קונטאר במחלוקת ערבית: גיבור מול טרוריסט
רוצח משפחת הרן כונה "שהיד" בתקשורת המזוהה עם חיזבאללה, אבל מתנגדי אסד חשבו אחרת. "תודה לישראל", כתבו - ועיתונאי מאל-ג'זירה צייץ: "הוא יצא מהכלא הישראלי עם כרס ודוקטורט, וכך נראה סורי שיוצא מהכלא של אסד"
התגובות לחיסולו של סמיר קונטאר חידדו את הקיטוב בעולם הערבי: בצד אחד, המחנה שתומך במשטר הסורי, בחיזבאללה ובאיראן. בצד השני: המחנה שמתנגד לו ומזוהה עם סעודיה ומדינות המפרץ הסוניות. בעת שהציר השיעי כואב את מותו של רוצח משפחת הרן שהוצג כגיבור, בקרב המתנגדים לא מחו יותר מדי דמעות והיו כאלה ששמחו לאיד, בדומה לתקיפות אחרות שיוחסו לישראל.
אחת התגובות שזכו לתפוצה נרחבת ברשתות החברתיות הערביות הייתה של העיתונאי הסורי-בריטי פייסל אל-קסאם, מהמגישים הבכירים ברשת אל-ג'זירה הקטארית. "כך יצא קונטאר מהכלא הישראלי, עם כרס ודוקטורט, וכך יצאו הסורים מבתי הכלא של אסד", כתב אל-קסאם, מגיש התוכנית הפופולרית "הצד שכנגד", בפוסט שזכה לכמעט מאה אלף לייקים. אל-קסאם הוא דוגמה מייצגת לכך שעבור רבים בעולם הערבי ה"דמון" המרכזי הוא לא ישראל, אלא נשיא סוריה בשאר אסד - והתומכים בו, ובהם רוסיה.
וכך קונטאר כונה מצד אחד "לוחם ג'יהאד" ומצד שני "רוצח" ו"טרוריסט", שסייע לאסד ולחיזבאללה לטבוח בסורים. בטוויטר אחת מהתגיות שנכתבו בעקבות חיסולו, כנראה על ידי מתנגדי משטר אסד, הייתה "תודה ישראל". לאחר מכן נשמעה תרעומת על אותם גולשים ששמחו לאיד ורבים ברשת מתחו ביקורת באומרם כי האויב המשותף של הסורים הוא ישראל. אחד מהם ענה בצורה משעשעת: "אם לא היינו בטוחים שבשאר הנבל וחסידיו הם הבזויים ביותר על פני האדמה, לא היינו מודים לישראל הבזויה".
גם בסיקור התקשורתי של חיסול קונטאר ניכר הקיטוב, אם כי בעוצמה נמוכה יותר. בעיתונות ובכלי התקשורת האחרים שלא מחבבים את חיזבאללה ובנות בריתה דיווחו על כך בצורה אינפורטיבית למדי, קל וחומר בהשוואה לסיקור היצרי בערוצים שמזוהים עם ארגון הטרור הלבנוני. "שמחה ישראלית, כעס בדאחיה ומבוכה בדמשק", הייתה הכותרת של העיתון הסעודי "אל-עוכאז", עיתון המזוהה עם האג'נדה של בית המלוכה הסעודי.
בעיתון "אל-ווטן", עוד שופר של בית המלוכה הסעודי, ניסו לתקוע טריז בין חיזבאללה למשטר הסורי. "ישראל התנקשה בקונטאר והמשטר הסורי מסרב לגנות", נכתב בכותרת לנוכח הגרסאות השונות בין חיזבאללה לבין המשטר הסורי בנוגע לחיסול. בעיתון "א-שרק אל-אווסט", היוצא לאור בלונדון, הגדירו את קונטאר "בכיר בחיזבאללה" ובכותרת המשנה של הידיעה ציינו כי ארצות הברית הכניסה אותה לרשימת הטרור העולמית. בנוסף הוזכרו שם טענות שהועלו בעבר כי קונטאר מהעדה הדרוזית הפך לשיעי על רקע פועלו בשורות ארגון הטרור השיעי.
