שתף קטע נבחר

 

הח"כ לניצולת שואה: "גם אותנו, המרוקאים, זרקו"

דיון סוער בוועדת העבודה והרווחה בסכנת הסגירה המרחפת על בתי התמחוי המשרתים אלפי ניצולי שואה שנחשפה ב-ynet. מרים גרייבר, ניצולת שואה: "מעדיפה למות ולא להיכנס לבית תמחוי". יו"ר הוועדה ח"כ אלי אלאלוף הגיב: "תפסיקו לזלזל. זרקו גם אותנו, המרוקאים. אנחנו ניצולי שואה ללא מחנה"

 

"אל תזלזלו באחרים". ח"כ נזף בניצולת שואה

"אל תזלזלו באחרים". ח"כ נזף בניצולת שואה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

  

ויכוח סוער התחולל הבוקר (יום ג') בדיון בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת בעניין סכנת סגירת בתי התמחוי לניצולי השואה שנחשפה ב-ynet. מרים גרייבר, ניצולת שואה, העירה: "בתי תמחוי - בכלל מי צריך אותם? אני הייתי מעדיפה למות ולא להיכנס לבית תמחוי. זה נורא ואיום".

 

יו"ר הוועדה ח"כ אלי אלאלוף קטע אותה: "אני הייתי שם. מי שזקוק לשירות הזה, צריך לקבל אותו. אל תזלזלו בכך שמישהו אחר, לא רק מישהו מסוים סובל. גם אם אנחנו סבלנו. תספיקו לזלזל. זרקו גם אותנו, המרוקאים. אנחנו ניצולי שואה ללא מחנה".

 

גרייבר, ניצולת שואה ויו"ר עמותת "י"ש", דיברה בדיון בקול רועד. "אני חושבת שאני ניצולת השואה היחידה כאן בחדר. אני מזעזעת ממה שקורה כאן, כולי רועדת וקשה לי לדבר. כל אחד רוצה לעשות טוב לניצולים אבל הגיע הזמן. הניצולים כבר בסוף חייהם. יום יום מתים לי חברים. הגיע הזמן שמשרד הרווחה, משרד ראש הממשלה, שכולם יתאחדו ויגידו - אנחנו רוצים לעזור לניצולי שואה לתת להם כבוד לשנים האחרונות שהם חיים".

 

אלאלוף השיב בדברי סיכום והתנצל בפני מרים: "אם חס וחלילה פגענו בך אני מתנצל. אני יודע שאני התבטאתי טיפה בכאב, תרשי לי להגיד שזה לא בכעס. אני מאמין שכל יהודי וכל אדם נורמלי כואב את הכאב של ניצולי השואה. השואה כל הזמן בראש שלנו ". ריידר השיבה: "אין על מה לסלוח, פשוט כאב לי לשמוע שאנחנו עושים איפה ואיפה בבתי תמחוי".

מרים גרייבר תיארה את סבלם של הניצולים  (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מרים גרייבר תיארה את סבלם של הניצולים (צילום: גיל יוחנן)
  

ח"כ אלי אלאלוף נזף בה (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ אלי אלאלוף נזף בה(צילום: גיל יוחנן)

בדיון התברר כי ועידת התביעות מבקשת לצייד את ניצולי השואה בכרטיס מגנטי כדי שנזקקים אחרים לא יזכו לארוחה חמה באותם מקומות. מנכ"ל משרד ראש הממשלה אלי גרונר אמר כי ראש הממשלה בנימין נתניהו למד על הנושא אתמול, והצהיר כי "בתי התמחוי לניצולי שואה לא ייסגרו".

 

סגן נשיא לוועידת התביעות בישראל, שלמה גור, אמר: "ועידת התביעות מממנת מאז 2003 בכמאה מיליון שקלים. בשנה האחרונה היקף המימון עמד על שבעה מיליון שקלים וזה שנים אנחנו מבקשים שהכספים האלה ייועדו לניצולי שואה בלבד. זה המנדט שלנו וזו הביקורת שקיימת גם עלינו. לכן אנחנו צריכים למצוא מנגנון. אנחנו צריכים להבטיח שזה יועד אך ורק לניצולי השואה. מבדיקות שעשינו זה לא בהכרח כך. אנחנו מוכנים להמשיך גם בשנת 2016 את המימון אם אכן יימצא אותו פתרון מספק".

