עוד הקלות במיסוי ההתחדשות העירונית
הוועדה להתחדשות עירונית בכנסת מקדמת שורה של הקלות בגביית מסים מפרויקטים של פינוי-בינוי ותמ"א 38, כמו הגדלת פטור ליזם מצד הוועדה המקומית וגמישות מול רשות המסים. עוד מקדמת הוועדה הצעת חוק להעלאת ההנחה לדיירי הדיור הציבורי שמבקשים לקנות את דירותיהם
הקלות חדשות בפרויקטים של התחדשות עירונית: ועדת הרפורמות, המטפלת בחוק הרשות להתחדשות עירונית, מקדמת בימים אלה שורה של הקלות בגביית המסים (הן למדינה והן לרשות המקומית) הכרוכים בפרויקטים השונים (פינוי-בינוי ותמ"א 38).
זכויות הדיור הציבורי - גם בהתחדשות עירונית
"לאפשר מימוש מלוא הפוטנציאל בתמ"א 38"
חוק הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית נכלל במסגרת התוכנית הכלכלית שהכינה הוועדה לצורך כך. ההקלות במיסוי באות בהמשך להחלטה קודמת של הוועדה להגדיל את שטחי פרויקטי ההתחדשות העירונית, בתוספת משלימה לשטחים הנוכחיים. הוועדה אף פועלת להסמיך בחוק את שר הפנים, כך שיוכל לעגן את הקלות המיסוי בתקנות.
ההקלות שיתבקשו במסגרת החוק יסמיכו את השר לאשר פטורים מהיטלים שונים לפרויקטים של פינוי-בינוי, בחלקם או במלואם. כך, למשל, נבחנת האפשרות להגדיל את הפטור שיכולה הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה להעניק ליזם בעד 50%; ולהוריד את מספר הדירות בכל פרויקט מ-24 ל-12 יחידות דיור, על מנת שרשות המסים תוכל להכיר בו כפרויקט של התחדשות עירונית.
"תוך 15 שנה נאבד את עתודות הקרקע במטרופולין ת"א"
לדברי עופר דרור מהמועצה הלאומית לכלכלה, ללא הגדלת ההטבות ליזמים, באופן שבו הם יעדיפו ליזום פרויקטים של התחדשות עירונית ויבטיחו את מימושם המהיר, "נאבד תוך 15 שנה את כל עתודות הקרקע במטרופולין תל-אביב כתוצאה מגידול האוכלוסין וכתוצאה מצרכי הדיור העתידיים". הוא הוסיף כי "במצב הנוכחי ניתן לממש רק את קצה קצהו של הפוטנציאל הכלכלי הטמון בהתחדשות העירונית".
עוד אמר דרור כי התנאים ההכרחיים ליזמים הם, בין היתר, הבטחת ודאות בזכויות הבנייה ובלוחות זמנים קצרים של הביצוע, המבוססים על תכנון משותף עם הרשויות המקומיות. "המגמה היא לאפשר לבעלי הנכסים והיזמים להסתפק בבקשת היתר בנייה כדי להתחיל בביצוע", הוא ציין, "מצאנו מספיק שכונות אפשריות ולכן שווה לדבר על זה".
יו"ר הוועדה, ח"כ אלי כהן (כולנו), הבטיח כי "נושא הוודאות וקיצור לוחות הזמנים במסגרת התכנון המרכזי ברמת השכונה והיישוב יוכנסו להצעת החוק. יש כבר תקדים לתהליך בראשון לציון בפרויקט המתכונן בשכונת רמת אליהו".
מנהל רשות המסים, משה אשר, אמר בהקשר להקלות שמבקשת הוועדה להוסיף ליזמים כי "נסכים להוראת שעה למשך 3-4 שנים, אשר תוריד את מספר יחידות הדיור הנדרשות להכרה בפרויקט של התחדשות עירונית מ-24 הקיימות היום ל-12. זאת, מאחר שאנחנו תומכים מאוד במשמעויות החברתיות של תוכנית התחדשות עירונית".
עו"ד אמיר הלר, נציג התאחדות בוני הארץ (הקבלנים), לא הסתפק בכך. "קיים גם המיסוי המעיק של מס הרכישה על זכויות הבנייה הנוספות שמקבלים יזמי תמ"א 38 ופינוי-בינוי", טען הלר, "הוא עולה ככל שנוספות יותר יחידות דיור, ואם רשות המסים תלך צעד קדימה ותוותר על המס הזה, הכנסות המדינה מהמסים העקיפים יעלו על המסים הישירים עליהם ויתרו". אשר לא הגיב על הדברים.
אוכלוסיות מוחלשות: ההנחה לקניית דירות ציבוריות תגדל?
היועץ המשפטי של משרד הפנים, עו"ד יהודה זמרת, ציין כי "הנחה בהיטלים, בניגוד לארנונה, היא לא שנתית אלא חד פעמית וגדולה מאוד. אבל אם היזם לוקח את ההנחה ומיד מוכר את הנכס, הציבור לא יקבל את ההנחה ורק היזם ירוויח אותה לפי מחיר השוק. זה מענק גדול למי שלא זכאי לו. הכסף צריך להיות מחולק בין המשפחות הנזקקות".
עו"ד גלעד קרן, היועץ המשפטי של הוועדה, הזכיר כי "החוק נותן היום לשר הפנים את הסמכות לאשר הפחתות בהיטלי ההשבחה והאגרות רק לפרויקטים של תמ"א 38. אם החוק לא יתוקן בהתאם, לשר לא תהיה סמכות להרחיב את ההטבה בתקנות לעניין פינוי-בינוי". על כך אמר כהן כי "אם משרד הפנים לא יתקן את התקנות - עד ה-5 בינואר הוועדה תפעל להכנסת התיקון לחוק".
בהמשך דנה הוועדה גם בהגנה על האוכלוסיות המוחלשות בפרויקטים של ההתחדשות העירונית, זאת במסגרת יום זכויות האדם הבינלאומי שחל אתמול (ג'). כהן ציין כי לבקשת הוועדה, מנכ"ל משרד השיכון כבר הוציא מסמך עקרונות המאגד את זכויות הדייר בדיור הציבורי שנכלל בפרויקטים. הוא מאפשר לדיירים להישאר בדירה הציבורית שלהם שנכללת בפרויקט, ומתחייב שלא להעלות את שכר הדירה - למרות השטח שהתווסף וסבסוד ההוצאות הנלוות.
כהן הבטיח שהוועדה תשקול לעדכן את מסמך המנכ"ל, וגילה כי בשבוע הבא תעלה לקריאה ראשונה, בתמיכת שר הבינוי והשיכון וסגנו, הצעת חוק אשר תעלה את תקרת ההנחה לדיירי הדיור הציבורי, הרוצים לרכוש את דירתם, מ-705 אלף שקל ל-915 אלף שקל. "נעשה כל מאמץ שהחוק יעלה לאישור סופי תוך חודשים ספורים", הבהיר.