תושבי אופקים נגד בדואים בעירם: "יבנו לנו מסגד"
14 משפחות משבט טראבין זכו במכרזים של רשות מקרקעי ישראל ורכשו מגרשים לבנייה בעיר. תושבים שהפגינו הערב מתנגדים: "לא ניתן לאופקים להתאסלם". רשות מקרקעי ישראל: "משווקים מגרשים ללא הבדלי דת וגזע"
עשרות תושבי אופקים הפגינו הערב (יום א') במרכז העיר, לאחר שגילו כי 14 משפחות משבט טראבין זכו בשנתיים וחצי האחרונות במכרזים של רשות מקרקעי ישראל לקניית מגרשים בשכונות נווה מנחם, נווה יעקב ורמת שקד. מדובר במכרזים בשיטת "בנה ביתך", שבה בתי הקרקע ייבנו באופן עצמאי על ידי הזוכים.
המפגינים קראו קריאות "מוות לערבים" ו"לא ניתן לאופקים להתאסלם". אביחי משעלי, אחד ממארגני ההפגנה, הסביר: "זה לא טוב לעיר. העיפו אותם מרהט אז הם באו לפה. מה אנחנו צריכים את זה? זו עיר יהודית, דתית. אנחנו לא רוצים אותם פה, אז למה שיבואו? אתה היית רוצה לגור במקום שלא רוצים אותך?".
המחאה החלה לפני כשבועיים באמצעות הפייסבוק. בקבוצות שמוקדשות לנושא, כמו "אין לי אופקים אחרת", קראו לתושבי העיר להגיע הערב להפגנה. דניאל ניסנוב, שזכה במכרז לאחד המגרשים ליד משפחה משבט טראבין, אמר כי אם היה יודע שבדואים יתגוררו שם, לא היה ניגש למכרז. "אף אחד לא אמר לי שיהיו פה ערבים", אמר ניסנוב. "באתי מקווקז. עזבתי שם ערבים כדי לבוא לגור פה עם ערבים? הם משתוללים עם כלי רכב. מחר יבנו לנו פה מסגד".
אריאל שמשוני נתן כדוגמה את נתיבות, העיר הסמוכה. "ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר, לא נתן להכניס אף ערבי לעיר. גם ככה מדברים על אופקים בצורה רעה". נדב אמסלם דרש כי באופקים תהיה ועדת קבלה, כמו בקיבוצים. "אנחנו עיר קטנה", הסביר.
בתקופה המתוחה הזו, הנימוקים הביטחוניים שהעלו חלק מהמפגינים נפלו על קרקע בשלה וסחפו את המשתתפים: "כשהם יתערבבו איתנו, יהיו פה פיגועים כמו בירושלים", טען אלון דביר. גם נימוקים מתחום התעסוקה עלו בהפגנה. יוסף ארואמי, עצמאי שעובד באזור התעשייה בעיר, טוען כי הבדואים לקחו לתושבים את מקומות העבודה. "הם הביאו מכונאים ופחחים והשתלטו פה על הכל".
אלון יחיא, סטודנט לממשל במכללת ספיר, סיכם: "אני גר ליד שתי משפחות של ערבים, והן בסדר,
אבל אלה משבט טראבין הם אנשים שונים. אם היו מגיעים ערבים שעשו צבא, אז אולי הגישה הייתה שונה. זו לא גזענות, באותה מידה לא הייתי רוצה שתיכנס לפה משפחת פשע. גם ככה לצעירים פה אין דיור או חינוך".
"אין ביכולת העירייה למנוע רכישת מקרקעין"
מרשות מקרקעי ישראל נמסר בתגובה: "אנחנו משווקים קרקעות בשוויוניות לכל אזרחי מדינת ישראל, ללא הבדל גזע, דת או מין".
מעיריית אופקים נמסר: "העיר חווה תנופת בנייה ופריחה חסרות תקדים. במסגרת תנופה זו, נבנות באופקים שכונות מגורים איכותיות ורחבות ידיים. בכל הליך כזה, המיועד בעיקר למשפחות המבקשות לבנות את ביתן, מתרחשת תופעת ספסרות בקרקעות לשם מסחר ועשיית רווחים. כדי למנוע תופעות מעין אלו קיבלה רשות מקרקעי ישראל את המלצת העירייה ותגביל מכירת קרקעות לבנייה מיד שנייה, בהליכי השיווק הבאים בשכונת הפארק באופקים, לחמש שנים מיום רכישת הקרקע. כמו ברוב המכריע של ערי ישראל, רשות מקרקעי ישראל היא בעלת הקרקעות והיא המוציאה אותן לשיווק. אין ביכולתה של העירייה או ביכולתה של רשות מקומית אחרת למנוע רכישת מקרקעין מאזרחי ישראל".