוטב איולי, סלט קיסר, מיונז ביתי, טירמיסו, עוגות מוס או עם קציפת חלבון לא אפויה. אלה עלולים להכיל את חיידק הסלמונלה. בדקי מראש מה מכיל הרוטב או הקינוח שבחרת.

 

נקניקים

מומלץ להימנע מאכילה של נקניקים ופסטרמות. ניתן לאכול מהם רק לאחר שממש מאדים או מטגנים. לנקניקים יש נטייה להמתין זמן רב במקרר, ובמהלך ההריון מומלץ להימנע מוצרים ומאכלים שנשמרו בקירור לאורך זמן, מחשש שחיידק הליסטריה יתרבה בתוכם.

 

משרד הבריאות קובע: נקניקים - רק פעם בחודש

 

מיצים טבעיים סחוטים

רבים מהמיצים שנמכרים במסעדות, בתי קפה או בדוכני שייקים, אינם מפוסטרים ויכולים להכיל חיידקים מזיקים כגון סלמונלה ו- E.coli. וודאי כי המיץ שאת שותה עבר פיסטור.

 

המתיני עם אכילת הסושי עד לאחר הלידה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
המתיני עם אכילת הסושי עד לאחר הלידה(צילום: shutterstock)

 

סושי וקוויאר

סושי מכיל דגים שלא עברו בישול ועלולים להכיל חיידקים מזיקים לך ולעובר. זיכרי שגם הציוד ששימש בהכנתם, כגון הסכין וקרש החיתוך עלולים להיות מזוהמים בחיידק ולכן גם סושי צמחוני שהוכן באותו מקום יכול להוות סכנה ואינו בא בחשבון.

 

חשש: הפילה לאחר שאכלה סושי במסעדה בירושלים

 

ירקות ופירות

ירקות ופירות הם אמנם בריאים מאוד, אבל במיוחד בהריון חשוב לשטוף אותם באופן יסודי, גם אם את מתכננת לקלף אותם, במטרה להרחיק מהם חיידקים. מומלץ לאכול סלט טרי בסמוך למועד הכנתו, ויש להימנע מסלטי חומוס קנויים העלולים להכיל את חיידק הליסטריה. גם נבטים לא מבושלים יכולים להכיל סלמונלה או E.coli ולכן יש לצרוך אך ורק נבטים מבושלים.

 

דגים

צריכת דגים מומלצת לך ולתינוקך, בשל תכולה גבוהה של חומצות שומן החיוניות להתפתחות המוח של העובר. אל תוותרי על צריכת דגים במהלך ההריון וגווני את סוגי הדגים בתפריט השבועי. עם זאת, יש לשים לב כי ישנם דגים המכילים כמות גבוהה של כספית ורצוי להימנע מהם במהלך ההריון מחשש לפגיעה בעובר. הדגים המכילים כספית הם דגים גדולים, כגון כריש, דג חרב, מקרל גדול, ליבנה, טונה לבנה וסטייק טונה. אין בעיה עם טונה בהירה מקופסת שימורים ועם דגי בריכה הנמכרים בארץ.

 

כבר עשיתם לייק לערוץ ההורים בפייסבוק?

 

תה עם נענע עלול לגרום לייבוש החלב. עדיף לשתות רק לעיתים רחוקות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תה עם נענע עלול לגרום לייבוש החלב. עדיף לשתות רק לעיתים רחוקות(צילום: shutterstock)

 

מרווה, לואיזה, נענע, זוטא לבנה

עלים אלו אינם מומלצים בתקופת ההריון ובחודשים הראשונים לאחר הלידה, מכיוון שהם מעודדים התכווציות רחמיות ועלולים לגרום לייבוש החלב. מפעם לפעם כוס תה עם עלי נענע אינה מזיקה, אך יש להימנע משימוש על דרך קבע ובמינון גדול.

 

פטרוזליה

בפטרוזליה, ובמיוחד בשורש שלה, קיים חומר בשם אפיול. כשאפיול מגיע בריכוזים גבוהים, הוא עלול לגרום להתכווצויות ברחם. צריכת עלי פטרוזיליה כתיבול או כתוספת לתבשילים אינה בעייתית, וניתן לצרוך פטרוזיליה בצורה זו ללא חשש.

 

פטל

עלי הפטל מומלצים בחודש האחרון לקראת הלידה. בעלים נמצא חומר הנקרא טאנינים, המכווץ תאים ומשפיע על ויסות שריר הרחם. עלי הפטל נחשבים כמקדמי לידה קלה דרך סיוע הניתן מתוך שריר רחם מאוזן, התכווצות חזקה בזמן ציר ומנוחה מלאה בין הצירים. עלי הפטל אינם מזרזים את סיום תהליך ההריון אלא משפיעים על צירי הלידה לאחר שמתחילים. יש להשרות כף מעלי הפטל אחת ליום עם כוס מים רותחים למשך חמש דקות, לסנן ולשתות.

 

סויה

סויה, השייכת למשפחת הקטניות, עשירה מאוד בחלבון מלא, בוויטמינים מקבוצה B, במגנזיום, בברזל ובסידן. כמו כן, הסויה מכילה כמות גבוהה של פיטואסטרוגנים (חומרים צמחיים דמויי ההורמון אסטרוגן) אשר מידת המעבר שלהם לשליה נמוכה. אין מחקרים ברורים שמצביעים על נזק בצריכה מוגברת של סויה בהריון, אך ליתר ביטחון כדאי למתן את אכילת הסויה ומוצרים על בסיס צמחי.

 

בוטנים

בוטנים הם מאכל אלרגני ביותר. במשפחות בהן ידוע על בן משפחה הסובל מאלרגיה לבוטנים, קיימת המלצה להימנע מבוטנים כבר במהלך ההריון. חלבון הבוטנים יכול לעבור דרך השליה אל העובר, ובהמשך דרך חלב האם ולגרום לתינוק לפתח אלרגיה לבוטנים. אם במשפחתך אין מקרים כאלה וגם את אינך סובלת מהם, תוכלי להתעלם מההמלצה.

 

 מנהלת מדעית אבוט, יצרנית סימילאק





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה שאת אוכלת, עלול להשפיע על העובר שלך
צילום: shutterstock
מומלצים