זעם באשקלון: "רוצים לאחסן לידנו 120 אלף טון פחם מזהם"
הפחם פטקוק מסייע לייצור מלט, ובחברת החשמל מבקשים אישור לאחסן אותו בשטחי תחנת הכוח שלה - ובכך להרוויח מהשכרת השטח. בעירייה ובארגוני הגנת הסביבה מתריעים מסיכונים בריאותיים. חברת החשמל: "נפעל בהתאם לנאמר במשרד להגנת הסביבה". בערד הצטרפו לעתירת העירייה מאות תושבים שמתנגדים להקמת מכרה פוספטים בשדה בריר
עיריית אשקלון זועמת על הבקשה שהגישה חברת החשמל - לאפשר לה לאחסן 120 אלף טון פחם מזהם ששייך למפעלי נשר ולהרוויח מהשכרת שטחי אחסון, אף שידועות הסכנות הכרוכות באחסון החומר ובשינועו.
תחנת הכוח רוטנברג חתמה לפני כמה ימים על עסקה עם מפעלי נשר לייצור מלט, שבמרכזה אחסון חומר פחם מזהם לייצור מלט בשם פטקוק: תחנת רוטנברג תאפשר לאוניות שמובילות את החומר לפרוק אותו בשטחי אחסון בתחומה תחת כיפת השמיים, ומשם לשנע אותו במשאיות למפעלי נשר. מדובר בחומר שמשמש כיסוד בייצור מלט.
לצורך כך פנתה חברת חשמל לעיריית אשקלון וביקשה אישור לאחסון. במכתב שהעבירה החברה מפורט המהלך: "כמות הפטקוק שיאוחסן לא יעלה על 120 אלף טון. מלאי זה יחודש מדי חצי שנה".
לאחר שנודע על העסקה לעיריית אשקלון, החלו אנשיה בבדיקת החומר המדובר ואז התברר כי השארתו תחת כיפת השמיים ושינועו הם תהליכים שעלולים לזהם את הסביבה.
ראש עיריית אשקלון איתמר שמעוני שיגר מכתב ליו"ר חברת חשמל יפתח רון טל ובו כתב: "המהלך הבעייתי הזה שאתם מבקשים לקדם, על אף ההשלכות הסביבתיות שלו, מצטרף למהלכים אחרים שבהם אינכם נוקטים לצערי, במטרה לצמצם את היקף זיהום האוויר שאתם גורמים לו. הוא משפיע באופן ישיר על בריאותם של תושבי אשקלון והסביבה". שמעוני כתב עוד כי "הפטקוק הוא חומר בעל סיכונים רבים. שאיפתו עלולה לגרום לפגיעה במערכות הגוף".
פרטי העסקה הובאו גם לידיעת איגוד ערים לאיכות הסביבה. יו"ר האיגוד, אשר אברג'יל, כתב במכתב חריף: "מפתיע אותי כי באותו זמן שחברת חשמל גוררת רגליים לצמצום זיהום האוויר באזורינו, היא מבקשת לעסוק בתחומים חדשים, שאין להם כל קשר לליבת פעילותה (ייצור חשמל)". הוא ציין עוד כי בשל זיהום האוויר מתחנת הכוח רוטנברג מתים מדי שנה 80 בני אדם מאשקלון והסביבה.
מחברת החשמל נמסר בתגובה כי היא משקיעה משאבים רבים ופועלת "ללא לאות לקדם את הפרויקט הסביבתי הגדול ביותר במדינת ישראל - פרויקט הפחתת הפליטות, פרויקט הנדסי מסובך ועתיר ההשקעות שמתבצע בתחנות פעילות. הניסיון לקשור בין הדברים לוקה בפופוליזם ובחלקי מידע ואינו תורם לקידום פעילויות סביבתיות כהוא זה. 'נשר' פנתה לחברת החשמל כדי שתספק לה שירותי פריקה ואחסון פטקוק באשקלון. החברה פנתה למשרד להגנת הסביבה ותנהג בהתאם למענה שיתקבל".
במקביל למחאה באשקלון, גם תושבי ערד מוחים על נזק סביבתי שעלול להיגרם להם: מאות מתושבי העיר הגיעו הבוקר (ו') לקניון ערד וחתמו על הצטרפות לעתירה שהעירייה מתכוונת להגיש לבג"ץ בחודש הבא. אנשיה עותרים נגד החלטת המועצה הארצית לתכנון ולבנייה לאשר הקמת מכרה פוספטים בשדה בריר הסמוך. העירייה והתושבים טוענים כי הקמת המכרה תסכן את בריאותם ותעלה את שיעור התחלואה בסרטן.
ראש העירייה, עו"ד ניסן בן-חמו, אמר כי היענות התושבים שהגיעו לחתום על העתירה הפתיעה אותו. "לא עומדים פה בלחץ, נמשיך להחתים גם בשבוע הבא", אמר וסיכם כי עד שעות הצהריים חתמו על העתירה כ-1,300 תושבים.