הסוף למחששה: אושר בכנסת - אין עישון בבי"ס ועד 10 מ' מהכניסה
מדובר בתיקון לחוק העישון במשרדים ממשלתיים שקיים כבר מ-2008. בעבר כבר היה ניסיון להעביר את התיקון אולם נתקל בהתנגדות מצד ארגוני המורים ושר החינוך לשעבר גדעון סער. הפעם דווקא ארגוני המורים תמכו בהצעה. מנתוני דו"ח משרד הבריאות עולה ש- 2% מתלמידי כיתות ו' דיווחו כי הם מעשנים פעם ביום, 2.3% בקרב תלמידי כיתות ח' ו- 9.7% מתלמידי כיתות י'
בלי פינות עישון בחצר בית הספר: ועדת הבריאות של הכנסת הצביעה היום (ג') על תיקון לחוק העישון שיאסור לחלוטין את העישון בבתי הספר ובסביבתם. על פי התיקון החדש, שאושר פה אחד, ייאסר עישון בשטח בית הספר ועד עשרה מטרים מהכניסה אליו - על תלמידים ומורים כאחד. התיקון אוסר גם עישון בחדרים ייעודיים.
האיסור על עישון מוחלט קיים במשרדים ממשלתיים החל משנת 2012. בעבר היה ניסיון להוביל את התיקון בחוק אולם הייתה התנגדות מצד ארגוני המורים ושר החינוך לשעבר גדעון סער.
הפעם דווקא ארגוני המורים היו שותפים למהלך ואת התיקון לחוק גיבשה ועדה בה לקחו חלק נציגים של ארגוני המורים ומחוז צפון של משרד החינוך בו התקיים פיילוט של תוכנית "בתי ספר ללא עישון" בהם נאסר על המורים והתלמידים לעשן בשטח בית הספק לחלוטין.
"אין בישראל ביקוש לחדרי עישון"
עו״ד עמוס האוזנר יו"ר המועצה למניעת עישון אמר בדיון כי הנושא של חדרי עישון הוא נושא שאבד עליו הכלח. גם בישראל אין ביקוש לחדרי עישון. ב-1998 העברנו בג"צ שאסור לעשן במטוסים אמרו לנו שזה בלתי אפשרי ובסוף באו מעשנים והודו לנו שאנחנו עוזרים להם להיגמל.
"בישראל לא עושים הסברה רשמית נגד העישון, בניגוד למדינות אחרות. שום דבר לא נעשה למעט על ידי עמותות וולונטריות כמו האגודה למלחמה בסרטן. אין תקציב לחינוך והסברה. בישראל יש 8000 איש שמתים מדי שנה ואלו מספרים עצומים".
פרופ' איתמר גרוטו הוסיף כי "הגענו להסכמה עם משרד החינוך על תיקון לחוק היינו שמחים אם היה החלטה על תקציב ייעודי להסברה, למרות שהאוצר לא קובע תקציבים ייעודים אבל אולי כדאי להחריג את הנושא הזה".
נציגת משרד החינוך הוסיפה כי מערכת החינוך עשתה תהליך משמעותי בעניין העישון וצריך לעשות עוד פעולות הסברה. "גם היום אסור לעשן בבית הספר אבל עד עכשיו הכלים היו חינוכיים וערכיים של מערכת החינוך על ידי הסברה ואכיפה במידת הצורך".
עו״ד מיכל גולדברג ממשרד הבריאות אמרה כי האחריות לאכיפת החוק היא על הרשויות המקומיות התיקון מבהיר שכל מקום בשטח בית הספר גם בחצר וגם בבניין ובמרחק 10 מטרים מכל כניסה אסירה זה כולל את השומר או הורים שעומדים מחוץ לגדר ומעשנים. "כמו בבתי חולים שאסור לעשן 10 מטרים מהכניסה לבניין. אנחנו נביא תיקון נפרד לבתי חולים שיאסור עישון כליל בבתי חולים".
ח״כ אלי אללוף, יו"ר הוועדה הוסיף כי פנה לכל משרדי הממשלה להפעיל את כל תקציבי הממשלה לטפל בנושא כולל משרד הבריאות, החינוך והרווחה.
קיראו עוד על נזקי העישון
הדו"ח השנתי: 8,000 ישראלים מתים מדי שנה מעישון
מפתיע: מה הקשר בין עישון לשינה שלכם? צפו
לא רק הריאות: הנזקים החיצוניים שסיגריות גורמות לגוף
2% מתלמידי כיתות ו' מעשנים
על פי הערכות מומחים, בישראל העישון אחראי לכ-8,000 מקרי מוות בשנה, כ-700 מהם בקרב לא מעשנים שנחשפו לעישון כפוי. "הסביבה בה נמצאים בני הנוער והנורמה הנהוגה בה ביחס לעישון משפיעים רבות על גיבוש עמדות בקרב בני הנוער והחלטתם האם להתנסות בעישון.
"סביבה המאפשרת לעשן והימצאותם של אנשי צוות מעשנים, המהווים מבוגר משמעותי ומודל לחיקוי לבני הנוער, משפיעות ואף מגדילות את הסיכוי שתלמיד יבחר להתנסות בעישון", כותבים המומחים.
התיקון לחוק יסייע להילחם גם בעישון בקרב תלמידים. מנתוני דו"ח משרד הבריאות עולה ש- 2% מתלמידי כיתות ו' דיווחו שהם מעשנים לפחות פעם אחת ביום, 2.3% בקרב תלמידי כיתות ח' ו- 9.7% מתלמידי כיתות י'. בנוסף, 3.8 % מתלמידי כיתות ו' דיווחו שהם מעשנים פעם בשבוע, 4.5% מקרב תלמידי כיתות ח' דיווחו על כך ו-14.1% קרב תלמידי כיתות ח' בישראל.
כיום יש חוזר מנכ"ל משרד החינוך האוסר עישון תלמידים, אך החוזר אינו נאכף כמעט. גם בצה"ל קיים איסור עישון במקומות ציבוריים. החל מיוני 2008 החלה אכיפה של החוק האוסר את העישון במבנים סגורים בסיסי צה"ל, במתקני ביטחון של המשטרה, השב"ס, משרד הביטחון ומשרד ראש הממשלה. לפי החוק העישון מותר רק באזורים מיוחדים לכך.