חלל תקשורת: עמוס 5 במצב "טוטאל לוס"
בחברה הישראלית אמרו כי הלוויין, שהקשר עמו אבד ב-21 בנובמבר, לא יחודש יותר. בהודעת החברה לבורסה נכתב: "הלוויין הוא במצב נטול אנרגיה לחלוטין, הכשל הוא סופי ותפעול נוסף של הלוויין יהיה בלתי אפשרי"
חברת חלל תקשורת הודיעה אחר-הצהריים (יום ג') כי הלוויין עמוס 5, שאיתו אבד הקשר בחודש שעבר, נמצא במצב של כשל מוחלט (טוטאל לוס).
הקשר עם לוויין התקשורת הישראלי עמוס 5 אבד ב-21 בנובמבר בשעה 6:45. בהודעת החברה לבורסה נכתב: "לאור העובדה לפיה כבר לפי הדיווח הנוכחי של יצרן הלוויין ניתן לציין בוודאות כי אירע בלוויין כשל מוחלט". עוד אמרו בחלל תקשורת כי "יצרן הלוויין הקים ועדה אשר ניהלה את הפעולות שנעשו לצורך חידוש הקשר עם הלוויין ובחנה גם את מהות התקלה שגרמה לאובדן הקשר עם הלוויין".
ואיפה נמצא הלוויין? בחלל תקשורת כתבו כי "על-פי תצפיות אופטיות שנערכו, הלוויין נצפה בנקודת המסלול והוא מסתובב בקצב אופייני ללוויין שמערכותיו אבדו באופן מוחלט ואינו מבוקר על ידי מערכות הבקרה של הלוויין". בחברה הישראלית הוסיפו כי "כל הפקודות שנשלחו ללוויין ממרכז השליטה הקרקעי לפני אובדן הקשר עמו נמצאו תקינות. בנוסף, בהתבסס על טלמטריה שהתקבלה עד אובדן הקשר, כל מערכות הלוויין עבדו באופן תקין".
בהודעה לבורסה נכתב עוד כי "על-פי דיווח היצרן, הסיבה המסתברת ביותר לכשל הלוויין היא כשל מוחלט של מערכת אספקת החשמל, שאירע מתקלה פנימית או מפגיעה חיצונית ברכיב במערכת אספקת החשמל או בחיווט שקשור אליה. יחד עם זאת, היצרן ממשיך לבדוק אפשרות לכשל במטעד התקשורת או במערכת ה-TCR (המערכת המספקת טלמטריה, פיקוד ונתונים לחיזוי המסלול)".
בחלל תקשורת הדגישו כי לא יהיה ניתן ליצור קשר עם הלוויין יותר. "על-פי ניתוח המצב עד כה, הודיע יצרן הלוויין בדיווח לחברה כי ברור שהלוויין הינו במצב נטול
אנרגיה לחלוטין, הכשל הוא סופי ותפעול נוסף של הלוויין יהיה בלתי אפשרי", נכתב
בהודעה לבורסה. להערכת החברה, בהתאם לתנאי הפוליסה, הכשל האמור יזכה את החברה בשיפוי ביטוחי מלא. "הלוויין עמוס 5 מבוטח בסכום של 158 מיליון דולר", נמסר.
הלוויין עמוס 5 שוגר מקזחסטן לחלל בדצמבר 2011. "עמוס 5", שמשקלו 1.9 טון, היה הלוויין השלישי של החברה בחלל, לאחר "עמוס 2" ו"עמוס 3". "עמוס 5" יוצר על ידי חברת NPO PM הרוסית עבור "חלל תקשורת" בעלות של 157 מיליון דולר, ובהשוואה לשאר לווייני החברה הוא הגדול ביותר, הראשון שלא מיוצר על ידי התעשייה האווירית בישראל. לוויינים מסוגו של "עמוס 5" מספקים תקשורת לערוצי טלוויזיה, ספקי אינטרנט, חברות טלקום וספקי תשתית. "עמוס 5" עבד בעיקר עם לקוחות באפריקה.