השביתה בוטלה בדקה ה-90: 'חיים באי-ודאות'
כמו במקרים רבים בעבר, רק ברגע האחרון נמנעה השביתה במשק. "זה תמיד ככה, לא מאפשרים להיערך כמו שצריך", אמרו הורים שתכננו להישאר עם ילדיהם בבית וביטלו פגישות. "הלחץ היה נוראי", סיפרו נוסעים בנתב"ג. הממונה על השכר: "זו השיטה, לפעמים היא עובדת"
השביתה הכללית במשק בוטלה, אבל שוב זה קרה ברגע האחרון, ממש בדקה ה-90. "אנחנו חיים באי-ודאות", סיפרו נוסעים שנאלצו להקדים את ההגעה לנתב"ג על רגעי המתח ביממה האחרונה. הורים ביטלו פגישות עקב השביתה המתוכננת והמחשבה שייאלצו להישאר עם ילדיהם הקטנים בבית.
אחד מהם, גיא יארניצקי שעובד כעצמאי, סיפר כי כששמע בבוקר שהשביתה בוטלה זה היה מאוחר מדי. "אי אפשר להחזיר את הפגישות שבוטלו אז נשארתי לעבוד מהבית", הוא אומר. "אצל עצמאיים המצב בעייתי. אנחנו נמצאים בסיטואציה שבה יש עבודה, אבל אנחנו לא יכולים להיות תלויים באוויר עד שש בבוקר. אני חייב להיערך יום קודם. המשק לא יכול לעבוד לפי 6 בבוקר". עם זאת מציין יארניצקי כי הוא שמח שילדיו הלכו הבוקר למסגרות החינוכיות "ושנפתרה הבעיה. חבל שזה לא קרה לפני".
אחז אגם, יו"ר ועד גני הילדים בתל אביב, תכנן גם הוא להישאר עם ילדיו בבית. בשש בבוקר התעורר כדי לבדוק מה עלה בגורלה של השביתה, וכשגילה שבוטלה שלח את ילדיו למוסדות החינוך ונסע לעבודה. "זה תמיד ככה, לא מאפשרים להיערך כמו שצריך", הוא אומר. "הכנתי יום בבית ולא יום עבודה, זה לא מושלם, אבל לפחות קמנו לבוקר של עבודה".
"זה לא הגיוני שכל פעם מגיעים לפתרון ברגע האחרון", הוסיף אגם. "איום השביתה נמצא על שולחן שר האוצר כבר כמה שבועות, אז או שהוא לא לקח ברצינות את האיום או שרק כשמגיעים לרגע האחרון פתאום יושבים לדבר. הרי את אותה ישיבת לילה כבר היה אפשר לעשות לפני שבוע. זה פשוט בזבוז אדיר של זמן ומשאבים על משהו שלא קרה. ביומיים האחרונים הפכנו עולמות כדי למצוא פתרון לילדים, אז למה לא להגיע לפתרון הזה מראש?".
אלפי נוסעים נאלצו בכל זאת להגיע הבוקר (ד') לנתב"ג לפני השעה 06:00, נוכח השינויים בלוח זמני הטיסות שביצעו חברות התעופה ביממה האחרונה. אורלי הדר מגבעתיים, שטיסתה לברצלונה הוקדמה בשעה, סיפרה על החששות כשאיום השביתה עוד היה על הפרק: "התקשרו אלינו אחר הצהריים ואמרו שהטיסה הוקדמה", אמרה בשיחה עם ynet רגע לפני שעלתה למטוס. "ממש אבן נגולה מעל ליבנו כי מאוד היינו לחוצים ובסוף הכול הסתדר לטובה. הלחץ משביתה היה נורא, אחת החברות אפילו בכתה, כי לא ידענו מה לעשות. היינו אמורים להגיע לשדה ואז לקבל הוראות, אבל הכול הסתדר ואנחנו רגועים".
