סלסולים ישראליים בשם ה'
הכירו את הז'אנר המזרחי-יהודי-ישראלי: מיכאל פרץ רוצה לעשות למוזיקה המזרחית, את מה שעשו אביתר בנאי ויונתן רזאל למוזיקה היהודית, עם סלסולים ים-תיכונים, ושירים ישראליים עם זיקה יהודית - והוא משיק סינגל חדש מתוך האלבום שבדרך - כאן בבכורה לגולשי ynet
בתקופה שבה יוצאי תוכניות ריאליטי מוציאים אלבום ראשון דקותיים אחרי שנחשפו בתקשורת, לזמר והפייטן מיכאל פרץ (33) לקח די הרבה שנים להתבשל, והוא משיק אלבום ראשון אחרי למעלה מ-15 שנים של הופעות בארץ ובעולם. פרץ רוצה לעשות למוזיקה המזרחית, את מה שעשו אביתר בנאי ויונתן רזאל למוזיקה היהודית, בז'אנר המזרחי-יהודי-ישראלי.
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
פרץ, יליד היישוב הגלילי מעלות, החל את הרומן שלו עם עולם המוסיקה בגיל 8, במקהלה של בית הספר הממלכתי-דתי "יהלום". שם למד לאהוב את המוזיקה החסידית. בגיל 17 הוא החליט להפחית את מינון הלימודים, כדי להופיע כפייטן וכזמר מקצועי.
עוד תרבות יהודית בערוץ:
- מעמנואל שריקי ועד מים ביאליק: הדוסיות והדתל"שיות של הוליווד והסביבה מרגש: הלהיט הבא - השיר של הפלוגה
- הצצה נדירה: האוצרות שבמרתף מוזיאון ישראל
בין השאר, הופיע פעמים רבות במוצבים של צה"ל בצפון. באחת ההופעות באוגדה 91, ראו המפקדים איך הצעיר המוכשר מלהיב את החיילים בקולו הצלול, ופיקוד הצפון הציעו לו להתגייס ולהקים שלוחה צפונית ללהקת הרבנות. אלא שבהופעות של פרץ ולהקתו, השתתפו גם רבנים שהיו אומרים דברי תורה. כשיוסף טומי לפיד, שישב באותה התקופה בכנסת, שמע על הדבר - הוא מיהר להגיש שאילתה זועמת, שבה טען כי בצה"ל מנסים להחזיר חיילים בתשובה. הפקודה לפרק את המקהלה ניתנה, ופרץ נאלץ לבלות את יתרת השירות כמש"ק דת בגדוד 13 של גולני.
הכי בטוח בארץ
מי שהייתה עזר כנגדו באותה תקופה קשה, היא רעייתו ליטל. "כן, התחתנתי בגיל 19 וחצי", מודה פרץ בחיוך. כשהוא נשאל כיצד התמודדה רעייתו הצעירה עם חיבתו העזה למוזיקה, ועם ההופעות שאילצו אותו לבלות לילות רבים מחוץ לבית - הוא משיב: "הבהרתי לאשתי שהחיים שלי זה המוזיקה. היא הכירה אותי ככה, וקיבלה אותי ככה".
הקריירה המוזיקלית הובילה את בני משפחת פרץ לבריסל שבבלגיה, בעקבות הזמנה של מוריס טל, נשיא קהילת "ספרד 2000" הפעילה בבריסל זה כבר עשרים שנה, לצד הקהילה האשכנזית הוותיקה יותר. אבל אחרי יותר מארבע שנים, שבהן שימש כחזן הראשי של הקהילה, וחווה בבלגיה הצלחה כלכלית והתפתחות מוזיקלית, הבין פרץ שעליו לחזור לישראל.
"בחופשות הייתי מגיע לישראל ורואה איך לילדים יש חופש וביטחון", הוא מספר. "אתה יודע כמה מפחיד זה ללכת עם ילדים לבית כנסת בבלגיה, ולדעת שהם לא יכולים לשחק בחוץ? הבנתי שהקריירה של הבית יותר חשובה מהקריירה של המוזיקה, ולכן חזרנו לישראל ואנחנו גרים עם חמשת ילדינו בחדרה, כי כשיש הופעות זה שעה מהצפון, ושעה מהדרום".
צלילי המגרב
פרץ היה אמור להגיע החודש לפסגת ההישגים המקצועיים שלו: במקביל להשקת אלבום הבכורה, הוא
היה אמור לשוב לבלגיה להופעה לצד אנריקו מסיאס, לפני הקהילה היהודית. אלא שגל הפיגועים ששטף את צרפת ובלגיה, שיבש את התוכניות. מצד שני, הוא גם הזכיר לו מדוע שב לישראל.
דרך ארוכה עבר עד להשלמה של אלבומו הראשון. "לא מצאתי חומר שמתאים לי", הוא מספר. "אני, למשל, אוהב מאוד את השיר 'קול ברמה'. אין הרבה שירים כאלה. בשלב מסוים ניסיתי להתאים את עצמי לז'אנר החרדי, אבל כשאתה מנסה להתאים את עצמך - זה לא אתה.
"רק כשהכרתי את האמן והיוצר 'גוסטו' (אברהם פרץ) הוא אמר לי זה אתה, וזה מה שאתה הולך לייצר. זה כאילו שמישהו אומר: הנה החליפה שלך, ואתה מודד, והיא בדיוק לפי המידה".
ה"חליפה" רחוקה מאוד מז'אנר הנשמה החסידי: יותר מוזיקה ים-תיכונית המושפעת מהמגרב. שנתיים הוא השקיע באלבום שעיבדו נדב ביטון וציקי זנתי, לצד גוסטו שהיה אחראי גם על ההפקה המוזיקלית. וגם עשרות-אלפי שקלים.
המעריצים התבלבלו
כשהוא נשאל מדוע התעקש להוציא אלבום יקר, כשכולם צורבים ומורידים שירים מהרשת – פרץ הסביר:
"דייג שהולך לדוג לא הולך לים בלי חכה ומחכה לדג, אלא משקיע כסף בחכה ובפיתיונות. לי אין חכה, אבל כדי לצוד את האוזניים של הקהל אני צריך אלבום".
הסינגל הראשון מהאלבום, "אומרים", שכתבה ליז טוויטו והלחין אברהם פרץ, זכה ללמעלה מ-36 אלף צפיות ביוטיוב, מאז שהועלה באוגוסט. השיר היה נאמן לז'אנר היהודי-מזרחי-ישראלי, עם המון אהבה להשם. אבל הסינגל השני, "לאן את נוסעת", התקבל בציבור הדתי בהרמת גבה. והוא לא ממש מבין למה: "זה לא שיר עגבים", פרץ אומר. "זה שיר עם מסר - להעריך את זו שלצידך".
את הסינגל השלישי, "אישה" - כאן בהשמעת בכורה - חיבר יהודה משאש והלחן מקורו באלג'יר. "חיפשנו, בדקנו, הפכנו עולם, פנינו לאקו"ם - אבל גם שם לא ידעו לאתר את המלחין שהמנגינה שלו התאימה למילים", הוא מעיד.
ומה עם שירים משלך?
"יש לי כבר כמה שירים ולחנים במגירה, אבל אני מחכה איתם".