שתף קטע נבחר

בעקבות פרשת הזיהום בשיבא: מה זה חיידק טורף - כל התשובות

מקרה הזיהום בשיבא וכריתת רחמן של שלוש נשים, שנדבקו בסטרפטוקוק מזנים שונים, מעלה את השאלה לגבי עמידותו והסיכון של החיידק הזה. איך נדבקים בו, איפה הוא קיים ומה צריך לעשות כדי לא להידבק? כל התשובות

שלוש יולדות עברו כריתת רחם, לאחר שנדבקו בחיידק סטרפטוקוקוס A, אחת מהן מהגינקולוג שלה. 80 יולדות שילדו במרכז הרפואי שיבא שבאו במגע עם הגינקולוג נשא החיידק כבר נבדקו, חמש מהן נמצאו עם סימני הדבקה.

 

מי הוא אותו חיידק סטרפטוקוק, מדוע הוא נקרא "החיידק הטורף", איך הוא בוחר את קורבנותיו והאם יש דרך להימנע מזה? כל התשובות לכל השאלות.

 

השתלשלות המקרה

פרשת הזיהום בשיבא: רחמה של יולדת נוספת נכרת

שיבא: רופא הדביק 2 יולדות בחיידק טורף; נאלצו לעבור כריתת רחם

 

מה הוא חיידק הסטרפטוקוק?

זהו חיידק שכיח ביותר הנראה תחת המיקרוסקופ כצורת זוגות אליפסות זעירות, או שרשראות קטנות של אליפסות. שמו מגיע מיוונית – סטרפטוס - פירושו מעוקל ו"קוקוס" הוא גרגר.

 

הסטרפטוקוקים שייכים לקבוצת החיידקים הגרם חיוביים ומתמיינים ל-22 זנים. הזן השכיח ביותר הוא סטרפטוקוק פיוגינס, או בקיצור סטרפ A, אותו חיידק הגורם לכ-20% ממקרי דלקת הגרון.

 

סוגים אחרים הם סטרפטוקוק אגלקטיה או סטרפטוקוקוס B, הגורם להפלות, לתמותת ילודים ולדלקת קרום המוח בילודים או בקשישים, סטרפטוקוק פנאומוניה – החיידק השכיח הגורם לדלקת ריאות, סטרפטוקוק מוטנס הגורם לעששת השיניים, או סטרפטוקוק הגורם לדלקת במסתמי הלב (אנדוקרדיטיס).

 

מהו החיידק בו נדבקו הנשים שעברו כריתת רחם?

חיידק הגרון סטרפטוקוק A.

 

מי נמצא בקבוצות סיכון להדבקה?

כל מי שסובל מהמצבים הבאים:

כוויות

סוכרת

זיהום באבעבועות רוח

מחלה ממאירה

פגיעה במערכת החיסון

גיל קטן משנתיים

חבלה הגורמת לחתך בעור

זיהום לאחר הלידה

שימוש בסמים

איידס

מחלות לב

שימוש ממושך בסטרואידים.

 

איך נדבקים מהחיידק?

החיידק עלול לעבור בהפרשות לוע ואף, כך הוא עלול להדביק דרך שימוש בכלי אוכל משותפים, נשיקה, עיטוש, שיעול, מגע עם יד שעליה הפרשות (למשל יד ש"ניגבה" נזלת נגועה). החיידק עלול תאורטית לעבור גם באמצעות נפיחה.

 

עלול לעבור באמצעות עיטוש או שיעול. סטרפטוקוק A (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עלול לעבור באמצעות עיטוש או שיעול. סטרפטוקוק A(צילום: shutterstock)

 

למה גורם החיידק בגוף?

סטרפטוקוקוס A גורם למחלות רבות בגוף האדם ובהם דלקות גרון המתבטאות באודם בלוע, הגדלת שקדיים עם "תפליטים" (נקודות לבנות על גביהם) וריח רקוב אופייני. החיידק גורם גם לזיהום עור הקרוי אימפטיגו, או לזיהומי עור בשם צלוליטיס.

 

החיידק עלול להמשיך ולהתרבות בעור ולגרום לנמק בעור הדורש ניתוח להסרתו. החיידק עלול לגרום במצבים מסויימים ל"תסמונת השוק הרעיל", מצב מסכן חיים הגורם לזיהום חמור וללא טיפול גם למוות.

