המפסידים הגדולים מהשביתה: עובדי הקבלן
מי שהולכים לשלם את המחיר משביתת ההסתדרות הם שוב עובדי הקבלן, שיפסידו גם שכר יום עבודה וגם לא צפויים ליהנות משיפור תנאיהם בעקבות ההשבתה. לקראת השבתת המשק מחר - מה זכויותיכם מול המעסיק, ומתי מותר להשהות את שכרכם? בדקנו
כתבות נוספות בערוץ הכלכלה:
עתירה נגד השביתה מחר: "המורים התחייבו לשקט תעשייתי"
שביתת ההסתדרות מקיפה את עובדי המגזר הציבורי, שמעסיק כמות עצומה של עובדי קבלן. עובדים אלו אינם שותפים לשביתה, אבל במידה שמקום עבודתם סגור - מעסיקיהם לולים להורות להם שלא להתייצב מחר בעבודה. בנוסף, יש עובדים שצפויים להתקשות להגיע למקום עבודתם בשל השבתת אגד והרכבת.לדברי עו"ד נחום פינברג, מומחה בדיני עבודה, מעסיקיהם של עובדי הקבלן אינם יכולים להוריד ימי חופש לעובדים, אבל ייתכן שהם לא יידרשו לשלם להם שכר בעבור ימי השביתה. “התשובה תלויה בהסכם ההעסקה. אם העובד מועסק בשכר יומי - קבלן כוח האדם יכול שלא לשלם עבור יום העבודה, מבחינתו השביתה אצל המזמין היא כוח עליון - משהו שאי אפשר למנוע".
אם העובד לא יכול להגיע למקום העבודה בשל השבתת בתחבורה הציבורית, המעסיק יכול לגרוע על זה יום שכר?
פינברג משיב: “אם עובד לא מגיע לעבודה הוא לא יקבל שכר על יום זה. אם המקום סגור - גם אז לא יקבל קבלן העבודה שכר בעבור יום זה כשמדובר בדרך כלל בהסכם יומי, ולכן גם העובד לא יקבל שכר בהחסרת יום עבודה. אם מדובר בהסכם לשכר חודשי - מצד אחד יש התחייבות לתת עבודה כל ימי החודש ולכן האופציה היא לתת לעובד עבודה במקום אחר. מצד שני, מבחינת קבלן כח האדם מדובר בכח עליון ולכן למי שלא עובד אין זכות לשכר.
התוצאה העגומה היא גם כאן וגם בכל שביתה אחרת, שהראשונים שיוצאים נפסדים הם עובדי קבלן כח אדם, כי הרי בד"כ העובדים של מקום העבודה השובת מצליחים להגיע להסדרים כאלה ואחרים לגבי שכר או תחליפי שכר (חופשות, תנאים, הטבות).
"המעסיק רשאי לקבוע חופשה כפויה"
"מעסיק שיודע מראש כי מתוכננת שביתה שצפויה לפגוע בעסקיו או להשפיע על אופן העבודה, רשאי לדרוש מעובדיו שלא יתייצבו למקום העבודה באותם ימי שביתה, באמצעות הוצאתם לחופשה כפויה על חשבון ימי החופשה שצברו", מוסיפה עו"ד יעל זמשטיין, מנהלת מחלקת שכר בחברת פתרונות אפקטיביים.
"עם זאת, המעסיק מחויב לתת לעובדים התראה סבירה", היא מוסיפה. "לשון החוק קובעת כי על חופשה של 7 ימים ויותר יש להודיע לפחות 14 יום מראש. בתוך כך, החוק אינו מגדיר מה היא התראה סבירה ולפיכך, ייתכן כי אם העובדים יפנו לבית הדין , זה עשוי לקבוע כי התראה של יום אחד, אינה מהווה התראה בזמן סביר".
"המעסיק לא יכול לקזז את שכרו של עובד שמימש את כל ימי החופשה הצבורים", מסבירה זמשטיין. "לפיכך, במצב בו עובדים שניצלו את ימי חופשתם יגיעו מחר למקום העבודה ויביעו עניין לעבוד, המעסיק יחויב לאפשר להם לעבוד או לחילופין לשלם להם את שכרם".
במקרה שבו העובד אינו יכול להגיע לעבודה, זמשטיין מציינת כי "החוק אינו מגדיר מה הדין במקרה בו עובד אינו מגיע לעבודה בנסיבות שאינן בשליטתו או בשליטת המעביד כגון השבתת התחבורה הציבורית. לפיכך הוא אינו זכאי לקבל את שכרו בגין התקופה בה נעדר מהעבודה, אלא אם נקבע אחרת מפורשות בהסכם העבודה בין העובד למעביד או אם קיים במקום העבודה, נוהג לפי משלמים שכר עבודה במקרים אלו".