עוד ועוד מחבלות ילדות: אפריקה נגד הבורקה
מנהיגי מערב אפריקה מקדמים איסור על לבישת בורקה - כמו זה שקיים בצרפת. פיגועי התאבדות יום-יומיים שבהן מתפוצצות מחבלות-ילדות גובים הרוגים באזור כדבר שבשגרה: "יש לנו זכות להגן על עצמנו"
מנהיגי מערב אפריקה הודיעו בימים האחרונים כי הם רוצים לאסור על נשים ללבוש בורקות וכיסויים אחרים המכסים לגמרי את הפנים, כדי להילחם במספר ההולך וגדל של מחבלות מתאבדות שיוצאות לבצע פיגועים מטעם הג'יהאדיסטים של ארגון "בוקו חראם".
נשיא הנציבות הכלכלית של מדינות מערב אפריקה, קדרה דסיי קדראוגו, אמר לכתבים באבוג'ה בתום פסגה בת יומיים בשבוע שעבר כי מנהיגי האזור חייבים לנקוט צעדים כדי לאסור את הלבוש הזה שאינו מאפשר לאנשי ביטחון להיות בטוחים בנוגע לזהותן של הלובשות אותו.
ארגון "בוקו חראם", שנשבע השנה אמונים לדאעש ורוצה להקים בניגריה מדינת הלכה איסלאמית, איבד לאחרונה שטחים לצבא ניגריה, ומאז יולי הוא מגיב בשליחת עוד ועוד נערות ונשים צעירות לפיגועי התאבדות, תוך שהוא מחביא חומרי נפץ בבגדים המכסים את כל גופן. הארגון הסוני הקיצוני משתמש בשיטה הזו גם לביצוע פיגועים בקמרון ובצ'אד – מדינות שכבר כפו איסור על לבוש המכסה את כל הפנים והגוף מוקדם יותר השנה.
האזור סובל מעלייה במספר המחבלות המתאבדות: על רקע היחלשותו משנה בוקו חראם טקטיקה, ובמקום לפשוט על כפרים ולחולל בהם זוועות הוא מבצע פיגועי התאבדות. "קוד לבוש מסוים, שהופך את זיהוים של האנשים הנוגעים בדבר לקשה, עלול להקשות מאוד על פעולות שמטרתן לשמור על אנשים ועל רכוש", אמר קדראוגו והוסיף כי מדינות צריכות לכפות איסור שתואם את המציאות בשטחן.
כמעט שליש מ-1.6 מיליארד המוסלמים שחיים בעולם – חיים באפריקה. בחצי הצפוני של היבשת האיסלאם היא הדת הדומיננטית. במאי השנה הפכה הרפובליקה של קונגו לאחת המדינות הראשונות באפריקה שאוסרות על הלבוש האיסלאמי המסורתי, ואחריה נקטו מהלך דומה צ'אד וקמרון בעקבות פיגועים התאבדות רבים שביצעו בשטחיהן מחבלות שעטו רעלות.
בפיגועים האלה נרצחו עשרות בני אדם. הרשויות בקמרון אף הלכו רחוק יותר, והודיעו כי הן אוסרות לייצר, למכור וללבוש בורקה.
בעקבות האיסור התמודדו מנהיגים באפריקה עם ביקורת על דיכוי לכאורה של חופש הדת וחירויות הפרט, אבל הם מדגישים כי הביטחון הלאומי חשוב יותר. בגבון המשטרה קיבלה הוראה להגביר את הפיקוח על נשים הלובשות בורקה. בסנגל, בעקבות מעצרם של ארבעה אימאמים שהואשמו בקשר ל"בוקו חראם", גורמים רשמיים הודיעו כי גם ארצם שוקלת כעת להחיל איסור על לבישת בורקה.
הבורקה מעוררת כעת חוסר אמון מצד אפריקנים רבים. "יש לנו זכות להגן על עצמנו, הטילו איסור על בורקה!", אמר אדמו אידה,
סופר מניז'ר. "אין מה לעשות, למרבה הצער הודות לבורקה הפושעים יכולים להסתובב ולבצע פשעים מחרידים". ניז'ר סובלת מפיגועי התאבדות יום-יומיים של מחבלות. מסע ההרג של בוקו חראם גרם כבר ליותר מ-17 אלף הרוגים.
גילן הצעיר של רבות מהמחבלות המתאבדות מעיד על כך שייתכן כי הן אולצו להפוך למחבלות. לפי פעילי זכויות אדם, נערות ניגריות אחרות כלל אינן מודעות לכך שהמשלחים שלהן יפוצצו אותן בשלט רחוק.