שתף קטע נבחר

 

לקראת נאום נסראללה: יגיב או יבליג על חיסול קונטאר?

חסן נסראללה שקוע עמוק בבוץ הסורי, שגובה ממנו אלפי חיילים. האם זה מה שימנע ממנו להגיב לחיסולו המהדהד של סמיר קונטאר? לא בטוח. מי שתקבע בסופו של דבר את אופי התגובה תהיה איראן

השאלה הגדולה הנשאלת לאחר החיסול של סמיר קונטאר בפאתי דמשק היא כיצד יגיב חיזבאללה, הארגון שהביא לשחרורו בעסקת השבויים בשנת 2008. מצד אחד, חסן נסראללה עמוק בבוץ הסורי אחרי שהצטרף ללחימה במדינה המדממת של אסד, מהצד האחר, הוא לא ירצה להצטייר כמי שלא יגיב על חיסולו של אחד מסמליו המובהקים של הארגון. כך או כך, בניגוד לפעם הקודמת שבה חוסל בכיר אחר, גי'האד מורנייה, מיהר נסראללה לקבוע מועד לנאום בלתי מתוכנן - מחר (יום ב') בערב.


 

כך נראה המבנה שבו שהה קונטאר

כך נראה המבנה שבו שהה קונטאר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בפעם הקודמת, בינואר 2015, תקף חיזבאללה בגבול והרג שני חיילי צה"ל, אבל זמן התגובה ארך שבועיים. חיזבאללה האשים כי ישראל היא שחיסלה את בכירי הארגון, כולל בנו של עימאד מורנייה, ג'יהאד, והקצין הבכיר במשמרות המהפכה, אבל לנסראללה לקח זמן עד שנאם בפני הציבור בטקס אזכרה המוני שהתקיים בדאחיה.

 

עוד על חיסול קונטאר:

 

ההמתנה הזו הייתה מתוכננת, שכן כמה ימים לפני כן הגיעה התגובה של חיזבאללה בהר דב. הפעם, נסראללה - שמאבד אלפי לוחמים בזירה הסורית - מתכוון להשמיע את דבריו מהר מהצפוי. הוא ינאם טלוויזיונית אחרי שקונטאר, שנחשב לאחד מסמליו המובהקים של הארגון, ייקבר בדאחיה. היום הוקדש בעיקר לניחום אבלים ופחות להשמעת הצהרות.

 

ייחוס החיסול לישראל מחייב תגובה 

ירי הרקטות לעבר הגליל המערבי, שבו לא נפגע איש, היה אולי הספתח של אותה תגובה. הירי ככל הנראה בוצע על ידי ארגונו של אחמד ג'יבריל, החזית העממית - המפקדה הכללית, קבלן ביצוע מוכר של חיזבאללה והמשטר הסורי בלבנון שכבר ירה רקטות מאותם אזורים לעבר ישראל תוך עצימת עין. יום לפני הפיגוע הקטלני שביצע חיזבאללה בהר דב באמצעות טיל קורנט שהוביל למותם של שני חיילים, נורו שתי רקטות לעבר צפון הרמה.

 

חיזבאללה באופן רשמי פרסם עד כה הודעה בודדת אחת בעניין חיסולו המהדהד של קונטאר, אולם את האיומים כבר ניתן לשמוע היטב. "ההתנגדות לא תותיר עניין מהסוג הזה ללא תגובה", אמר חבר הפרלמנט מטעם חיזבאללה, עלי עמאר, שהתראיין בבית האבלים שהקימה המשפחה בדאחיה. עמאר, שאינו נחשב לדמות מרכזית, הוסיף: "עניין התגובה שייך לאחים הנוגעים בדבר במישור של ההתנגדות מבחינת קביעת הדרך, העיתוי והמקום שבו הם יגיבו".  

נסראללה וקונטאר בימים אחרים. מיהרו לייחס אחריות לישראל (צילום: AP) (צילום: AP)
נסראללה וקונטאר בימים אחרים. מיהרו לייחס אחריות לישראל(צילום: AP)


גם במשפחתו של קונטאר מאותתים מן הסתם כי הם מצפים לנקמה. "פשע ההתנקשות לא יעבור ללא עונש", אמר בסאם אל-קונטאר, העיתונאי הלבנוני, שהיה זה שבישר לעולם ברשתות החברתיות כי אחיו הטרוריסט נהרג בתקיפה. ניתן להתרשם כי התחושה או יותר נכון הציפייה היא ש"פעולות מהסוג הזה לא יישארו ללא תגובה".

 

בכך שחיזבאללה אישר כי קונטאר נהרג בתקיפה וייחס אותה ישירות לישראל - הוא כפה על עצמו להגיב. מעבר לכך, הדבקות והביטחון של חיזבאללה בכך שחיל האוויר הישראלי ביצע את הפעולה בלטו לנוכח הבלבול ששרר תחילה לגבי מי שעומד מאחורי הפעולה, שיוחסה בכלל למורדים.

 

בסוריה פחות נחרצים באשר לאחריות הישראלית 

מי שהרבה פחות נחרץ, כך נראה, הוא המשטר הסורי. בזמן שברשת "אל-מנאר" של חיזבאללה כבר קבעו בלילה שבין שבת לראשון כי מדובר בתקיפה ישראלית, המשטר הסורי נמנע עד כה מייחוס הפעולה במפורש לישראל, והודעה צבאית או ממשלתית רשמית אין בנמצא.

 

דבריו המתפתלים של שר ההסברה הסורי, עמראן א-זועבי, בראיון לרשת "אל-מנאר" מדגימים זאת יותר מכול. "ללא קשר לחקירות של מנגנוני הביטחון הסוריים בנוגע לנסיבות התקפת הטרור, האויב הציוני הוא המרוויח הראשון ממותו של סמיר קונטאר", אמר הבכיר הסורי. הוא גם התחמק עת נשאל מה תהיה התגובה של ממשלת סוריה: "אנחנו נמצאים בעימות נרחב. כאשר אנחנו נאבקים בכנופיות הטרוריסטים בגבול באזור קוניטרה, בגבול טורקיה, בצפון לטקיה, בחלב ובעוד מקומות - אנחנו נאבקים בישראל".

 

בצלע המובילה של "הציר השיעי", איראן, נשמע גינוי שלא חרג מהאמירות המוכרות. "מעשים כאלה של המשטר הציוני, שהפכו לטקטיקה קבועה, הם הסוג המסוכן ביותר של טרור מדינתי", אמר דובר משרד החוץ האיראני, חוסיין ג'אבראנסארי. הוא גם יישר קו עם הגרסה של חיזבאללה, ולפיה מדובר בהפצצה של מטוסי חיל האוויר הישראליים.

 

ובהקשר הזה, ברור כי גם אופי התגובה ייקבע בדיונים הסגורים שבין איראן לבין בן טיפוחיה, חסן נסראללה. כך קרה גם בינואר 2015, עת הגיע מפקד כוח "קודס" במשמרות המהפכה, קאסם סולימאני, כדי להיפגש עם נסראללה וכדי להתאבל על מותו של ג'יהאד מורנייה, שהיה מאוד קרוב אליו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נסראללה וקונטאר. נאום מהיר
צילום: AP
מומלצים