חבולה ומדממת. השנה מהגיהנום של אירופה
גלי ההגירה העצומים, החוב היווני, הטרור האיסלאמי, עליית הימין הקיצוני והגבולות שנסגרים: שנת 2015 לא האירה פנים לאיחוד האירופי, ואם המאבקים בין גרמניה לשותפותיה יימשכו ואם הבריטים יחליטו לפרוש מהגוש הרי ש-2016 תהיה גרועה יותר ועלולה להרוס את חזון האב המייסד ז'אן מונה
בכל קנה מידה, הייתה זו שנה מהגיהנום לאיחוד האירופי. ואם הבריטים יצביעו בעד יציאה מגוש המדינות, שנת 2016 עלולה להיות גרועה יותר עבורו.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
כנראה מאז 1989, השנה שבה נפלה חומת ברלין והקומוניזם קרס ברחבי מזרח אירופה, לא חוותה יבשת אירופה טלטלה גיאו-פוליטית כה עזה כמו בשנה החולפת. אלא שבניגוד לטלטלות ב-1989 שסללו את הדרך לאינטגרציה אירופית, המשברים של 2015 איימו לקרוע את האיחוד לגזרים והותירו אותו חבול, מוכה, מדוכדך ומלא גבולות חדשים.
קריסת "מסך הברזל" הובילה תוך שנתיים להסכם ליצירת מטבע אירופי אחיד ולהרחבת גבולות האיחוד האירופי והברית הצבאית הצפון אטלנטית (נאט"ו) מזרחה תוך חמש עשרה שנים עד לגבולות רוסיה, אוקראינה ובלרוס. בדרך זו התגשמה תחזיתו של אבי האיחוד האירופי, ז'אן מונה, שאירופה מאוחדת תיבנה מתוך משברים.
אזור "אמנת שנגן" בסכנה
לעומת זאת, המשברים הפוליטיים והכלכליים של השנה החולפת - גלי ההגירה העצומים, החוב היווני, האלימות האיסלאמיסטית ופעולות צבא רוסיה הובילו במקומות רבים לחזרה לפיקוח הדוק בגבולות, לעליית כוחות פוליטיים פופוליסטיים אירו-סקפטיים ולהטחת האשמות בקרב ממשלות האיחוד האירופי.
נשיא הנציבות האירופית ז'אן-קלוד יונקר, שמתאר את הגוף שבראשו הוא עומד כ"נציבות ההזדמנות האחרונה", הזהיר שאזור "אמנת שנגן" שבו אין בדיקת דרכונים נמצא בסכנה, ושגם מטבע האירו יתקשה לשרוד עם גבולות המדינות ייסגרו. לאחר 12 פסגות איחוד אירופי שנערכו השנה, רובן הוקדשו לניהול משברים, אמר יונקר: "המשברים שנמצאים בתוכנו יישארו ואחרים יצוצו".
גרמניה לא רוצה לשאת לבד בנטל המהגרים
עד סוף השנה ייכנסו לאיחוד האירופי יותר ממיליון מהגרים, וגרמניה היא הקולטת מספר אחת שלהם ונחשבת למי שנושאת בנטל הכבד ביותר של מבקשי מקלט. בניגוד לעמדה הגרמנית, כמה משותפותיה באיחוד האירופי טוענים שהעדיפות העליונה היא לחתום את גבולות אירופה ולא לקלוט בברכה מספרים עצומים של מהגרים. טענה זו באה על רקע הטינה הסמויה שחשים באיחוד האירופי לדומיננטיות הגרמנית והרצון "לנקום" בגרמניה על חוסר נכונותה ליטול יותר סיכונים כלכליים בגוש האירו.
כמה משותפותיה של גרמניה באיחוד האירופי גם האשימו אותה בצביעות לנוכח הסכמי האנרגיה שלה עם רוסיה, בשעה שידידות כמו צרפת, הולנד ודנמרק מתמודדות עם עליית מפלגות ימין קיצוני אנטי-מהגרים פופוליסטיות מבית.
ביקורת מכל כיוון נגד הקנצלרית
מבקריה של מרקל עמדו בתור לתקוף אותה בפסגת האיחוד האירופי האחרונה. ראש ממשלת איטליה מתיאו נצי, שנתמך על ידי פורטוגל ויוון, תקף את סירובה של מרקל לתוכנית הפקדת ערבות בנקאית בגוש האירו.
המדינות הבלטיות, בולגריה ואיטליה מתחו ביקורת על תמיכתה של מרקל בצינור גז ישיר שיגיע מרוסיה לגרמניה בשעה שהאיחוד האירופי מטיל סנקציות על מוסקבה בגין פעולותיה הצבאיות באוקראינה. לטענתם, הצינור שמרקל תומכת בהקמתו הביא לביטול הקמת צינור דומה לדרום אירופה. "זה היה למעשה מצב של כולם נגד מרקל בחדר", אמר דיפלומט ששמע את חילופי הדברים בפסגת האיחוד האירופי.
האם אירופה תסתדר בלי "אימא מרקל"
הישרדותה של מרקל השמרנית בתפקיד הקנצלרית תלויה ביכולתה לצמצם את מספר הפליטים שישטפו את גרמניה בשנה הבאה ולהראות שסוגיית ההגירה נמצאת תחת שליטה.
ללא "אימא מרקל", כפי שהיא מכונה בגרמניה, יתקשה האיחוד האירופי עוד יותר בפתרון מצוקותיו.
השפעתה של צרפת על אירופה הולכת וקטנה לנוכח חולשתה הכלכלית, והנשיא הולנד יתקשה מאוד לשמור על תפקידו בבחירות לנשיאות ב-2017 כשבעורפו נושפים מנהיגת הימין הקיצוני מרין לה פן וקודמו בתפקיד ניקולא סרקוזי מהמרכז-ימין השמרני.
באשר לבריטניה, ראש ממשלתה דיוויד קמרון מתמקד בעיקר בהשגת הסכם שיביא לשינויים בתנאי חברותה של הממלכה באיחוד האירופי. קמרון מקווה לסגור עסקה עם בריסל בחודש פברואר, ובכל מקרה תערוך בריטניה מתישהו בשנה הבאה משאל עם בשאלת הישארותה בגוש המדינות האירופי.