כמה תנומות התינוק צריך ביום?
תנומות התינוק במהלך היממה משפיעות על שנתו בלילה ועל מצב רוחו ביום. אז איך נדע מתי הרגע הנכון להשכיב אותו? מה עושים אם הוא מתעורר עצבני? וכמה זמן הוא צריך לישון? מדריך לסדר יום נכון
הורים רבים סבורים שהזמן היחיד בו אנו צריכים לדאוג לשנתם של הילדים והתינוקות הוא הלילה. מה שהם מפספסים לרוב הוא כמה חשובות התנומות במהלך היום להתפתחותם, הסתגלותם וגדילתם של ילדים. תנומות חשובות במיוחד להתפתחותם של תינוקות וילדים קטנים, אך הן משתנות כל הזמן, מה שמוביל הורים רבים למסקנה המוטעית שילדם מוכן לוותר על התנומות בטרם עת. המסקנה הזו היא לחלוטין לא נכונה. ישנם אפילו קווים בסיסיים לתנומות של ילדים.
כמה תנומות ילדים צריכים במהלך היום?
מלידה ועד חמישה חודשים
תינוקות בחודשייהם הראשונים זקוקים לכמה שיותר שינה. חשוב לזכור כי שינה ביום מתפתחת אחרי שינה בלילה, ולרוב רק באזור גיל שישה חודשים. חינוך לתנומות מומלץ או מוצלח רק לעיתים רחוקות עם ילדים בגיל כה צעיר. ישנם מקרים רבים בהם הורים מאמינים שילדם ישן תנומות רבות מדי במהלך היום, אבל ארבע עד חמש תנומות הן לא דבר חריג כלל.
6 עד 8 חודשים
בגיל הזה לרוב התינוקות דרושות כשעתיים עד שלוש תנומות במהלך היום - תנומת בוקר, תנומה אחר הצהריים ותנומה של כשעה (מקסימום) בשעות אחר הצהריים המאוחרות, בכדי לעזור להם לגשר על הפער שבין התנומות לשנת הלילה (ולהימנע מהתנגדות לשינה בגלל עודף עייפות). חשוב שתינוקכם יישן לפחות שלוש שעות במהלך היום, שתי תנומות בנות 90 דקות היא החלוקה האידאלית.
9 עד 12 חודשים
רוב התינוקות בשלים לוותר על תנומת אחר הצהריים המאוחרת שלהם בגיל שבין 9 ל-18 חודשים. תוכלו גם לגלות שתנומת הבוקר של התינוק שלכם (לא יותר מתשעים דקות) מתקצרת ותוחלף בתנומת אחר הצהריים ארוכה יותר שתחל כשלוש שעות לאחר תנומת הבוקר.
13 עד 18 חודשים
לעיתים, בין בגיל 13 ל-18 חודשים יעשו מרבית התינוקות מעבר טבעי משתי תנומות לתנומה אחת ביום. התנומה הבודדת הזו היא לרוב בת כשעתיים בשעות אחר הצהריים ותחל בין השעות 12:30 ל-14:00.
לפייסבוק הורים של ynet כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו
18 חודשים ויותר
הילד שלכם ימשיך עם תבנית התנומות שלו עד שיהיה מוכן למעבר לזמן שקט. רוב הילדים יפסיקו עם התנומות בין גיל שלוש לארבע. זכרו כי ילדים רבים מוותרים בהדרגה על זמן התנומה שלהם. המעבר הזה יתחיל כשהילד שלכם לא ירגיש צורך בשינה.
אל תמהרו להסיק שאם אתמול הוא לא נדרש לישון, כך יהיה גם היום. המשיכו להציע לו את האפשרות לישון בעזרת סביבה תומכת שינה. אם הילד שלכם בוחר בזמן שקט במקום לישון, זה בסדר גמור. רק שימו לב להקפיד לאפשר לו לנוח במהלך היום, גם אם הוא בחדר הילדים מעביר את זמנו בשקט בדפדוף בספרים.
כמה זמן נמשכת כל תנומה?
ההצעות הבאות תואמות את זמן העירנות הממוצע של הילד שלכם, כלומר אורך הזמן שאתם יכולים לצפות שבו הילד שלכם יהיה עירני בין התנומות שלו מבלי להישפך לחלוטין. חלונות עירנות ממוצעים לפי גיל:
• לתינוק בן שלושה חודשים חלון ערנות קטן של בין שעה לשעתיים בלבד.
• בגיל שישה חודשים חלון הערנות הוא כ-1.5 ועד 3 שעות.
• בגיל תשעה חודשים חלון הערנות הוא כ-2 עד 4 שעות.
• בגיל 12 חודשים חלון העירנות הוא כ-3 עד 4 שעות.
• בגיל 18 חודשים חלון העירנות הוא כ-4 עד 6 שעות.
• בגיל שנתיים חלון העירנות הוא כ-5 עד 6.5 שעות.
• בגיל שלוש חלון העירנות הוא כ-6 עד 8 שעות.
• בגיל ארבע חלון העירנות הוא כ-6 עד 12 שעות.