 

ח"כ סופה לנדבר (ישראל ביתנו) שאלה מהו אותו מנגנון, וגור השיב: "האוכלים הקבועים יעבירו כרטיס מגנטי או שנמצא דרך אחרת כדי נוכל לדעת". ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני) התקומם: "תראו, בין שתי הברירות שקשיש שהוא לא ניצול שואה לפי ההגדרות המתוחכמות של מדינת ישראל יתגנב לחדר ויאכל על חשבונכם לבין הברירה שניצול שואה יילך לישון רעב - אני אקח את הסיכון שקשיש רעב יתפלח ויאכל על חשבונכם. הביקורת והציפייה שלי היא לא מכם, היא מהמדינה. אך ורק מהמדינה".

ח"כ איציק שמולי תקף את האפליה בין הקשישים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ איציק שמולי תקף את האפליה בין הקשישים(צילום: גיל יוחנן)
 

מנכ"ל משרד ראש הממשלה גרונר עדכן בפתח הדיון: "לראש הממשלה נודע הסיפור אתמול בלילה מאוחר, והוא הנחה אותי לבוא לכאן ולהביא פתרון. ממשלת ישראל הולכת להביא פתרון נקודה. בתי תמחוי לניצולי שואה לא ייסגרו. Read my lips". מנכ"ל משרד הרווחה אלי יבלון הצהיר בדיון כי "שר הרווחה מתחייב שבתי התמחוי לא ייפגעו ואף ניצול שואה לא יפגע. מאז שוועדת התביעות הפסיקה את המימון, המשרד מממן את בתי התמחוי כבר חצי שנה במימון מלא". יו"ר ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות, ח"כ ד"ר אברהם נגוסה שהיה בין יוזמי הדיון, בירך על התחייבות מנכ"ל משרד ראש הממשלה, ואמר כי "אסור לאפשר את הפגיעות החוזרות ונשנות בניצולי השואה, האוכלוסייה הנזקקת ביותר בחברה".

 

בתחילת החודש פורסם ב-ynet כי בהודעה שהעביר משרד הרווחה לעמותות המפעילות את בתי התמחוי תחת פיקוחו נכתב כי תקציב המחצית השנייה של 2015, שהיה אמור לעבור בימים אלה בוועידת התביעות, לא הוקצה וכי תיערך "בחינה מחודשת" של הפרויקט כולו.

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)
 

 

מנהלי בתי תמחוי הזהירו שהמשמעות של עצירת התקצוב היא סגירה של בתי התמחוי והוסיפו כי "מדובר באסון עבור ניצולים שמקבלים במקומות הללו את הארוחה החמה היחידה מדי יום". בנוסף, בימים האחרונים האשימו מנהלי עמותות ובתי תמחוי כי משרד הרווחה אינו תומך כראוי במסגרות ההזנה.

 

בתגובה לדברים מסרו אז בוועידת התביעות: "בתחילת 2015 העבירה הוועידה מימון להזנה לניצולי שואה לחצי השנה הראשונה, תוך הבהרה לכלל העמותות ולמשרד הרווחה שלא תוכל להמשיך ולממן פעילות זו אם לא ימצאו מנגנוני בקרה שיבטיחו את העברת הסיוע אך ורק לניצולי שואה. בהיעדר מנגנונים אלה, ועידת התביעות לא תוכל להמשיך בתמיכתה".

  

ועידת התביעות, או בשמה הרשמי "הוועידה על תביעות יהודיות חומריות כנגד גרמניה", היא ארגון יהודי אמריקני ללא כוונת רווח, וחברים בו נציגים מארגונים יהודיים ברחבי העולם. הארגון פועל באמצעות מו"מ לקבלת פיצויים מממשלת גרמניה להשבת רכוש לניצולי השואה וליורשים של קורבנות השואה

ולסיוע לניצולי השואה. הארגון, שהוקם ב-1951, מעסיק עובדים בישראל, בארה"ב ובגרמניה ומפעיל פרויקטים בכ-30 מדינות. בישראל תומך הארגון בפרויקטים וארגונים שונים למען ניצולי שואה.

 

הדיון בכנסת מתקיים הבוקר לבקשתם של שבעה חברי כנסת: סופה לנדבר, איציק שמולי, אברהם נגוסה, קארין אלהרר, שולי מועלם, יואב בן צור ומירב בן ארי. הוזמנו אליו נציגי משרדי הממשלה, מנהלי עמותות חברתיות ובתי תמחוי וכן נציגים של ועידת התביעות. היום, י' בטבת, חל יום הקדיש הכללי, שנקבע לזכר חללי השואה שיום מותם לא נודע.

 


פורסם לראשונה 22/12/2015 09:18

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מרים גרייבר וח"כ אלי אלאלוף
צילום: גיל יוחנן
מומלצים