שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, AFP

על הכוונת: קונטאר חוסל, מי הבא בתור?

בהסתמך על הדיווחים הזרים, שלפיהם ישראל עומדת מאחורי חיסול סמיר קונטאר, עולה השאלה אילו גורמי טרור בכירים מעבר לגבולות ישראל צריכים להיות מוטרדים. על הפרק: הבן הבכור של מורנייה, מחליפו כראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, בכיר משמרות המהפכה האיראניים והשורד מוחמד דף

  

חיסול קונטאר: הבניין שהופצץ בג'ראמה

חיסול קונטאר: הבניין שהופצץ בג'ראמה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אחרי החיסול של איש חיזבאללה סמיר קונטאר שמיוחס לישראל, עולה ונשאלת השאלה אילו גורמי טרור מעבר לקווי הגבולות צריכים להיות מוטרדים. המערכה שבין המלחמות (מב"ם), אם אכן הפרסומים נכונים, כוללת לא רק הפצצות של משלוחי נשק לארגוני הטרור, אלא גם סיכולים ממוקדים. החיסול של קונטאר, מסמלי ארגון הטרור השיעי, לצד עמיתו עיסאם שעלאן, מהווה רק חוליה אחת בשרשרת של פעולות שפוגעות בארגוני הטרור הסמי-מדינתיים שניצבים על גבולות ישראל.

 

מדיניות הסיכול הממוקד של צה"ל, באופן כללי, לא התבססה מעולם על עיקרון של "סגירת חשבונות" או "נקמה", כלומר התנקשות בגין מעשיו של אותו מחבל בעבר נגד ישראלים, אלא בעיקר כדי למנוע את יישום תוכניותיו העתידיות. במקרה של קונטאר, דובר רהוט של הארגון אך מפקד שטח בינוני שהתקשה ליישם את שאיפת נסראללה לפתח תשתית ורצועת שטח חדשה מול ישראל בגולן הסורי, החשש בשנה האחרונה בישראל נגע לפיגועים שאותם יזם ותכנן מול מטרות צה"ל.

 

 (צילום: AFP, רויטרס, AP) (צילום: AFP, רויטרס, AP)
(צילום: AFP, רויטרס, AP)

סמיר קונטאר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
סמיר קונטאר(צילום: AFP)

במקרים אחרים, המרדף אחר ארכי-מחבל יכול להימשך שנים ארוכות, לעתים כשני עשורים. ניסיונות חיסול אלה, שאליהם מתלווה מטרה משנית של הרתעה ושיבוש שגרת חייהם של הבכירים, כוללים

בתוכם מגוון של שיקולים, שחלקם מונעים את מתן האור הירוק הסופי למטוסי חיל האוויר, גם כשהמידע המדויק על מיקום המבוקש מתגלה כאמיתי עד לשנייה האחרונה.

 

בין שיקולים אלה ניתן למצוא נזק אגבי, כלומר סיכוי גבוה שאזרחים רבים בלתי-מעורבים, בהם ילדים, ייהרגו או ייפגעו בתקיפה. כך או כך, התקיפה הלילה שמיוחסת לישראל בפרבר של דמשק רק העצימה את תחושת הנרדפות בקרב בכירי הטרור שעוד נותרו בחיים בשלב זה.

הבניין שבו שהה קונטאר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הבניין שבו שהה קונטאר(צילום: AFP)

"איש צללים" בלי תמונה

מלבד קונטאר הוזכר בשנה החולפת כמי שפועל בגולן הסורי בשירות חיזבאללה גם מוסטפא מורנייה (27), בנו של עימאד מורנייה, שלפי דיווחים זרים חוסל על ידי ישראל ב-2008.

 

בתקשורת הסעודית דווח כי מוסטפא, הבן הבכור והמסתורי של עימאד, החליף את האח הקטן והמוחצן ג'יהאד, שלפי מקורות זרים חוסל בינואר השנה בתקיפה ישראלית באזור קוניטרה. בתקיפה הזאת נהרגו בכירים נוספים בחיזבאללה וכן קצין במשמרות המהפכה של איראן.

חוסלו. ג'יהאד מורנייה על רקע תמונת אביו עימאד ()
חוסלו. ג'יהאד מורנייה על רקע תמונת אביו עימאד

כבר במאי 2015 נחשף ב-ynet בסיועו של תחקירן המודיעין רונן סולומון מ"אינטלי טיימס", כי מתרבות האינדיקציות לפעילות של מוסטפא מורנייה בשירות חיזבאללה על אדמת סוריה. בניגוד לג'יהאד שנחשף בפומבי בעת חיסול אביו, מוסטפא נחשב ל"איש צללים" שנותר הרחק מאור הזרקורים. עד כדי כך שטרם פורסמה

 ולו תמונה אחת שלו.

