שתף קטע נבחר

 

ד"ר צבי תבור, אבי דוד השמש המודרני, נפטר בגיל 98

ד"ר תבור פיתח ציפוי שחור לקליטת קרני השמש ובכך היה אחראי לפריצת הדרך הראשונה בישראל בטכנולוגיה הסולארית. הוא זכה לפרסים מדוד בן גוריון ומשמעון פרס. הוא גם פיתח רכב חשמלי בשנות ה-70'

ד"ר צבי תבור, מי שנחשב לאבי דוד השמש כפי שאנחנו מכירים כיום, הלך היום (ג') לעולמו בירושלים והוא בן 98. ד"ר תבור נחשב לחלוץ חוקרי האנרגיה הסולארית בישראל ורק בחודש שעבר קיבל את פרס איש השנה בוועידת אנרגיה ועסקים 2015.

 

ד"ר תבור נולד ב-1917 בלונדון. הוא למד באוניברסיטת לונדון. לפני קום המדינה הוא סייע להסב אוניות מסע לאוניות נוסעים למען המעפילים. ב-1949 עלה תבור לארץ והקים את המעבדה הלאומית הישראלית לפיזיקה. הוא השלים את לימודי הדוקטורט באנרגיה מתחדשת באוניברסיטה העברית בירושלים. 

ד"ר צבי תבור מקבל את הפרס בחודש שעבר (צילום: יח"צ) (צילום: יח
ד"ר צבי תבור מקבל את הפרס בחודש שעבר(צילום: יח"צ)
 

ב-1955 פיתח תבור ציפוי שחור לקליטת קרני השמש ובכך היה אחראי לפריצת הדרך הראשונה בישראל בטכנולוגיה הסולארית. בראשית שנות ה-60' שולבו משטחיו של תבור בדודי השמש, וכך נהפך דוד השמש למוצר המוכר כיום. הוא קיבל את פרס ויצמן למחקרים במדעים מדויקים וגם פרס מראש הממשלה בן-גוריון. בנוסף לכך, בשנות ה-70' פיתח תבור רכב חשמלי. 

 

כך הכל התחיל - הסיפור של צבי תבור. צפו 

צילום: הוכן על ידי פרופ׳ אבי קריבוס עבור האגודה הישראלית לאנרגיה מתחדשת

צילום: הוכן על ידי פרופ׳ אבי קריבוס עבור האגודה הישראלית לאנרגיה מתחדשת

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בראיון ל"ידיעות אחרונות" ב-2008 סיפר תבור כיצד החל לפעול למען מדינת ישראל: "בגלל שהייתי פיזיקאי עם ניסיון תעשייתי, בשונה מכל הפיזיקאים עם הניסיון התיאורטי, פנו אליי וביקשו ממני כל מיני דברים בשביל המדינה, ועשיתי בשמחה רבה. אחר כך ב‭1949-‬ החלטתי שאני עושה עלייה. כשהגעתי לכאן החלטתי שהפונקציה שלי במדינה הזאת היא לעזור בבניית הארץ מתוך ציונות גדולה".

ד"ר צבי תבור בכתבה ב"ידיעות אחרונות" שפורסמה ב-2008 (צילום: מאיר אזולאי, מתוך "ידיעות אחרונות")
ד"ר צבי תבור בכתבה ב"ידיעות אחרונות" שפורסמה ב-2008(צילום: מאיר אזולאי, מתוך "ידיעות אחרונות")
 

על המצאותיו בתחום אנרגיית השמש, אמר אז תבור: "מצאתי איזשהו טריק פיזיקלי, ובבת אחת יכולנו להגביר פי שניים את התפוקה של קולטי השמש שהיו, והיה לי מזל כי זה קרה בדיוק חודש לפני שהיה הכנס הראשון בעולם לניצול אנרגיית השמש. דוד בן גוריון ראה את זה והחליט שאני אסע, והצגנו לכולם את ההמצאה והיינו הלהיט הכי גדול בוועידה. כולם רצו לראות את ההמצאה הישראלית החדשה, והיא שמה אותנו על המפה. מאז כולם ידעו שישראל מובילה בתחום אנרגיית השמש".‬

 

תבור הדגיש באותו ראיון כי המטרה הייתה לחסוך בדלק. הוא התייחס לעיצוב הדודים: "כשעיצבתי את דודי השמש חשבתי על יעילות, מי חשב אז על היופי של המוצר הזה? יש אנשים שמתנגדים לזה כי הם אומרים שזה מכוער. בוא נראה אותם מתקלחים כמה ימים במים קרים, מעניין איך הם ידברו אז. העיצוב של דודי השמש הוא פשרה".‭‬

