תלונה במשטרה בעקבות קמפיין השנאה: "אם תרצו התירו את דמי, יפגעו בי"
הסרטון שחצה קו אדום: מנכ"ל הוועד הציבורי נגד עינויים, ד"ר ישי מנוחין, הוא אחד מארבעת פעילי זכויות האדם שעומדים במוקד קמפיין שהציג אותם כמסייעים למחבלים. במשטרה הוא טען: "זו התרת דם, אני חושש שיפגעו בי". מנכ"ל "בצלם" אמר ל-ynet: "חלק מהכיבוש זה להלך אימים על מי שפועל נגדו"
ארבעה פעילי שמאל מרכזיים עומדים במוקד קמפיין הסתה משולח כל רסן של "אם תרצו". אחד מהם, ד"ר ישי מנוחין, המשמש כמנכ"ל הוועד הציבורי נגד עינויים, הגיש אתמול (ג') תלונה במשטרה. "כשהסרט יצא זה כבר עבר את גבול חופש הביטוי ונכנס להסתה", אמר ל-ynet.
"הם לא תוקפים את הארגון, הם לקחו אותי באופן אישי ושמו תמונה מעוותת, ומצביעים עליי ככזה שמגן או מאפשר למחבל לא לחשוש לפגוע בנו", אומר ד"ר מנוחין, "זו התרת דם. זו הסתה בוטה שמנצלת פחדים שיש לכולם ברחוב כדי לגרום לאנשים לשנאה כלפיי ורצון לפגוע בי וכיוצא בה. אני חושש שיפגעו בי פיזית בעקבות הסרטון. לא שאני אפסיק לעשות את מה שאני עושה, אבל יש חשש בהחלט".
ישי מנוחין מגיב ל-ynet על קמפיין "אם תרצו":
לדבריו, מדובר בפעם חמישית או שישית ש"אם תרצו" תוקפים אותו. לטענתו, הפעם מדובר בחציית קו אדום: "כשכולנו הולכים ברחוב אנחנו חוששים שמישהו ידקור אותנו או שמכונית תדרוס אותנו, והם מנצלים את הפחד הזה שלנו. כלומר, הם לא אומרים 'האידיאולוגיה של ישי מנוחין לא נראית לנו', אלא מראים משהו שכולנו חוששים ממנו ופוחדים ממנו ואז אומרים: בפעם הבאה שידקרו אותך - תדע לך שהוא לא פוחד כי ישי מנוחין יגן עליו בפני חקירות שב"כ".
בסרטון של "אם תרצו" מוצגים ארבעת פעילי זכויות האדם כמסייעים למחבלים ולמדינות אירופה הפועלות נגד ישראל, והוא קורא להוציא את פעילותם מחוץ לחוק. תחת הכותרת "השתולים" נראים הארבעה כשברקע מסבירה הקריינית: "הם ישראלים. הם גרים כאן איתנו והם שתולים. כשאנחנו נלחמים בטרור - הם נלחמים בנו. חוק השתולים יכול להוציא אותם מחוץ לחוק".
בנוסף למנוחין מוזכרים בקמפיין גם אבנר גבריהו מארגון "שוברים שתיקה", עו"ד סיגי בן ארי מהמוקד להגנת הפרט, ומנכ"ל "בצלם", חגי אלעד.
ניגוד עניינים? היועץ והכובע הכפול
ערוץ 10 פרסם אתמול כי מאחורי סרטון השנאה עומד הפרסומאי משה קלוגהפט שהוא גם יועצו הקרוב ומקורבו של שר החינוך נפתלי בנט. בלשכת בנט וגם מטעמו של קלוגהפט נמסר שאין קשר בין הדברים.
חגי אלעד, מנכ"ל בצלם, שגם הוא הותקף בסרטון, אמר: "חזרתי לפני כמה שעות מהוועידה של 'הארץ' בניו יורק. זה בוודאי לא נעים לנחות חזרה לכזאת קבלת פנים. בצלם פועל בנחישות מול הכיבוש כבר יותר מ-25 שנה. לא הצליחו להרתיע אותנו בעבר ולא יצליחו גם עכשיו.
