חשמל זורם בכפות ידינו: להטעין את הסלולרי בלי חשמל
הסלולרי הפך לחלק בלתי נפרד מחיינו ויש שיגידו שהם לא יכולים לנשום בלעדיו, כך כשהבטרייה עומדת להיגמר הם אובדי עצות ומאבדים את העשתונות, בעיקר כשאין שקע בנמצא. אחד מהפרויקטים הייעודיים במיזם "מהנדסות העתיד" שם לו למטרה ליצור אנרגיה חלופית שתוכל להטעין את הנייד ללא צורך בשקע. העתיד עוד רגע כאן
בשיתוף התעשייה האווירית
נדמה שבעשור האחרון הבעיה הכי גדולה שלנו היא, תאמינו או לא, הבטרייה של הנייד. הבדיחות ברשת אפילו מייצרות ממים שמראים מפלצות גדולות ומפחידות שלא ממש מזיזות לנערה הצעירה שעומדת מולן, אבל כשהבטרייה של הנייד שלה עומדת על 10% ואין שקע בנמצא - מבחינתה זו בעיה המשתווה לשואה גרעינית.
"כן, אנחנו יכולות!" - מפגש ראשון לנבחרת "מהנדסות העתיד"
אם נודה באמת, כולנו בסיטואציה דומה, מבוגרים וצעירים, הופכים לחסרי אונים ללא סוללה בנייד, ממש קלולס. כך, כשהגיעה העת לחשוב על אתגר שנרצה לפתור יחד עם מהנדסות העתיד, הצורך הזה היה די מתבקש. מניסיון, התהליך והדרך הרבה יותר מרתקים ומרגשים כשאתה מוצא עניין בצורך ובפתרון.
אז מה עושים בלי חשמל? איך מטעינים את הסלולר?
חשמל זה בעצם אנרגיה - בתהליך הייצור שלו נעשה שימוש באמצעים שונים על מנת להפוך אנרגיות מסוגים שונים לחשמל. האנרגיה המיוצרת היא זו שמטעינה וגורמת למוצרי חשמל לעבוד. רוב החשמל המשמש את עולמנו מופק בתחנות כוח בשיטה האלקטרומכנית המשתמשת בשריפת דלק מאובנים, כמו פחם, גז טבעי, תוצרי נפט ועוד.
יחד עם זאת, עם השינוי בהתייחסות לאיכות הסביבה ולמאגרי האנרגיה המתכלה בעולמנו, החלו לייצר אנרגיה ירוקה בעזרת שימוש בחומרים שאינם מתכלים כמו פחם, תוצרי נפט ואחרים, כך ניתן למצוא שנעשה שימוש בכוח הרוח לסובב גנרטורים, אנרגיית התנועה של המים, אנרגיה סולארית ועוד.
המרת אנרגיה היא כלי די נדוש; בעזרת דינמו אנחנו הופכים את אנרגיית הסיבוב לחשמל, כך גם בטורבינות רוח ובעזרת תאים סולרים אנחנו מחממים מים או מדליקים גופי תאורה.
הפרויקט שיבוצע יחד עם מהנדסות העתיד ינסה לאגור אנרגיה אחרת זמינה, כזו שהשמש, התנועה שלנו או ייצרנים אחרים מפיקים ונמיר אותה לחשמל שיטען את הסלולרי. כל זה יאפשר לנו, למעשה, לנוע במרחב ללא צורך בשקע או נקודה קבועה כלשהי כדי להטעין את המכשיר
בסקר קצרצר שביצענו ברחבי הרשת גילינו שבעולם זיהו את הבעיה והפוטנציאל במציאת פתרון. יצרניות סלולר שונות כבר עמלות על מחקר בנושא למציאת פתרון. למשל, מצאנו פאנל סולארי קטן "שמתלבש" על הסוללה של הטלפון ומטעין אותו. ביפן מישהו מטעין מכשיר טלפון בעזרת USB המחובר לסיר מים רותחים, יש דינמו קטן שמטעין פנס, וכו'.
אז למה הפתרונות האלה לא תפוסים תאוצה? כנראה שהטכנולוגיה אינה בשלה דייה מטעמים שונים: נוחות, זרם (יציבות, גודל) או סיבות אחרות.
במהלך הפרויקט שלנו ננסה לפתח טכנולוגיה שתתאים ואנחנו מאמינות שבעזרתן נצליח להגיע לפתרון שיתפוס
תאוצה. הכלים העומדים בפנינו הם כמובן כלים הנדסיים שניתן לקבל כאן בחצר בתע"א, אבל אנחנו גם בונות על המון מוטיבציה וחשיבה חדשנית וצעירה. אנחנו מאמינות שאם נצליח לפתור את האתגר נוכל ליישם אותו גם במקומות אחרים.
ע"י מיזעור הטכנולוגיה או הגדלתה, יהיה אפשר להפעיל מכשור רפואי במקומות מבודדים או במקומות שחוו אסונות טבע כמו רעידות אדמה או צונאמי. בעצם, בכל מקום שבו נדרש גנרטור נוכל לייצר חשמל בצורה אחרת, ללא דלק. כמובן שמדובר באנרגיה ירוקה שתקטין את השימוש בשריפה ותצמצם את זיהום האויר.
החזון שלנו למהפך בעולם הסלולר, למציאת פתרון ירוק, יעיל, זול, פשוט וקל שישפר את חוויית השימוש של כולנו.
פרויקט המרת אנרגיה קינטית לחשמלית לצורך הטענת טלפון נייד או נגן מוזיקה הוא חלק ממיזם "מהנדסות העתיד" המשותף ל-ynet, ידיעות אחרונות והתעשייה האווירית, ילווה ע"י המנטוריות מיטל פרוחי, רונית וייסבליט ועירית מנחם.