פרס מדוד בן גוריון ומשמעון פרס. תבור (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
פרס מדוד בן גוריון ומשמעון פרס. תבור(צילום: אלכס קולומויסקי)
 ‬

על הרכב החשמלי, תוכנית שלא יצאה לפועל, סיפר תבור לדני ספקטור: "בארץ לא היו רכבים חשמליים, אבל בעולם כבר התחילו לפתח כמה שהיו איטיים מאוד, ועם תאוצה חלשה מאוד בגלל משבר הנפט, ואני פתרתי את כל הבעיות האלה. אחרי מחקרים וחישובים רבים מצאתי שאם אני אכניס גלגל תנופה של חמישה אחוזים ממשקל הרכב, אני יכול לתת לרכב את אותה התאוצה כמו לרכב רגיל. תחשוב על זה, ארץ קטנה כמו ישראל, בלי שום מסורת של תעשיית רכב, בנתה רכב שהוצג לראשונה בעולם בדיסלדורף שבגרמניה ב‭.1976-‬ קיבלנו המון מחמאות והתחרינו ישירות בג'נרל מוטורס ובכל החברות הגדולות. כולם שם החמיאו לנו‭."‬

 

בשנת 2013 קיבל תבור את אות הנשיא מהנשיא לשעבר שמעון פרס. בדברי ההסבר נכתב כי "תבור עלה כמדען צעיר לישראל והיה שותף בהקמתה של המעבדה הישראלית הלאומית לפיסיקה בעידודו ותמיכתו של דוד בן-גוריון. בשנותיה הראשונות של המדינה הבין את חשיבות מציאת מקורות אנרגיה חלופיים עבור מדינת ישראל והשכיל למקד את חיפושיו אחר מקור אנרגיה זמין: אנרגיית השמש".

 

ד"ר צבי תבור ב-1955 (צילום: משה פרידן, לע"מ)
ד"ר צבי תבור ב-1955(צילום: משה פרידן, לע"מ)

ד"ר צבי תבור באוניברסיטה העברית ב-1964 (צילום: משה פרידן, לע"מ)
ד"ר צבי תבור באוניברסיטה העברית ב-1964(צילום: משה פרידן, לע"מ)

 

עוד נכתב כי "ד"ר תבור הינו פורץ דרך במחקר העולמי של אנרגיה סולארית. בהמצאותיו

 תרם לעצמאותה הכלכלית והמדינית של ישראל תוך הפחתת תלות במדינות ערב. פיתח פיתוחים מדעיים ושיפורים טכנולוגיים רבים שהועמדו לרווחת האוכלוסייה העולמית ומצויות בלב העשייה בתחום האנרגיה הסולארית בישראל".

 

נשיא המדינה לשעבר, שמעון פרס, כתב בדף הפייסבוק שלו: "לפני שנתיים הוענק לד"ר צבי תבור עיטור הנשיא על היותו סמל לחדשנות הישראלית-  מי שחתום על המצאת דוד השמש המודרני והיווה השראה לדורות של מדענים ויזמים בתחום אנרגיה סולארית ובכלל. יהי זכרו ברוך".

 

איתן פרנס, מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה ירוקה, ספד: "הישגיו של צבי תבור שמו את ישראל על מפת האנרגיה הסולארית העולמית. הוא שייך לדור מייסדי המדינה ולתקופה שבה ראש הממשלה היה מעורב ישירות בפיתוח טכנולוגיות חדשניות.

 

"פיתוח דוד השמש המודרני חסך למשק עד כה עשרות מיליארדי שקלים וימשיך ויחסוך. התחנות התרמו-סולאריות הראשונות בעולם, אשר נבנו בקליפורניה ומבוססות על המצאת תבור (המשטח הסלקטיבי), עדיין מייצרות חשמל וימשיכו לייצר עוד תקופה ארוכה. פועלו של צבי תבור הוא ההוכחה כי השקעה נכונה במדע ובמו"פ יכולה לשנות את עולם האנרגיה".

 

פרופ' אמיריטוס דוד פיימן מאונברסיטת בן-גוריון, לשעבר ראש המרכז הלאומי לאנרגיית השמש ע"ש בן-גוריון, ספד גם הוא: "צבי תבור היה אחד מן המומחים הסולאריים הכי מפורסמים בכל העולם. הוא היה אחד מקומץ קטן של החלוצים אמיתיים שתרמו תרומה נצחית לתחום אנרגיית השמש. מדינת ישראל אבדה שגריר אינטלקטואלי מסוג שכבר כמעט אינו קיים. מי ייתן וזכרו יברך את כל העוסקים בהפחתת זיהום כדור הארץ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
ד"ר צבי תבור
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים