למה חופה וקידושין בלי רב לא נחשבים?
עדים - יש. טבעת - יש. "הרי את מקודשת לי" - יש. אז למה חייבים רב כדי שהנישואין יהיו בתוקף? מה פוסל את הטקסים האלטרנטיביים? רן שאל, הרב שפירא ענה
שאלה:
מדוע זוג שמתחתן תוך עריכת חופה וקידושין, בנוכחות קהל רב של מוזמנים, אינו נחשב נשוי אלא אם נכח באירוע רב? מה פוסל את טקסי הנישואים האלטרנטיביים שמתקיימים בארץ? (רן, כפר סבא).
<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>
תשובה:
נישואים חלים כאשר איש מקדש אישה בחפץ (כגון טבעת), השווה פרוטה (כ-10 אגורות), בפני שני עדים כשרים לפחות, ואומר לה: "הרי את מקודשת לי בטבעת זו כדת משה וישראל".
עם זאת, כבר בימים קדומים חכמים חייבו שמי שבקיא בהלכה (כיום הרב) יערוך ויסדר את החופה והקידושין. הסיבה לתקנה זו היא כיוון שעלולות להיות בעיות רבות הפוסלות את מעשה הנישואים. כך למשל, על העדים להיות כשרים, וכך גם החפץ שבו מקדשים, ובעיקר עלולות להיות בעיות בכתיבת הכתובה, כי מי שאינו בקי בכך, עלול לגרום לטעויות שיפסלו אותה.
זאת ועוד. דווקא בגלל שנישואים פרטיים/ אלטרנטיביים עשויים לקבל תוקף הלכתי, עלולות להיות תקלות רבות בהמשך.
התקלה העיקרית היא שנישואים כאלה אינם נרשמים. במצב שבו זוג כזה מחליט להיפרד, הם יעשו
זאת באופן פרטי ולא בבית הדין. על פי ההלכה, זוג זה נחשב כנשוי, והאישה מוגדרת כאשת איש, אך מכיוון שהם אינם רשומים באופן רשמי – תוכל האישה להינשא לאחר, בעוד שהלכתית היא נשואה.
לכן בארץ הרבנות הראשית היא זו שאחראית על הנושא, והיא הורתה לרבנויות רושמות הנישואים לאפשר רק לרבנים מוסמכים להיות אחראים על כך. הכנסת אף חוקקה חוק האוסר על נישואים פרטיים, וקובע עונש של עד שנתיים מאסר לעורך חופה שאינו מוסמך.
לסיכום, גם אם יש ביקורת על רבנים מסוימים, או על המימסד הרבני - הרי שנישואים שאינם רשמיים, בוודאי אינם הפתרון הרצוי. כל טוב (משיב: הרב שמואל שפירא).
- לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.