האטה בצמיחה: היצוא התעשייתי צנח ב-11%
מנתוני התאחדות התעשיינים עולה כי הייצוא התעשייתי רשם נסיגה חדה 109 מיליון דולר בחודשים אוקטובר-נובמבר. ייצוא מוצרי הנפט צנח ב-77%, ענף כלי התחבורה וההובלה ירד בכ-30% וענף כלי הטייס בכ-17%. מנגד, בענף התרופות נרשמה עלייה של 19% בייצוא, ובענף התכשיטים - של 12%
האטה בצמיחת המשק הישראלי: הייצוא התעשייתי עמד בחודשים אוקטובר-נובמבר על כ-3.7 מיליארד דולר - ירידה של כ-3% לעומת הרבעון השלישי של השנה - שמשמעותה 109 מיליון דולר, ושל 11% במצטבר מתחילת השנה. כך עולה מנתונים שפרסמה היום התאחדות התעשיינים.
- לכתבות נוספות בכלכלה בארץ
על פי הנתונים, הנסיגה בייצוא התעשייתי נרשמה במרבית קבוצות ענפי התעשייה, למעט קבוצת ענפי הטכנולוגיה העילית. קבוצה זו רשמה קיפאון בתקופה הנסקרת וכשמנטרלים את השפעתה -נסוג יתר הייצוא בשיעור חד עוד יותר בהשוואה לרבעון הקודם, בשיעור של כ-6%.
עוד עולה, כי בייצוא קבוצת ענפי הטכנולוגיה המעורבת-מסורתית נרשמה נסיגה של כ-12% ברבעון. בתוך כך חלה נסיגה דרמטית של כ-77% בייצוא ענף מוצרי הנפט, בהמשך לירידה של כ-11% ברבעון השלישי, בייצוא ענף המתכת הבסיסית נרשמה ירידה חדה של כ-15%, בייצוא ענף המינרלים האל-מתכתיים נרשמה נסיגה של כ-2% ובייצוא ענף הגומי והפלסטיק - של כ-1%.
בייצוא קבוצת ענפי הטכנולוגיה המעורבת-עילית נרשמה ירידה של כ-4%, המשקפת ירידה בתוצר מרבית ענפי הקבוצה. בתוך כך, יצוא ענף כלי התחבורה וההובלה צנח בכ-30%, יצוא ענף מוצרי המתכת ירד בכ-11% וייצוא מכונות וציוד בענף הכימיה ירד בכ-1%. בייצוא ענף הציוד החשמלי שרר קיפאון.
בייצוא קבוצת ענפי הטכנולוגיה המסורתית חלה נסגיה של כ1%. זו נגזרה מירידה של כ- 7% ביצוא ענף העץ, הנייר והדפוס, לצד ירידה של כ- 3% ביצוא ענף הטקסטיל, ההלבשה והעור ושל כ-2% ביצוא ענף המזון והמשקאות. בהתאחדות התעשיינים כי ירידות אלו מותנו במעט הודות לעלייה חדה של כ-12% ביצוא ענף התכשיטים.
ביצוא קבוצת ענפי הטכנולוגיה העילית נרשם כאמור קיפאון. נתון זה הושפע מירידה של כ-17% ביצוא ענף כלי הטיס ושל כ-1% בענף הציוד האלקטרוני, אולם הירידות קוזזו הודות לעלייה של כ- 19% ביצוא ענף התרופות ושל כ-4% ביצוא ענף הרכיבים האלקטרוניים.
יצוא ענפי האלקטרוניקה כקבוצה (ללא ענף כלי הטיס) רשמו בתקופה הנסקרת עלייה מתונה של כ- 1.2%. גידול זה, על פי התאחדות התעשיינים, מתיישב עם הצמיחה בביקושים האמריקאים לתוצרת ענפי הטכנולוגיה.
נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, מסר כי "ההאטה בצמיחת המשק והירידה המתמשכת ביצוא, אינן גזירות משמיים. הכלכלה הישראלית יכולה לצמוח בקצב מהיר בהרבה והיצוא יכול לעלות שוב, אם ממשלת ישראל תשקיע בכך את המשאבים הנדרשים ותשקיע בחיזוק מחוללי הצמיחה במשק- העלאת פריון העובדים באמצעות חינוך טכנולוגי מתקדם, פיתוח תעשיית גז טבעי בישראל וחיבור מפעלים לגז, תמיכה מוגברת בכלים לעידוד היצוא ועוד".