שתף קטע נבחר

 

צה"ל: לחשוף את זהות הקצין ששבר מצלמות

סמ"פ בגבעתי הודח לאחר ששבר מצלמה של עיתונאי צרפתי. הוא טוען כי פרסום זהותו יחשוף אותו לרדיפה משפטית בחו"ל על ידי ארגונים פלסטינים ונציגי ה-BDS. הפרקליטות הצבאית: "מתנגדים לבקשה לאיסור פרסום"

תיעוד האירוע של שבירת המצלמה

תיעוד האירוע של שבירת המצלמה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בית הדין הצבאי בקסטינה אמור להכריע בקרוב אם להיעתר לעמדת הפרקליטות הצבאית, ולפרסם את זהותו של הקצין ששבר מצלמות של עיתונאי מסוכנות הידיעות הצרפתית. הקצין, סגן מפקד פלוגה בחטיבת גבעתי שהודח מהצבא לאחר המקרה, דורש מהפרקליטות באמצעות בא כוחו, עו"ד בני קוזניץ, שלא לפרסם את זהותו, בטענה שהוא עלול להיות חשוף לרדיפה משפטית ופלילית בארץ ובחו"ל, כולל צווי מעצר מטעם נציגי BDS או ארגונים פלסטיניים בגדה.

 

הקצין הועמד לדין משמעתי, אבל חקירה של מצ"ח בפרשה הסתיימה ללא הגשת כתב אישום נגדו, ובכך הוא נוקה במישור הפלילי-משפטי. במקרים אחרים וחמורים יותר שבהם מתנהל משפט נגד קצינים או לוחמים, גורמי הפרקליטות ובתי הדין נעתרים בדרך כלל לבקשות הנאשמים לאסור את פרסום זהותם. כך למשל, בפרשת הכאת העצור הפלסטיני על ידי לוחמי גדוד נצח יהודה, וכן בפרשת הירי בגמל על ידי לוחמי דובדבן.

 

נציג התביעה הצבאית מטעם המחלקה לעניינים מבצעיים, סגן תובל קיין, אמר בתגובה לבקשה: "התביעה מתנגדת לבקשה לאיסור פרסום, ואינה סבורה כי יש בסיס לביסוס הטעמים לאיסור הפרסום במקרה הנדון". גורמים בפרקליטות הצבאית הסבירו כי הסיכון שסגן א' ייפגע בחו"ל נמוך, אך לא נשללה אפשרות שהוא ייחשף לתביעות או למעצרים אם תיחשף זהותו.

 

חיילי צה"ל במהלך האירוע שבו נשברה המצלמה ()
חיילי צה"ל במהלך האירוע שבו נשברה המצלמה

התמיכה בפייסבוק בקצין אחרי שהודח ()
התמיכה בפייסבוק בקצין אחרי שהודח

 

מפקד אוגדת איו"ש, תא"ל ליאור כרמלי, הורה להפיק לקחים מהתקרית המביכה שתועדה ופורסמה בארץ ובעולם. חוות דעת שהוכנה במהלך החקירה קבעה: "כל המפקדים והחיילים שהעידו בתיק זה לא הכירו את הנהלים בעניין התנהלות מול צלמים". פקודות והוראות הצבא קובעות כי מותר לצלמי עיתונות לתעד את הפעילות של כוחות הצבא בגדה המערבית, אך אם פעילות הצלמים מפריעה לחיילים הם יכולים להזהירם כי יעוכבו או ייעצרו אם לא יחדלו מכך. בנוסף קובעות ההוראות כי אסור לחיילים להחרים ציוד צילום לעיתונאים, לרבות כרטיסי זיכרון. במצבים חמורים אפשר לתפוס מצלמה ולהעבירה לטיפול המשטרה.

 

"סגן א' חרג מההוראות, פעל באופן שלא הולם את דרגתו ומעמדו ואף עשה זאת מול מצלמות ונגד אנשי תקשורת המהווים כלבי השמירה של הדמוקרטיה", טענו בפרקליטות הצבאית. "מעשיו זכו להד ציבורי נרחב והובילו לביקורת ציבורית כלפי צה"ל מצד גורמים שונים, ובהם כלי תקשורת ומדינאים. המעשים שלו הסבו נזק ללא צורך לרכוש של אדם, בוצעו נגד אנשי תקשורת המייצגים רשתות תקשורת והסבו נזק ציבורי רב לתדמית צה"ל ולמאבקו בזירת הדה-לגיטימציה הבינלאומית. המעשים בוצעו גם לעיני פקודיו של הקצין ותוך הבאה לפגיעה נוספת, אפילו פיזית, באחד הצלמים".

עו"ד קוזניץ. "הוא הגן על המדינה ומצפה שתגן עליו" ()
עו"ד קוזניץ. "הוא הגן על המדינה ומצפה שתגן עליו"
  

סגן א' טען להגנתו כי צלמי העיתונות הפריעו לפעילות הכוח, שהיה

אמור לסייע לכוח אחר שהיה עסוק בהפרת סדר אלימה בכפר בית פוריכ ליד שכם, שבמהלכה נפצע אחד החיילים. עוד טען הקצין כי הצלמים, שחלקם גם עוכבו בכוח על ידי אחד מחייליו, צילמו חומרים מסווגים שהיו בג'יפ שבו נסעו החיילים.

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "הצבא רואה בחומרה את האירוע שבו היה מעורב הקצין, ואשר בגינו הוא הועמד לדין משמעתי, הורשע וכן הודח מתפקידו. הקצין הגיש בקשה לאיסור פרסום פרטיו והבקשה נבחנת בימים אלה בבית הדין הצבאי". גורמים צבאיים הוסיפו: "הפרקליטות הצבאית אינה מבקשת לפרסם את פרטי הקצין, אלא נדרשה להעביר את התייחסותה לבקשתו לאיסור פרסום. לצורך בחינת הנושא התבקשה חוות דעתם של גורמים מוסמכים בעניין זה".

 

עו"ד קוזניץ ממשרד כץ, קוזניץ, פסח ושות' מסר בתגובה: "מדובר בקצין אשר רואה בשירות הצבאי שליחות ומתכוון להמשיך ולשרת ככל יכולתו גם במסגרת שירות המילואים. עמדת הפרקליטות שלפיה יש להתיר את פרסום פרטיו ולחשוף אותו שלא לצורך, אחרי שהיא עצמה קבעה כי יש לסגור את תיק החקירה ללא נקיטת הליכים פליליים - תמוהה מאוד. הקצין הוא חלק מהחיילים והקצינים שנותנים כל שניתן כדי להגן על המדינה, וראוי שגם המדינה תגן עליהם בחזרה".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האירוע שבמהלכו נשברה המצלמה
מומלצים