נתניהו חתם על מתווה הגז: 'זה הסיכוי היחיד'
אחרי חודשים של מחאה, התפטרויות והעברת סמכויות, חתם רה"מ בכובעו כשר הכלכלה על הסדרת שוק הגז של ישראל. את ההתנגדות לו הגדיר: "פופוליזם". ח"כ הרצוג מבטיח: "נגיש בג"ץ נגדו". מטה מתנגדי המתווה מצהיר שימשיך במאבק המשפטי והציבורי
"אין שום סיכוי לפתח את שדות הגז הנוספים בלי מתווה הגז, זה הסיכוי היחיד", כך אמר היום (ה') ראש הממשלה במעמד החתימה על מתווה הגז. תחת כובעו כשר הכלכלה הגיע בנימין נתניהו לפארק האקו-תעשייתי נאות חובב כדי לחתום רשמית על המסמך שמסדיר את התנהלות שוק הגז - בין המדינה לבין חברות "דלק" ונובל אנרג'י. בשל כך, המאבק הארוך שמובילים פעילים וארגונים חברתיים נגד המתווה ימשיך מעתה ככל הנראה בעתירות לבג"ץ.
נתניהו המשיך: "הגז הזה ניתן לנו כמתנה מהקב"ה. הוא הופך אותנו בפוטנציה - אם לא למעצמת אנרגיה אז בוודאי לכוח בינלאומי חשוב. המתווה הזה חשוב לכלכלה שלנו משום שזה נותן לנו מקור אנרגיה זול יחסית, וגם נותן לנו יכולת לפתח הכנסות גדולות מאוד. זה גם חשוב ליחסי החוץ. מדינות רבות מתעניינות בזה. לא רק יוון וקפריסין שאת ראשיהן אני הולך לפגוש בעוד שבועות אחדים. ירדן, וכמוּבן גם הרשות הפלסטינית, מעוניינת בזה. מי שעוד מעוניינות ואנחנו דנים איתן אלה טורקיה ומצרים".
נתניהו הודיע שקיבל את חוות הדעת של ועדת הכלכלה המתנגדת למתווה ואמר: "לצערי זה הפר לדיון פוליטי ופופוליסטי. קראתי, שקלתי את הדברים והחלטתי לאשר היום את מתווה הגז. המתווה חיוני לביטחון שלנו כי אנחנו הרי לא רוצים להישאר עם תחנת כוח אחת, שיורים עליה. אנחנו רוצים ריבוי אסדות".
נתניהו הודה לשר האנרגיה יובל שטייניץ שישב לידו ואמר: "מיניתי אותו למטרה הזאת".
שטייניץ עצמו אמר: "זהו יום חג למדינת ישראל. לאחר שנים של עיכובים מיותרים, מזיקים, לאחר שישה חודשים של מאבק אדיר לשים סוף לחלמאות שבה מאגר הגז הגדול ביותר, לווייתן, נשאר כאבן שאין לה הופכין במעמקי הים - אנחנו כאן. אני רוצה להודות לראש הממשלה על גיבוי בלתי רגיל. לולא ההתגייסות שלך לא היינו יכולים לחצות את כל המהמורות הפוליטיות שניצבו בדרכנו. אבל עשינו את זה.
"אני אומר עם יד על הלב: אני גאה במתווה הגז, מפני שבכל השוואה בינלאומית מדובר במתווה טוב מבחינת ההכנסות. זה דבר שטיפלנו בו עוד בממשלה הקודמת-הקודמת על ידי ועדת שישנסקי ואחר כך החקיקה בכנסת. עם ישראל יזכה להכנסות גבוהות מהממוצע ברוב מדינות המערב: בערך 60% מהרווחים".
