שתף קטע נבחר

החלטה תקדימית בארה"ב: מעתה הומואים יכולים לתרום דם

מינהל המזון והתרופות האמריקני פסק לאחר 3 עשורים כי גברים המקיימים יחסי מין עם גברים יוכלו לתרום דם. התנאי: הצהרה שלא קיימו יחסי מין עם גברים ב-12 החודשים שקדמו לתרומת הדם

שינוי דרמטי לאחר 30 שנה: מינהל המזון והתרופות האמריקני, ה-FDA, פסק היום כי הומואים יוכלו לתרום דם, בתנאי שיצהירו כי לא קיימו יחסי מין עם גברים בשנה שלפני התרומה.

 

קראו עוד בנושא:

דיכאון, אנורקסיה ו-HIV: הבעיות הרפואיות של ההומואים

הומואים? 3 חיסוני חובה לבריאות שלכם

 

האיסור על תרומות דם מהומוסקסואלים הופעל בארצות הברית החל משנת 1983, קצת אחרי גילוי וירוס האיידס. ההחלטה נותרה בעינה עד היום, וקבעה כי כל גבר שקיים יחסי מין עם גבר אחר, אפילו פעם אחת, אינו יכול לתרום דם.

 

לפני כשנה התכנס פאנל יועצי ה-FDA לדון בסוגייה, בעקבות קריאת מומחי רפואה, פעילים בקהילת הגאווה, פעילי זכויות אדם ועורכי דין שקראו לאפשר להומואים לתרום דם. המומחים המליצו להסיר את האיסור ובמקומו לאפשר להמומסקסואלים שלא קיימו יחסי מין עם גבר במשך 12 חודשים, לתרום דם. הערב, כאמור, החליט ה-FDA לקבל את המלצות המומחים.

 

"אנו מאמינים כי הבסיס המדעי שהצטבר לאחרונה הוא בעד המדיניות שתאפשר להומואים שלא קיימו יחסי מין במשך שנה, לתרום דם" נמסר הערב מטעם מינהל המזון והתרופות, "שינוי כזה משקף את האיזון בין ההגנה על מקבלי הדם וכיבוד תורמי הדם ההומוסקסואלים".

 

למה אסרו על הומואים לתרום דם?

האיסור על קבלת תרומות דם מהומואים החל בשנות ה-70 של המאה הקודמת, לאחר שהתברר כי כאלפיים מנות נגועות בנגיף ה-HIV ו-30 אלף מנות נגועות בנגיף הפטיטיס C הדביקו מטופלים שקיבלו את עירויי הדם. רק בשנת 1985 החלו מדינות מערביות לבצע בדיקות לנוכחות הנגיף, אולם עד אז החליטו לאסור על הומואים, נרקומנים והעוסקים בזנות לתרום דם, בהיותן שלוש קבוצות הסיכון העיקריות לנשאות נגיף האיידס.

 

עם ההתקדמות בטכנולוגיה עברו מעבדות הדם ברחבי העולם להפעיל תהליך סינון של כל מנות הדם, בו נבדקים בין היתר נוכחותם של נגיפי ההפטיטיס בי וסי. עם זאת עדיין נותר בעינו האיסור על הומואים לתרום דם.

 

לפני כשנתיים החליטה קנדה לאפשר לגברים המקיימים יחסי מין עם גברים לתרום דם, בתנאי שלא קיימו יחסי מין בחמש השנים שקדמו למתן התרומה. ההגבלה כבר עוררה כעס בקרב ארגוני להט"בים במדינה, אולם דובר שרותי הדם בקנדה הודיע כי היא לא תשתנה. גם אוסטרליה מאפשרת להמואים לתרום דם, בכפוף לאותה הצהרה של אי קיום יחסי מין בשנה שלפני התרומה.

 

המדינה הראשונה שאפשרה להומואים לתרום דם הייתה בריטניה. לפני כשנתיים הודיע משרד הבריטות בממלכה המאוחדת כי יאפשר להומואים לתרום דם, בתנאי שלא קיימו יחסי מין עם גברים ב-10 השנים שלפני התרומה. ההחלטה החדשה התקבלה במשרד הבריאות בבריטניה לאחר שהועלה חשש מפגיעה בחוקי שוויון ההזדמנויות בשל המניעה מהומוסקסואלים לתרום דם.

 

מחקרים שכללו בדיקת 8 מיליון מנות דם באוסטרליה, מאז איפשרה המדינה להומואים לתרום דם, הראו כי לא עלה שיעור מנות הדם הנגועות ב-HIV.

 

מה המדיניות בישראל?

בישראל לא מקבלים תרומות דם מגברים שקיימו יחסי מין עם גברים אחרים, אלא אם הצהירו שלא קיימו יחסי מין מאז שנת 1977. אחת הסיבות המרכזיות לכך נובעת משיעור ההדבקה הגבוה ב-HIV בקרב הומואים.

 

משרד הבריאות הישראלי דן בסוגיית תרומות הדם של הומואים בשנים האחרונות מספר פעמים, אולם החליט בהתאם להחלטת פרופ' אילת שנער, מנהלת שרותי הדם של מד"א, שלא לאשר להומואים לתרום דם. עם זאת נוטה משרד הבריאות הישראלי להצטרף להחלטות ה-FDA, וצפוי לשנות את ההגבלה מאיסור מוחלט על הומואים לתרום דם, להגבלה של אי קיום יחסי מין בין גברים לפני מתן התרומה.




 

לפנייה לכתב/ת
צילום: liquidlibrary
הומו ולא קיימת יחסי מין? אתה יכול לתרום
צילום: liquidlibrary
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים