הסוקר הפלסטיני הראשי: דעת הקהל מקצינה
ד"ר חליל שקאקי, מסביר בראיון לאולפן ynet למה רוב הציבור הפלסטיני תומך בטרור: ניכור מהמערכת הפוליטית מבית, והתחושה שממשלות הימין בישראל עשו הכול כדי להרוס אפשרות לפתרון מדיני: "עשו הכול כדי לחסל תקווה לשינוי"
סקר בקרב הפלסטינים מגלה כי רובם תומכים בגל הטרור הנוכחי. נתונים אלה מצטרפים לטענות של ישראל לפיהן הרשות הפלסטינית ממשיכה בהסתה ובכך נותנת יד לטרור המתגבר. ד"ר חליל שקאקי, ראש המרכז הפלסטיני לחקר סקרים ומדיניות, הסביר כי זו הפעם השנייה בשלושת החודשים האחרונים המבטאת שינוי בהלך הרוח בעשור האחרון. "הפעם האחרונה שזיהינו כזה רוב התומך באינתיפאדה חמושה הייתה בספטמבר 2004. כך שלאורך 11 שנים לא היה רוב".
שקאקי מנה שלושה גורמים שחוללו לדעתו שינוי בדעת הקהל. "במידה רבה הדבר משקף ניכור משמעותי מהמערכת הפוליטית מבית ותפיסת הציבור בעיקר בקרב הצעירים. הגורם השני קשור לישראל. התפיסה שישראל אינה מעוניינת בפתרון שתי מדינות, התפיסה שממשלות הימין עשו כל שניתן בכדי להרוס את האופציה לפתרון זה באמצעות המשך ההתיישבות ובאי-הכרה בפתרון שכזה". עוד הוא אמר כי "גורמים נוספים הפכו חשובים. החשוב שבהם הוא האלימות של המתנחלים והשאלה של תפיסת האיום על מקומות קדושים".
לשאלה אם חמאס חזק יותר ופופולרי יותר בגדה המערבית השיב שקאקי: "התשובה חיובית. לו הבחירות היו נערכות היום אין ספק כי איסמעיל הנייה הוא המועמד המוביל לנצח בבחירות לנשיאות מול מחמוד עבאס. הפער ביניהם נע סביב עשרה אחוזים. מנהיג הפתח שיכול לנצח מול חמאס בבחירות חדשות הוא מרואן ברגותי, שכידוע יושב בכלא הישראלי".
שקאקי הסכים לקביעה כי דור הצעירים הוא שמוביל את גל ההתנגדות הנוכחי. "דור שנוטים לכנותו 'דור אוסלו', שנולדו בתחילת 93', נוטים להיות הרדיקליים יותר במובן תמיכתם באלימות. הם נוטים פחות לתמוך בפתרון שתי המדינות, ויותר בפתרון מדינה אחת. הם הכי נוטים להרגיש מנוכרים מהתהליך הפוליטי הפנימי. הם, למרבה ההפתעה, אינם דתיים, אינם משויכים לאיסלאם הפוליטי, לא תומכים בחמאס ולא בפתח".
שקאקי ציין כי פלסטינים רבים מתרחקים מרעיון שתי המדינות אף שטרם אימצו פתרונות אלטרנטיביים, כיוון שמתחזקת התפיסה לפיה "פתרון שתי המדינות אינו מעשי יותר. זה לא שמאמינים שהפתרון לא תואם לאינטרס הלאומי של הפלסטינים, אלא יותר הכרה שמדינה שכזו החיה לצד מדינת ישראל אינה בת-קיימא".