הממוצעים הרשומים מעל הם הממוצעים עבור ילדים שישנים שנת לילה. האופן שבו הילד שלכם נם במהלך היום תלוי באיכות השינה שלו במהלך הלילה. וודאו שהילד שלכם מקבל מספיק שעות שינה והיו מודעים לחלון העירנות המתאים לילדיכם. נסו לוודא שאתם מתחילים את התהליך לשינה או תנומה כשלושים דקות לפני סוף חלון העירנות בכדי להקטין את התנגדות לתנומה.
למה תנומות עלולות לגרום לעצבנות?
לא כל התנומות נבראו שוות. "תנומת אסון" היא הדרך שלי להגדיר כל תנומה שהיא קצרה מ-45 דקות. התנומות הללו לא מכילות מחזור שינה מלא ותינוקות מתעוררים מהן עצבניים ועייפים במקום להיות רעננים. תנומות כאלו נוטות להתרחש כשנפרצו גבולות חלונות העירנות, או כשתינוקות הוכנסו ללוח זמנים שלא תואם את הלוח הזמנים הביתי שלהם, מה שקורה לעיתים במעון יום.
התנגדות לתנומה היא דבר נורמלי: ככל שהילד שלכם גדל, הוא בוחן את הגבולות שלו, ולעיתים, לצערינו, הדבר אומר שהוא רוצה גם לבדוק מה קורה אם הוא לא ישן. עם הידע שצברנו עד עכשיו שאומר שהילד שלכם צריך לישון במהלך היום לפחות עד לגיל שלוש או ארבע, אל תוותרו. שמרו על תבנית התנומות שביססתם.
שימו לב שאם הילד שלכם מתנגד לתנומה באיזור "גילאי המעבר" (בהם הוא יוותר בקרוב על תנומה אחת ביום או שחלון העירנות שלו גדל), כדאי להתאים את תבנית זמני התנומות ולבדוק אם הוא יכנס לישון בקלות יותר בזמן שונה בבוקר, או שאולי מעט מאוחר יותר אחר הצהריים. למשל:
עבור ילד בן 15 חודשים, לוח הזמנים הגמיש שלכם עשוי להיראות כך:
7:00 השכמה
9:00 תנומת בוקר
12:30 תנומת אחר הצהריים
19:00 שנת לילה.
השינויים יכולים להראות כך:
7:00 השכמה
10:00 תנומת בוקר
13:30 תנומת אחר הצהריים
19:00 שנת לילה.
או:
7:00 השכמה
12:30 תנומת אחר הצהריים
19:00 שנת לילה
אם אתם מוצאים שעדיין ישנה התנגדות, תוכלו לנסות להעלים את תנומת הבוקר ולאחד את התנומות לתנומה אחת במהלך היום וזאת בהנחה שהתינוק כבר בן 13 חודשים לפחות. אמצו תהליך כניסה לתנומה בחדר הידידותי לשינה של הילד שלכם.
זמן שקט
התמדה היא שם המשחק! זוכרים את האמרה "אם אתם לא מצליחים, נסו שוב"? אז היא מתאימה מעולה לתנומות. זכרו, תנומות שונות משינה במהלך הלילה. יש יותר מסיחים, יותר רעש בסביבה, יותר אור ולפעמים התינוקות לא רוצים להפסיד את כל זה. כל תינוק עובר זמן מסויים של מאבקים עד שמוצאים את הזמן הנכון לתנומה.
גם ילדים גדולים יותר צריכים זמן שקט: ילדים גדלים כל כך מהר, מה שמציף אותם כל יום במספר עצום של חוויות המצריכות עיבוד, ניתוח ומחשבה. גם ילדים אשר הפסיקו עם התנומות, עדיין זקוקים לזמן שקט שיעזור להם לאסוף את עצמם מחדש להמשך היום המרגש שלהם. זמן השקט המועדף על רוב הילדים כמעט זהה לזמני התנומות שלהם בעבר.
בכדי לוודא שזמן השקט שלהם עובר בנוחות וברוגע, נסו להכניס אותו בהדרגה. בססו חוקים בסיסיים (ללא כלים רועשים, רק פעילויות מסויימות, מתי מותר להם לצאת חזרה מהחדר וכו') והיצמדו אליהם. לאט לאט האריכו את הזמן בו אתם מצפים מהם לשחק בשקט בחדרם בכדי להקל את ההתרגלות לזמן הזה.
התחילו בזמנים של 15-20 דקות והאריכו בהדרגה לזמן הרצוי. דיברתי עם הורים שגילו כי סרטון וידאו רגוע וקצר עם חטיף עוזר להכניס את האווירה לזמן שקט. אחרים מצאו שלהתחיל מיד לשחק בשקט עובד הכי טוב. ייתכן ויקח כמה ימים עד שתמצאו מה עובד הכי טוב עבור הילד הקטן שלכם.
אם הילד שלכם עדיין ישן מדי פעם, זו הזדמנות נהדרת להמשיך עם תבנית התנומה ואם הוא לא מעוניין לישון לאפשר לו תחליף בצורת משחק שקט.
מותשים מלילות לבנים? צפו בהסבר של ד"ר איתי גל:
הכותבת היא יועצת שינה ידועה בארה"ב, אם לשתי בנות בגיל ההתבגרות, עובדת סוציאלית קלינית וחברה בוועדה המייעצת של חברת Cloud b המתמחה בפיתוח מוצרים לשינה טובה לילדים.