 

ימים ספורים אחרי חיסולו של ג'יהאד מורנייה סיפר עורך ביטאון חיזבאללה, איברהים אל-אמין, כי לאחר מות אבי המשפחה ב-2008 בדמשק, היה מצופה דווקא ממוספטא הבכיר לבשר לציבור על התקרית, אך הוא השיב כי הוא אינו האיש המתאים למשימה.

 

מוסטפא מורנייה פועל בצורה שקטה ומסתורית יותר, וסביר להניח שהוא נמצא במעקב של גופי המודיעין הישראלי. מותו של קונטאר עלול לחזק את השפעתו של מורנייה כנציגו של נסראללה בחזית הגולן, ולהפוך אותו ליעד הבא לסיכול.

 

הדוד, הגיס והמחליף 

במרוצת השנים הפך מוסטפא לבן טיפוחיו ולאיש אמונו של היורש: דודו וגיסו של אביו, מוסטפא בדר א-דין,  שמשמש כראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה ופועל גם הוא לפי פרסומים שונים בסוריה. בנו הבכור של עימאד מורנייה הוזכר כמי שעוסק בתיאום תנועותיהם של בכירי הארגון בלבנון, בסוריה ובאיראן, ואבטחתם כולל שמירה צמודה על בדר א-דין עצמו.

 

בהקשר זה אמר אז סולומון ל-ynet כי "מוסטפא מורנייה השתלב במערכי הביטחון של בדר א-דין שעוסקים באבטחת פעילויות. כפי שמראה ההיסטוריה, כל מי שעלה בראש סולם הדרגות למנגנונים המבצעיים והחשאיים של חיזבאללה עבר קודם כול בתפקידי השטח של מערך אבטחת האישים של הארגון. ניתן להעריך כי זהותו נותרה חשאית עד היום כדי לאפשר לו להשתלב בעתיד במנגנוני המבצעים החשאיים, כמו יחידה 910 - מנגנון הפיגועים בחו"ל של הארגון - שעליה חולש דודו בדר א-דין".

בדר א-דין (צילום: AFP/SPECIAL TRIBUNAL FOR LEBANON) (צילום: AFP/SPECIAL TRIBUNAL FOR LEBANON)
בדר א-דין(צילום: AFP/SPECIAL TRIBUNAL FOR LEBANON)

אירוניה היא שלצד היחסים החמימים בין מורנייה הבן לבדר א-דין, מערכת היחסים של קרוב המשפחה והאב ידעה עליות ומורדות. הסיבה: היחס של עימאד לאשתו הראשונה, סעדי – אחותו של בדר א-דין. אחרי שעימאד נישא לאשתו האיראנית וופא, הצטייר המעשה כבגידה באשתו הראשונה.

 

בקיץ האחרון התבטא בדר א-דין באופן נדיר ואמר: "חובתי היא לפעול כדי להיאבק בכל התוכניות של אותם גורמים (ישראל, ארצות הברית ושותפיהן. ר"ק). אעזוב את פועלי בלבנון, בסוריה או בכל זירה אחרת – או כשהיד או כמי שנושא את דגל הניצחון".

 

איבראהים אל-אימין, עורך ביטאון חיזבאללה "אל-אחבאר", פרסם את הציטוט מפי אנשים שעובדים בצמוד לבדר א-דין. בזמן שאל-אמין פרסם מאמר יוצא דופן על אודות בדר א-דין, הטיל הממשל האמריקני סנקציות כלכליות על שלושה בכירים בארגון, כולל על יורשו של עימאד מורנייה, בגין עיסוקם בטרור ועל רקע מעורבותם בסיוע שמעניק חיזבאללה למשטר הסורי נגד המורדים.

חוסל ב-2008. מורנייה האב ()
חוסל ב-2008. מורנייה האב

בעקבות ההחלטה האמריקנית חיזבאללה פתח לכאורה בקמפיין נגדי, שהחל עם נאומו של נסראללה בשבת האחרונה, ובמהלכו דיבר ארוכות על הנושא ואף הבהיר כי ארגונו גאה בכך שארצות הברית – "השטן הגדול" – מטילה עליהם סנקציות ומגדירה אותם ארגון טרור.

 

הבוקר סיפר אל-אמין בביטאון חיזבאללה כי מאז הקמת הארגון ניסו האמריקנים והישראלים לשים את ידיהם על בדר א-דין, אך ללא הצלחה. "אחרי שהחאג' עימאד מורנייה נהרג, האויב יצא בכל שלוחותיו העבריות, הערביות והמערביות כדי להצהיר שהוא ניצב בפני בעיה חדשה וכי יעדו הנוכחי הוא מי שהיה לכל אורך הזמן על הכוונת. זה כמה שנים שמנוהל קמפיין ישיר נגד בדר א-דין, ואותו קמפיין התעצם בייחוד אחרי שהוא הואשם על ידי האויב בכך שעמד מאחורי הפעילויות הביטחוניות הגדולות ביותר של חיזבאללה נגד רשתות הריגול הישראליות והאמריקניות בלבנון, בסוריה ובמקומות אחרים".