לאור אותו סיקור, בעיתון "אל-אחבאר" המזוהה עם חיזבאללה פרסמו כתבה עוקצנית בנושא. "התקשורת הלבנונית לא שמעה על 'זקן האסירים' והתקשורת המפרצית מתרצת את הפשע". בכתבה נמתחה ביקורת חריפה על כלי התקשורת המקומיים בלבנון שלא הקדישו מספיק זמן מסך, לדעתם, לחיסולו של קונטאר - פרט כמובן לרשת "אל-מנאר" של חיזבאללה שפתחה בגל פתוח ורשת "אל-מיאדין" המזוהה עם חיזבאללה. ב"אל-מנאר" הדגישו המרואיינים כי החיסול של קונטאר הוא בין היתר תוצר של שיתוף הפעולה בין ישראל למדינות ערב ובייחוד סעודיה, קטאר וטורקיה, שתומכות במורדים הסורים.
בעיתונות הלבנונית דווקא הייתה התייחסות משמעותית לחיסולו של קונטאר, ולא רק בעיתונים המזוהים עם חיזבאללה. בעיתון "א-נהאר", שלא נחשב למזוהה עם הארגון, דיווחו על חיסולו בהרחבה תחת הכותרת "ההתנקשות בקונטאר - קריאת תיגר נגד חיזבאללה ואיראן". שם דווקא הגדירו את החיסול "פשע".
לעומת זאת, ב"אל-מוסתקבל" המזוהה באופן מוחלט עם מחנה ה-14 במרס של סעד אל-חרירי המתנגד לחיזבאללה, בחרו בזווית אחרת שמנגחת דווקא את רוסיה: "ישראל התנקשה ב'זקן האסירים' מתחת לעיני ה-S-400". גם פייסל אל-קסאם, אותו עיתונאי מאל-ג'זירה, תהה מדוע רוסיה מאפשרת לישראל להפציץ בלי מפריע בדמשק, תהיות שנשמעו גם על ידי גורמים וכלי תקשורת אחרים שמתנגדים למשטר הסורי.
אחרי עסקת חילופי השבויים התארח קונטאר באל-ג'זירה, זכה לשבחים ולכינוי "גיבור" - ואף נערכה לו למעין מסיבה עם עוגה לרגל שחרורו, מה שהוביל לתרעומת בצד הישראלי. אחרי המשבר בסוריה היוצרות כאמור התהפכו - וקונטאר כבר לא מכונה "גיבור".
ב"אל-אחבאר" הלבנוני, המזוהה עם חיזבאללה, האשימו את התקשורת המפרצית כי הסיקור שלה את החיסול היו נגוע בפוליטיזציה ומושפע מהאג'נדות שלה בהקשר של המשבר בסוריה. בין השאר נמתחה ביקורת על כך שקונטאר כונה בערוצים השונים - כמו רשת "אל-ערבייה" הסעודית השנואה במחוזותיו של חיזבאללה - "פעיל בשורות חיזבאללה". ברשת סקיי ניוז בערבית מאיחוד האמירויות הוא כונה "פעיל לבנוני" והועלו שם תהיות לגבי פועלו ומעורבותו במלחמה בסוריה בשורות חיזבאללה.
את ההבדל בסיקור, באופן טבעי, אפשר לראות בצורה הפשוטה ביותר בטרמינולוגיה שהשתמשו בה הערוצים לגבי מותו של קונטאר. בערוצים של חיזבאללה ובאלו שמזוהים עמה נכתב "מות קדושים", ואילו בכלי התקשורת האחרים נכתב בפשטות "נהרג" או "מת".
התקשורת הפלסטינית המזוהה עם הפלגים בעזה ובראשם חמאס דווקא שיבחה ללא הרף את פועלו של הרוצח האכזר. בערוץ "פלסטין אל-יום", המזוהה עם הג'יהאד האיסלאמי, העבירו שידור ישיר מהלווייתו אתמול של קונטאר והגינויים נשמעו מקיר לקיר, כולל שבחים על פועלו של קונטאר.
אמו המאמצת ברצועת עזה, אום ג'אבר, סיפרה כי שמעה על מותו ברדיו וטענה כי כבר שלושה ימים לפני מותו ראתה את סמיר אל-קונטאר בחלומה כשהיד. ברשות הפלסטינית לא גינו רשמית, אולם גם תנועת פתח בלבנון וגם נציגים של אש"ף בסוריה גינו את החיסול. בדף הפייסבוק של בכיר פתח מרואן ברגותי, הכלוא בישראל, אף הועלו תמונות שלו עם קונטאר בעת מאסרו, ולצדן נכתב: "שיהיה שלום לרוחך, אנחנו עוד ניפגש".