נתניהו קיבל לידיו את משרד הכלכלה ואת האפשרות לאשר את המתווה לאחר שרשרת התפטרויות ואירועים שבמהלכם זזו מהדרך כל מתנגדיו. הממונה על ההגבלים דיוויד גילה התפטר עוד לפני סיום גיבוש המתווה. שר הכלכלה דאז אריה דרעי נדרש לחתום על סעיף 52 כדי לעקוף את סמכויות הממונה על ההגבלים, אולם הוא סירב והתפטר. וכך הגיעה הסמכות לידיו של נתניהו.
מתנגדי המתווה טוענים שהוא ינציח לא רק מונפול ושליטה של תאגיד זר על משק האנרגיה של ישראל לשנים קדימה, אלא גם מחירים מופקעים שייווצרו בהיעדר תחרות. כמו כן, הם מוסיפים, הגז אמור להיות מיועד לשימוש בישראל, אבל המתווה מאפשר ייצוא מוגבר ומופרז למדינות אחרות.
מתווה הגז מתייחס לשלושה מאגרים: לווייתן, תמר וכריש-תנין. מאגר לווייתן אמור להישאר ללא שינוי בהחזקות (דלק ונובל), אולם המדינה הציבה תנאי שלפיו היא שומרת לעצמה את הזכות, אם יתברר שלא מתפתחת תחרות, לחייב להפריד במאגר את המכירות והשיווק שלהם. במאגר תמר, טוענים תומכי ההסכם, מחייבת המדינה את דלק למכור את כל החזקותיה תוך שש שנים. את מאגר כריש-תנין, טענו נתניהו ושטייניץ, מחויבות דלק ונובל אנרג'י למכור תוך 14 חודשים.
בזמן הצגת המתווה בקיץ האחרון התייחס השר שטייניץ למחיר הגז: "אין פיקוח אלא הגבלת מחיר. אנחנו קובעים תקרת מחיר לשנים הקרובות ואלמנט נוסף שקובע שאי-אפשר למכור בחו"ל יותר בזול מאשר בארץ".
יו"ר האופוזיציה יצחק הרצוג מסר בתגובה: "החתימה על מתווה הגז באמצעות סעיף 52 היא שימוש לשווא בשם ביטחון ישראל. זה ניצול ציני של צורכי הביטחון בשירות אינטרסים שאינם טובת הציבור הישראלי. סיעת המחנה הציוני תגיש בג"ץ כבר בתקופה הקרובה במטרה לעצור את המהלך המעוות הזה כדי לשמור על כלכלת ישראל ולהחזיר לציבור הישראלי את זכויותיו".
ח"כ שלי יחימוביץ' הוסיפה: "מונופול הגז קיבל היום מכתב כניעה אישי מראש הממשלה שבו הוא מודיע לנובל וליצחק תשובה כי הוא רומס את חוק ההגבלים העסקיים ומעניק להם במתנה מונופול נצחי על אוצרות הטבע של מדינת ישראל, בכל מחיר מופקע שיתחשק להן לדרוש".
על החתימה על סעיף 52 הוסיפה: "זה מכתב מאראלה ממפעל הפיס, אלא שהחתום עליו הוא ראש ממשלת ישראל, ומי שמשלמים את כספי הפרס הם אזרחי המדינה. הנורא מכל הוא שנתניהו יודע שהסיבות למתנה זו הן שיקריות לחלוטין ונשענות על מסד רעוע של מציאות כוזבת. גם אם מתווה הגז יחלץ מהעתירות לבג"צ, הוא לעולם לא ייצא לפועל".
ממטה מאבק הגז נמסר בתגובה לחתימה על המתווה: "יום עקיפת הממונה על ההגבלים ייזכר לדיראון כיום שבו ראש הממשלה ושר הכלכלה נתניהו מרוקן באופן בוטה את החוק. בצעד זה הוא משחרר את טייקוני מונופול הגז מהחובה לעמוד לדין על העבירה שביצעו על חוק ההגבלים העסקיים. המאבק יימשך בכל החזיתות ביתר שאת: משפטית, ציבורית וברחובות".