"הסיפור הוא לא 'אם תרצו'. הקול הוא הקול של 'אם תרצו', אבל הידיים הן של הממשלה, שאין לה מושג מה לעשות מול הכיבוש, ממשלה שגוררת יותר ויותר פלסטינים וישראלים לתוך מעגל של אלימות, ומרוב שאין לה מושג מה לעשות, בסופו של דבר היא עסוקה בעצמה בהסתה".
לדברי אלעד, "יש קשר בין הסתה מהסוג הזה לבין הכיבוש בשתי דרכים: ראשית אי אפשר להחזיק משטר צבאי על מיליונים של אנשים כמעט 50 שנה בלי שיהיו לזה השלכות לקידום של תהליכי פאשיזציה בתוך החברה הישראלית. ברור שהדברים האלה מחלחלים לתוך הקו הירוק. שנית, למה עושים את מסעות ההסתה האלה? כי הדבר היחיד שרוצים לעשות זה להמשיך את הכיבוש, וחלק מהניסיון להמשיך את הכיבוש זה להלך אימים ולהשמיץ ולהסית נגד מי שפועל נגד הכיבוש.
"אני בטוח שיש המון ישראלים שצופים בסרטון הזה ונגעלים ממנו, הייתי רוצה שהם יחשבו על הכיבוש ואיך לסיים אותו".
- זאת פעם ראשונה שאתה עומד בפני מתקפה כזאת?
"לא פעם ראשונה, אבל אולי זאת יותר קיצונית מבעבר. אבל כאמור הניסיונות האלה לא הצליחו בעבר. אני שואב המון עידוד מהעוצמה של תחקירני השטח של בצלם. הם אנשים אמיצים שעובדים בנסיבות שאני חושב שהן מסוכנות לעין ארוך מסיטואציה שקשורה אליי".
- תגיש תלונה?
"אני חושב שהיועץ המשפטי לממשלה, אם הוא סבור שמדובר בהסתה לאלימות, אז הוא לא זקוק לתלונה של בצלם כדי לפעול. אלא שהיועץ המשפטי לממשלה בעצמו הוא רוב הזמן חלק מהבעיה ולא חלק מהפיתרון. הרי מדובר בממשלה שהיועץ המשפטי שלה מאשר חוקים לא דמוקרטים, הריסות בתים סיטונאיות, הכפלה של היקף המעצרים המנהלים נגד פלסטינים. אני מביע סקפטיות לגבי אותו גורם שעומד בראש מערכת משפטית שהיא בעצמה אחד המנגנונים העיקרים של הכיבוש".
"אם תרצו" מסרה בתגובה לדברים: "עוד לא חשפנו אפילו חלק מפעולותיו של מנוחין נגד חיילי צה"ל. מר מנוחין התמים קרא לחיילי צה"ל פושעי מלחמה, וייחל למעצרם ולשפיטתם, אז שלא יעז להטיף לאם תרצו. הסרט הוא רק דקה ולכן לא הספקנו להכניס אפילו מאית מפעולות 'השתולים' נגד חיילי צה"ל".
גם "המוקד להגנת הפרט" הגיש תלונה במשטרה. מנכ"לית המוקד, דליה קרשטיין, אף שיגרה מכתב ליועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין שבו קראה לפתוח בחקירה בגין הסתה לרצח (לעיון במכתב - לחצו כאן): "אין ולא יכול להיות ספק כי פרסומים אלה, המכוונים נגד אנשים פרטיים, אינם חוסים תחת הגנת חופש הביטוי שכן מדובר בשיסוי ובהסתה פרועה ומשולחת רסן, המסכנת את שלומם האישי וביטחונם של עובדי הארגונים 'המככבים' בקמפיין".
היא הזהירה כי "הצגת עובדי הארגונים כאויבי הציבור ואויבי העם - ובפרט בימים בהם נושבת רוח רעה נגד העוסקים בהגנה על זכויות אדם ונגד המשמיעים עמדה אחרת - מקבלת משמעות חמורה פי כמה, ומגבירה את האפשרות לעשיית מעשה אלימות נגדם. כמקובל, לצערנו, לאחרונה במקומותינו. לא ניתן להותיר פרסומים מסוכנים אלו ללא כל תגובה וללא נקיטת צעדי אכיפה מצד הרשויות. אי התערבות מיידית במסרים חמורים אלה, אינה אלא הכשרתם והפקרת דמם של ארגוני זכויות האדם ועובדיהם".