 

העיתון הסעודי "אל-ווטן", הידוע בקו הנצי שלו נגד חיזבאללה, פרסם ביוני השנה כי מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה החליט למנות את מוסטפא מורנייה לאחראי על חזית הגולן בארגון. ג'יהאד, האח שחוסל, אייש את התפקיד לפניו. לפי גורמים ששוחחו אז עם העיתון, על ההחלטה נמתחה ביקורת נוקבת והיא נתפשה כהעדפת יתר למשפחת מורנייה.

 

הבכיר האיראני בגולן

קאסם סולימאני, מפקד הכוחות המיוחדים ("קודס") של משמרות המהפכה האיראניים, נחשב לאחד ממושכי החוטים בניסיונות של ארצו להקים חזית מול ישראל באמצעות חיזבאללה ברמת הגולן. סולימאני נחשב במשך שנים למבוקש גם על ידי האמריקנים בעקבות הובלת פעולות טרור נגד כוחות של צבא ארה"ב בעיראק, ומעורבותו בניסיון לחסל את השגריר הסעודי בוושינגטון.

קאסם סולימאני (צילום: AP) (צילום: AP)
קאסם סולימאני(צילום: AP)

חלק גדול ממרצו בסוריה הוא מקדיש ללחימה במורדים ובדאעש בתמיכת אסד, אך בחודשים האחרונים נאלץ לספוג מפלות בדמות קרוב ל-100 הרוגים מהכוחות האיראניים שנלחמים בסוריה, בהם קצינים בכירים ומאות פצועים מבין 2,000 הלוחמים האיראניים שנשלחו. בשבועות האחרונים אף נפוצו שמועות בקרב המורדים על ניסיונות עמומים ולא מוצלחים לחסל את סולימאני, בעת שהייתו בסוריה.

 

השורד הבלתי-נגמר

גם ברצועת עזה מסתובבים עדיין כמה טרוריסטים בני מוות. המפורסם שבהם הוא בכיר חמאס וראש הזרוע הצבאית של הארגון מוחמד דף, ששרד כמה ניסיונות חיסול. ביולי השנה העריכו גורמים בישראל כי דף ניצל מניסיון החיסול במהלך מבצע צוק איתן, ושהוא אף חזר להיות פעיל בזרוע הצבאית.

 

בעבר ניהל דף את צבאו של הארגון באופן ריכוזי ועסק בכל הרבדים – מאסטרטגיה כוללת של הזרוע הצבאית ועד לפרטים הקטנים כמו מעקב אחר פיתוח של חלקי רקטות. סביר שדף מקפיד על רמת מידור קלה כחמורה, אך ספק אם טיל ישוגר לעברו בעת הזו, במהלך שיפתח כנראה מלחמה חדשה בדרום.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

דף היה היעד לחיסול של ישראל בתקיפת בית בשכונת שייח רדואן בעזה, שבה נהרגו אשתו ובנו. קודם לכן הוא שרד ארבעה ניסיונות חיסול נוספים.

 

ב-2001 ניסתה ישראל לחסל את דף בפעם הראשונה, אך הוא חמק וניצל. כעבור שנה נעשה הניסיון השני: מסוק אפאצ'י של צה"ל שיגר שני טילים לעבר מכוניתו של דף. אחד מהם פגע ברכב ודף נפצע, בין היתר בראשו, ועבר תהליך שיקום במחתרת.

 

ב-2003, חודשים ספורים אחרי שהוא שב בהדרגה לפעילות, התקיימה פגישה חשאית של הנהגת חמאס בביתו של מרואן אבו ראס בעיר עזה. בפגישה נכחו בין היתר דף, איסמעיל הנייה ואחמד יאסין. בעקבות מידע שהגיע לישראל, יצא מטוס קרב של חיל האוויר לרצועת עזה וירה טיל לעבר הבית, אך הטיל פגע בקומה הלא נכונה של המבנה וכל בכירי ההנהגה ובהם דף ניצלו.

 

הניסיון הלפני אחרון לחסל את דף אירע ב-2006. באישון לילה ב-12 ביולי, שעות ספורות לפני חטיפתם של שני חיילי צה"ל אלדד רגב ואהוד גולדווסר בידי חיזבאללה בלבנון, התכנסו ראשי הזרוע הצבאית של חמאס בבית ברצועה. הכינוס נערך בקומה התחתונה של הבית בהנחה כי זו הקומה הבטוחה ביותר במקרה של תקיפה מהאוויר. אחרי שהתקבל במערכת הביטחון מידע מודיעיני על קיומה של הפגישה, נשלח שוב מטוס קרב והטיל פצצה על הבית. עשרה אנשים ששהו בבית נהרגו בתקיפה אך ראשי הזרוע הצבאית ניצלו. דף נפצע פעם נוספת, וככל הידוע, נכרתו חלק מהגפיים העליונות והתחתונות שלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
קונטאר חוסל. מי הבא בתור?
צילום: AP
מומלצים