אחרי השעה 06:00 נותר שדה התעופה ריק מנוסעים, נוכח ההיערכות לשביתה הגדולה שלא יצאה אל הפועל. כיסאות הרחבה הגדולה, לפני הדיוטי פרי, נותרו מיותמים. גם עדי ואילנית, שטיסתן הוקדמה לשעה 05:55, חמש דקות לפני מועד פתיחתה של השביתה המתוכננת, סיפרו על החשש מפני ביטול חופשה אפשרי: "אם היו לי כמה כדורי הרגעה הייתי לוקחת אותם", אמרה עדי. "זה היה מצב ממש בלתי נסבל, אתה חי באי ודאות, לא לכאן ולא לכאן. אתה לא יודע איפה אתה בכלל".
לדבריה, "עד 20:00 לא ידענו מה קורה איתנו. רק אז הודיעו לנו מה לעשות ולהגיע שעה קודם". אף שהקדימו את הגעתן לשדה, חל עיכוב בזמן העלייה למטוס שהגיע באיחור, ולדבריהן "נראה שאחרי שאיום השביתה הוסר, עובדי אל על הרשו לעצמם קצת לנוח מהלחץ". במהלך הלילה המריאו כ-5,000 נוסעים ב-27 טיסות שהקדימו את מועד יציאתן עקב איום השביתה כשעוד היה על הפרק. במהלך היום צפויים לעבור בנתב"ג יותר מ-31 אלף נוסעים.
קובי אמסלם, הממונה על השכר במשרד האוצר, הסביר מדוע ההכרעה נפלה רק ברגע האחרון: "מדינת ישראל מאפשרת שביתה, אז טבעי שישתמשו בכלי הזה מעת לעת וטבעי שכולם יעשו את הניסיון הכן האמיתי כדי למנוע את אותה שביתה. לכן אתה רואה ששני הצדדים עשו את המאמץ, אף על פי שהיו פערים גדולים בהתחלה. לקראת הסוף, ששמתקרבת שעת הש', אז כולם מוותרים - לא על עקרונות, אלא על המחסומים שמנעו מהם להגיע להסכם. זאת השיטה בישראל ולפעמים היא עובדת, לפעמים היא עובדת פחות. במקרה הזה אני שמח שגם הבאנו הסכם טוב וגם נמנעה השביתה".
אמסלם הרחיב על ההסכם עצמו: "הבשורה הגדולה היא לא רק בסכום הכולל שהוקצה לטובת תוספת שכר במגזר הציבורי, אלא גם באופן החלוקה - כך שלמשל עובד שמרוויח 5,000 שקלים ייהנה מתוספת בשכר של בערך כ-12% וזו בשורה גדולה כי בשיטות אחרות הוא היה מקבל הרבה פחות". בסך הכול יוקצו 7.5 מיליארד שקל להסכם: "5 מילארד שקלים יחולקו בתשלומים כך שמלוא התשלום ישולם בסוף 2018. מדי שנה יש גידול בתקציב והתקציב יספוג את הגידול הזה לאט לאט על פני 3 שנים".
לדברי אמסלם, זהו "הסכם שהוא win win. שמרנו גם על מסגרת תקציב סבירה, ומהצד השני ההישג הגדול הוא החלוקה הדיפרנציאלית - חלוקה שלא מחזקת יותר את החזקים כמו שהיה בעבר, אלא דווקא עובדת על צמצום פערים. זו הבשורה הגדולה - שהחלשים מקבלים יותר על חשבון החזקים".
אבל יש גם מי שיוצאים נגד ההסכם. עובדי המעבדות הרפואיות אמרו כי יפגינו נגדו: "ההסכם שהתגבש הלילה בין ההסתדרות לאוצר הוא גזר דין מוות למקצוע שלנו וריסוק של העובדים החלשים במגזר הציבורי. איננו מקבלים ואיננו יכולם לקבל הסכם זה שנעשה במחטף ללא הסכמתנו ותוך הפרה בוטה של התחייבויות ברורות, הן מצד ההסתדרות והן מצד האוצר, להמשיך ולנהל איתנו משא ומתן נפרד המתנהל כבר למעלה מחצי שנה על מנת למנוע קריסתן של המעבדות הרפואיות בישראל".