מעורב חיפאי: ארוחת הערב של משפחת פילוסוף
כיצד מכינים ארוחת ערב משפחתית כשאחת רגישה ללקטוז, אחד אוכל בשר, אחת צמחונית ואחת שאוכלת לפי תפריט ספורטאים מיוחד? הכירו את משפחת פילוסוף ואת השולחן המשפחתי שלהם
בשיתוף אסם
צמחונית על סף הטבעונות, ספורטאית שצורכת מזון עתיר חלבונים, אוכל בשר מושבע ורגישה ללקטוז נפגשים לארוחת ערב משפחתית. נשמע לכם כמו התחלה של בדיחה? תחשבו שוב. במשפחת פילוסוף - אמא גילה (47), אבא נעם (40), אבישג בת 18.5, ניצן בת 15 ועלמה בת 4 (+ 2 כלבות: ליצ'י וקופי וחתולה העונה בשם לאסי) - כך נראית ארוחת הערב המשפחתית, כשכל אחד אוכל משהו אחר שאינו דומה לשני ויש צורך בהכנה מוקדמת לכל אחד.
מה עושים כשמשפחה אחת יש צורך בכל כך הרבה הכנות מראש? במסגרת פעילות "שולחן משפחתי" המשותפת ל-ynet, ידיעות אחרונות ואסם, ביקשנו ממשפחות ברחבי הארץ לספר לנו על הדיון העיקרי סביב השולחן המשפחתי, משפחת פילוסוף סיפרה על הבעיות שצצות כשמגיעה שעת הארוחה, לכן ביקשנו מהשף עומר מילר שילווה אותם ויסייע בתהליך הכנת הארוחה.
ומה אומר "צוות חיים בריאים" של אסם?
אורלי פיינה, דיאטנית: "אכן, אתם מתמודדים עם אתגר לא פשוט. הנה כמה טיפים לתפריט צמחוני ודל לקטוז.
ראשית, חשוב לקבל חלבון, ברזל ו-B12 ממקורות איכותיים. לשם כך מומלץ לשלב בין דגנים לקטניות: מג'דרה, אפונה עם תירס, גרגירי חומוס עם בורגול, שעועית מאש עם אורז.
שמחתי לשמוע שמשפחת פילוסוף מקפידה לשלב סלט ירקות בכל ארוחה כיוון שירקות טריים משפרים את ספיגת הברזל מהצומח, במיוחד ירקות שעשירים בוויטמין C כמו פלפל, עגבנייה ועוד.
כמו כן, כיום יש תחליפי בשר מגוונים, כמו בשר טחון מהצומח, המבורגרים, קבב .'וכו רצוי לוודא שכמות החלבון למנה תהיה כ-7 גרם ועדיף מוצרים המועשרים בברזל וויטמין .B12
לגבי הרגישות ללקטוז של גילה: יש מגוון רחב של מוצרי חלב דלי לקטוז או ללא לקטוז. מומלץ לנסות אותם, כיוון שצריכת הסידן חשובה כחלק מתפריט מאוזן, ולנשים בפרט. ומומלץ לגילה ללכת לפחות לפגישת ייעוץ אחת עם דיאטנית כדי לוודא שכל הצרכים התזונתיים מסופקים."
איילת הירשמן, שפית: "טעים ומגוון על שולחנה של משפחת פילוסוף, אבל כדי להקל את ההיערכות של הכנת מנה לכל אחד, הייתי מכינה סיר גדול ובו מנה אחת עשירה שאפשר להוסיף לה, בצלחת האישית, מה שמתאים לכל אחד: בשר ולחלופין טופו, למשל. דוגמאות: קארי צמחוני עם ירקות ועדשים, בחלב קוקוס.
אוכלי הבשר יוסיפו חזה עוף או נתחי שייטל מוקפצים במחבת נפרדת, השאר טופו צלוי. אפשר גם להכין מרק אסייתי צמחוני, עם שלל ירקות ופטריות ואטריות וחלבון טבעי כמו טופו. גם מרק חרירה צמחוני ועתיר קטניות הוא פתרון מוצלח.
למרקים האלה, שמחזיקים בזכות עצמם כארוחה מאוזנת, אפשר להוסיף בצלחת בקר טחון מוקפץ עם מעט שמן, בצל ופטרוזיליה. עוד דוגמה: "חמין" של ירקות כתומים וקטניות, שמגישים עם אורז ושקדים שאפשר להוסיף לו נתחי עוף. עוד טיפ: את הירקות החתוכים (מצוין!) הייתי הופכת לסלט יותר משביע על ידי הוספת קטנית (למשל החומוס האהוב, אבל בצורת גרגירים מתובלים. או מאש), אבוקדו וירק מבושל כמו שעועית ירוקה או ברוקולי."
סיגל קפלן, מדריכת הורים: "אני בעיקר מתרשמת מהגיוון הנפלא סביב השולחן שכן 'שוני הוא מקור לעושר אנושי'. ההתמודדות והרצון למצוא פתרון מבטאים את האכפתיות וההתחשבות וזאת התחלה נפלאה לסוף טוב.
אנשים שונים אוהבים דברים שונים, זה נתון שמורגש סביב שולחנכם ולכן יש מקום לכבד את הטעם של כל אחד. מי שאוהב בשר שיאכל בשר - ומי שדוגל בצמחונות יתמיד בתורתו. כך נתתם מקום סביב השולחן לערכים כמו: קבלה, בחירה, סובלנות והקשבה.
לגבי השיחה סביב השולחן אני מאמינה שברגע שתיפתר דילמת הבשר והצמחונות, שבעיקר שמה פוקוס על אבישג תוכלו לשתף אחד את השני גם בתחומים אחרים בחייכם ולהפוך את נקודת המפגש הברוכה הזאת לשיתוף בחוויות של כולם".
עומר מילר, השף של המסעדות "שולחן" ו"חדר אוכל", כוהנת הבישול אלינוער רבין ופרופ' דן טרנר חברו
והוציאו את הספר "גם טעים גם בריא" (הוצאת מטר) שמאגד לראשונה מתכונים שמיועדים לכל מי שמעוניין לשמור על תזונה בריאה, בעיקר לחולי קרוהן, קוליטיס ותסמונת המעי הרגיש. המתכונים בספר מחברים את עולם הבישול עם הידע הרפואי העדכני ומומלצים לכולם.
פעילות "שולחן משפחתי ", המתקיימת זו השנה השלישית, קוראת למשפחות לייצר מקום ל"ביחד המשפחתי". בחיים, רוב המשפחות מתכנסות סביב השולחן, פשוטו כמשמעו: בימות חול, בארוחת שישי, בפיקניק, במסעדה, ביום הולדת וכדומה. לכן, ה"שולחן המשפחתי" הפך סמל להתכנסות, לחיבור, לבילוי המשותף. הפעילות תתמקד השנה בהעלאת המודעות לחשיבות הבילוי המשפחתי ותתן למשפחות ארגז כלים כיצד לייצר הזדמנויות לחוויה