שתף קטע נבחר
 

גבעתיים: הארנונה לא תתייקר אוטומטית

משרדי האוצר והפנים אישרו את בקשת עיריית גבעתיים שלא לבצע ייקור אוטומטי של הארנונה למגורים ועסקים בשיעור של 1.27%. ראש העיר: "מדובר בהפחתה ראשונה של הארנונה בעיר, נספוג את הירידה בהכנסות". מובילי מחאת הארנונה הארצית לא מתרגשים: "זו לא הפחתה אך זו התחלה"

לראשונה בגבעתיים, קיבלה העירייה אישור שלא לבצע ייקור אוטומטי של הארנונה . ל-ynet נודע כי ראש עיריית גבעתיים, רן קוניק, קיבל השבוע את אישור משרדי הפנים והאוצר שלא להעלות את הארנונה למגורים ועסקים בשיעור של 1.27%. כיום משלמים תושבי גבעתיים ארנונה למגורים בשיעור ממוצע של כ-60 שקלים למ"ר, וארנונה לעסקים בשיעור ממוצע של כ-250 שקלים למ"ר.

 

למכתב האישור של משרד האוצר ומשרד הפנים

 

אלו הרשויות שקיבלו אישור לייקר ארנונה

מחאת הארנונה: "לשנות את שיטת החישוב"

"חיובי הארנונה מסורבלים ולא שוויוניים"

 

בהתאם לחוק ההסדרים ולנוכח החלטת מועצת עיריית גבעתיים, שלח קוניק ביולי השנה בקשה לאישור חריג להקפאת הארנונה. בבקשה התייחסה העירייה לביטול שיעור העדכון האוטומטי בארנונה בשיעור של 1.27%. בעקבות האישור שהתקבל על ידי שר הפנים, סילבן שלום, ושר האוצר, משה כחלון, לא תתייקר הארנונה בגבעתיים בשיעור של 1.27%.

 

בעיריית גבעתיים מציינים כי ביטול שיעור העדכון מביא להפחתה בהכנסות הרשות המקומית בשיעור של 2,180,621 שקלים. עוד מסבירים שם כי בשנים החולפות העירייה לא עמדה בקריטריונים להפחתה של משרד הפנים, בעיקר עקב גירעון מצטבר גבוה משנים עברו.

 

"תושבי העיר ספגו בכל שנה עליות בשיעור הארנונה, אם אוטומטיות ואם עליות מיוחדות שביקש ראש העיר הקודם (בשיעור של למעלה מ-10% בשנה)", ציינו בעירייה, "אולם השנה, בעקבות לחץ מצדנו ומצד מספר רשויות נוספות, משרד הפנים אישר באופן חריג לרשויות להגיש בקשה בגובה שיעור העדכון. עיריית גבעתיים הגישה בקשה בהתאם, אשר אושרה באופן חריג על ידי השרים".

קוניק מסר ל-ynet: "בהחלט התרגשתי לקבל את המכתב המאשר לראשונה בהיסטוריה של העיר גבעתיים את הפחתת הארנונה. אמנם מדובר בצעד אמיץ נוכח אובדן ההכנסה המשמעותי הצפוי, אך אני משוכנע שתהליכי פיתוח אזורי המסחר והתעסוקה ייצרו בעתיד הקרוב הכנסות חדשות אשר יקלו, ולו במעט, על עומס הארנונה המוטל כיום על תושבי העיר".

 

עומר שמרון, ממובילי מחאת הארנונה הארצית שניצניה החלו בעיר מגוריו הוד השרון, אמר בשיחה עם ynet כי "אין ספק שזה מועיל שעיריית גבעתיים ביקשה וקיבלה אישור לא להעלות את הארנונה בשיעור הייקור האוטומטי, ובהחלט ניתן לייחס זאת למחאה שלנו, אבל אי אפשר להתהדר בכך שמדובר בהפחתה משמעותית לתושבים. הארנונה לא תרד - היא פשוט לא תעלה. אבל זו התחלה".

 

יצוין כי בשבוע הבא תיערך הפגנת מחאה של מובילי מחאת הארנונה בראש העין. זוהי ההפגנה השלישית במספר בשנתיים האחרונות, מאז החל המאבק הארצי ביוקר הארנונה. לדברי אילן שתיווי, ממובילי המחאה בראש העין, "התושבים מוחים על התעריפים הגבוהים בשכונות החדשות ועל חיובי השטחים המשותפים שמחויבים בתעריף מלא".

המחאה הקודמת. נאבקים בתעריפי הארנונה (צילום: אילן שתיוי) (צילום: אילן שתיוי)
המחאה הקודמת. נאבקים בתעריפי הארנונה(צילום: אילן שתיוי)

במשרד הפנים אישרו את הפרטים וציינו כי בקשתה של עיריית גבעתיים אושרה בהתאם לקווים המנחים, וכי בימים הקרובים יפורסמו באתר האינטרנט של המשרד האישורים החריגים שניתנו לרשויות המקומיות.

 

מהו ייקור אוטומטי של הארנונה?

על פי נתוני מדד יוקר הארנונה של משרד הפנים, הארנונה בישראל תתייקר בשנת 2016 בשיעור של 1.27%. הייקור נובע מעלייה של 3.05% במדד השכר במגזר הציבורי, לצד ירידה של 0.5% במדד המחירים לצרכן, בין ה-20 במאי 2014 ל-20 במאי 2015. על פי חוק, הארנונה בישראל מתעדכנת מידי בשנה על פי ממוצע העדכונים של שני מדדים הללו, שהוא 1.27%.

 

עם זאת, הייקור של 1.27% הוא רק הייקור האוטומטי שמאושר לכל הרשויות המקומיות בישראל. בנוסף, כל רשות יכולה לדרוש להעלות או להוריד את הארנונה בתחומה - בקשה שאותה צריכים לאשר שר האוצר ושר הפנים.

 

ב-2014 העניקו השרים אישור ל-89 רשויות לייקר את הארנונה בתחומן ול-25 רשויות ניתן אישור להוזיל את הארנונה בתחומן. יש לציין כי לא כל הבקשות אושרו במלואן וכי חלק מהבקשות נוגעות לשינויי סיווג לעסקים או לאזורים, אשר אין להם השפעה על גובה הארנונה שמשלם התושב.

 

כמו כן, 57 רשויות מקומיות בישראל יהיו רשאיות לייקר את הארנונה בתחומן ב-0.3% נוספים. זאת, בעקבות הסכם שנחתם בין הרשויות החזקות כלכלית לבין משרד האוצר בשנת 2013. בהסכם זה העניקו הרשויות הלוואה של 450 מיליון שקל למדינה, אשר הייתה במצב כספי קשה באותה שנה, ובתמורה קיבלו אישור לייקר את הארנונה מעבר לייקור האוטומטי למשך 10 שנים.

 

בשנת 2015 התייקרה הארנונה בשיעור אוטומטי של 0.75%, ללא קשר לביצועי המדדים. זאת לאחר ששר הפנים דאז, גדעון סער, החליט לשנות את מועדי העדכון ולקבוע כי המדדים העוקבים יהיו המדדים של ה-20 במאי ולא אלו של ה-20 באוקטובר כפי שהיה עד אז. בסך הכל, וכולל הייקור הצפוי בשנת 2016, צפויה הארנונה בישראל להתייקר בשיעור כולל של 12.7% מאז תחילת העשור.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
שובר ארונה. אילוסטרציה
צילום: הרצל יוסף
ראש עיריית גבעתיים, רן קוניק
מומלצים