 

החיידק עלול לגרום גם לאחר כמה שבועות מההדבקה, לסערת נוגדנים בגוף המתחילים לתקוף אלמנטים בגוף החולה וליצור פגיעה במסתמי הלב ובמפרקים (קדחת שגרונית או ראומטיק פיבר) או דלקת בכליות (גלומרולונפריטיס).

 

איך מצליח לחדור החיידק לגוף?

לחיידק הסטרפטוקוקוס ישנם כמה רעלנים ואנזימים המאפשרים לו במקרים מסוימים לתוך הגוף, להתרבות במהירות ולגרום למחלה סוערת. עם זאת, חשוב לזכור כי מדובר במקרים נדירים, וכי ברוב המקרים החיידק גורם, אם בכלל, למחלה קלה, או לנשאות כלומר – אנשים נושאים אותו על גופם, מבלי שהוא יחדור פנימה ויגרום לנזק.

 

איך נדבקו היולדות?

עדיין לא ידוע בוודאות כיצד היולדות נדבקו. על פי ההשערות, הרופא המטפל לא ידע שהוא נשא של החיידק משום שלא סבל מתסמיני מחלה, והדביק את הנשים או אפילו את חלק מאנשי הצוות שהדביקו את הנשים. מאחר שאחת היולדות הודבקה בזן אחר שלא נמצא על הרופא, ייתכן שמקור ההדבקה הוא אחר ומדובר בצירוף מקרים.

 

מה הטיפול הקיים?

תרופת הבחירה הוותיקה פניצילין, היא הטיפול נגד זיהום בסטרפטוקוק, והיא ניתנת למשך 10 ימים לפחות. אם מדובר בזיהום מסכן חיים, מקבל המטופל מינון גבוה של פניצילין בשילוב של אנטיביוטיקה נוספת בשם קלינדמיצין.

 

האם מדובר בחיידק עמיד לאנטיביוטיקה?

אין דיווחים בעולם על עמידות של פניצילין לחיידק סטרפטוקוק מאז שנות השמונים ולכן הטיפול נותר בפניצילין. במידה שהטיפול לא עזר, או שהמטופל אלרגי לפניצילין, נותנים אנטיביוטיקה נוספת מסוג צפלוספורין.

 

מדוע כרתו לנשים את הרחם?

מאחר שהחיידק גרם לזיהום ברחם עד לכדי נמק שהולך ומתפשט, לא נותר אלא לכרות את הרחם, לפני שהנמק ממשיך ומתפשט בגוף.

 

החיידק ממשיך להפריש רעלנים שעלולים להמשיך ולגרום לנמק באיברים סמוכים, ולכן במקרה כזה אין מנוס מלכרות את האיבר המזוהם הנגוע. חשוב לזכור שהדבקה של רחם היא נדירה ביותר.

 

האם נשים בבית החולים שיבא בסכנה?

בבית החולים פנו לכל שמונים הנשים שבאו במגע עם הרופא הנושא את החיידק, הם תושאלו לגבי סימפטומים ונשים החשודים בהדבקה נבדקו ולכן קרוב לוודאי שהנשים אינן בסכנה.

 

עם זאת, נשים שביקרו בבית החולים שיבא וסובלות מתסמינים של חום גבוה, כאבי בטן או אגן חריגים צריכות להגיע לבית החולים ולהיבדק.

 

איך אפשר למנוע את ההדבקה בחיידק?

סטרפטוקוק הוא אחד החיידקים השכיחים ביותר בעולם, ומיליונים ברחבי העולם נושאים אותו על גופם מבלי שהם כלל יודעים. מאחר שהוא מדבק כל כך, קשה מאוד לצפות את ההדבקה או למנוע אותה. הדרך היחידה למנוע את ההדבקה היא באמצעות היגיינה מקסימלית.

 

מה צריך לבקש מהרופא או מהאחות כדי להפחית את ההדבקה?

זו לא בושה לבקש מהרופא לחטא ידיים ומיכשור רפואי לפני שהוא מתקרב אליך. הוא לא ייעלב, גם אם הוא חיטא את המכשיר לפני שנכנסת לחדרו.

 

הצוותים הרפואיים כעיקרון מונחים שבמידה שהם סובלים מתסמיני הצטננות, עליהם להשתמש בכפפות ובמסיכת פה ולהקפיד על היגיינה מקסימלית. אין כיום חיסון נגד החיידק.

 

 

צפו בפרופסור ירון רבינוביץ משיבא מסביר על החיידק הטורף:

 

 

  




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:index open
למה החיידק הוביל לכריתת הרחם של הנשים?
צילום:index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים