איפה ישראל טועה בתיירות?
ישראל נחשבת לאחד היעדים המרתקים בעולם: ים המלח המספק חופשת בריאות, ירושלים שפונה לכל הדתות, צפון הארץ, אילת וכמובן תל אביב שהיא חוויה בפני עצמה. אולם מי שעוסק בתיירות מתלונן כי מספר התיירים שמגיעים לכאן אינו מספק. למה זה קורה ואיך אפשר לשנות את המצב? צפו
אין זה סוד שהתיירות בארץ לא נמצאת בשיאה וגם העתיד לא נראה כרגע מבטיח. אך האם הכל קשור למצב הפוליטי -ביטחוני באזור או שאולי הגיע הזמן שנקבל זאת כשגרת חיינו ונתחיל לפעול לשינוי דעת הקהל העולמית בדרכים מקוריות וחדשות?
ד"ר ערן כתר, מהמחלקה לניהול תיירות ומלונאות באקדמית כנרת דווקא מחמיא למשרד התיירות של ישראל וטוען כי הוא עובד יפה ומדויק. "אבל אנחנו מדינה שנמצאת בהקשר מאוד בעייתי כמו המשבר המתמשך, חוסר היציבות, ריבוי מקרי הטרור, יוקר המוצר התיירותי. כך שהמציאות מציבה אתגר משל עצמה" אומר ד"ר כתר.
"אינתיפאדה שלישית" - זאת הכותרת של היום בבוקר בעיתון 'ידיעות אחרונות' ומתחתיה הידיעה כי ארה"ב פרסמה אזהרת מסע לישראל. ד"ר כתר משתמש בידיעה הזאת על מנת להראות כיצד ניתן לפעול דווקא ברגעים אלו: "זהו גם איום אבל גם הזדמנות עבור מדינת ישראל לנצל את החלון הזה של תשומת הלב מצד ארה"ב ולומר בחזרה: "אנחנו לא מה שאתם חושבים" כלומר לשלוח כעת מסר מנוגד".
כדוגמא, ד"ר כתר נותן את נפאל שסבלה בחודש אפריל האחרון מרעידת אדמה מאוד קשה שגרמה לנזק רב ברכוש ואובדן גדול של בני אדם. "ימים ספורים לאחר רעידת האדמה, הסתובבו דיילים של משרד התיירות הנפאלי וחילקו גלויות לתיירים ששהו במדינה עם הכיתוב:" I' Am In Nepal Now" - אנחנו נמצאים כעת בנפאל" מספר ד"ר כתר.
כך למעשה, הצליחה נפאל לשקם את תדמיתה בצורה מיידית מאחר ומשרד התיירות במדינה ביקש למעשה, מהתיירים להצטלם עם השלטים האלו ולהעלות את התמונות לרשתות החברתיות שלהם. "בזמן שהם מטיילים ברחבי המדינה, מטפסים על ההרים או שותים כוס בירה בבר הם הצטלמו עם השלט "אני כעת בנפאל" ופרסמו את זה ברחבי הרשת כדי להראות שהכל מתנהל כרגיל" מוסיף ד"ר כתר.
"יש לשגר מקור מסר חלופי" מציע ד"ר כתר כחלק מהפתרון, "במקום ללכת לתקשורת שלרוב מספקת חדשות שליליות צריך להשתמש בתקשורת החברתית כדי לעקוף את זה ולהראות שהמציאות שונה מהדימוי שנוצר".
בעיה נוספת שקיימת בארץ היא בעניין מצב התיירות שנמצא בשפל הוא תקציב משרד התיירות. "תקציבי השיווק במדינת ישראל מאוד מצומצמים - התקציב של משרד התיירות כיום נאמד בכ-25 מיליון דולר כאשר מדינות דומות, מאזורים דומים לשלנו עומדות על תקציבי תיירות של כ-40 מיליון דולר בשנה" וכאן לטענת ד"ר כתר טמונה חלק מהבעיה.